«Η Κατερίνα Περλεπέ για την καλύτερη αξιοποίηση των Ιαματικών Πηγών Αιδηψού και του Ιαματικού Τουρισμού στην Εύβοια» (Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΠΑΛΜΟΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ» στις 10/01/2012)

Ο θερμαλισμός της Αιδηψού μαζί με τα υπόλοιπα πλεονεκτήματα του τόπου αυτού, όπως το πλουσιότατο φυσικό περιβάλλον ή  τη γεωγραφική θέση, θέτουν σε όλους ευθύνες και υποχρεώσεις όσον αφορά την αξιοποίηση αυτών των δυνατοτήτων, προς όφελος πρώτα απ΄ όλα των κατοίκων της περιοχής. Με κεντρικό άξονα αυτή την μοναδική πηγή υγείας, φυσικής ομορφιάς και αναπτυξιακών δυνατοτήτων, η προώθηση ενός σχεδίου για την υλοποίηση έργων τόσο σε υποδομές όσο και σε υπηρεσίες, αποτελεί υπόθεση όλων μας.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η τοπική κοινωνία συνολικά, πρέπει να χειρίζονται με τον πιο δόκιμο και αποδοτικό τρόπο τη μεγάλη κληρονομιά της φύσης στην περιοχή τους. Από την άλλη πλευρά το κεντρικό κράτος οφείλει να δώσει σε αυτή την τοπική κοινωνία, όπως και σε κάθε όμοια περίπτωση ανά την Ελλάδα, τη δυνατότητα της αυτοδιαχείρισης γι’αυτή την πλουτοπαραγωγική πηγή, στην κυριολεξία.  Βεβαίως χρειάζεται ταυτόχρονα να υπάρχει έλεγχος και να τηρούνται κανόνες για την αποφυγή παρεκκλίσεων από το στόχο του κοινού συμφέροντος, τοπικού και γενικότερου. Πάντως,  όπως έχει αποδειχθεί και στην περίπτωση της Αιδηψού και των Ιαματικών της πηγών, οι κάτοικοι και οι φορείς τους γνωρίζουν όσο κανείς άλλος τις δυνατότητες και τη λειτουργία του Θερμαλισμού και αυτοί κατά κύριο λόγο πρέπει να έχουν τα πλήρη δικαιώματα στις πηγές αυτές και στην εκμετάλλευσή τους.  Το Κράτος επίσης πρέπει να τηρήσει και να εφαρμόσει αυτά που η επιστήμη προσδιορίζει για την ιαματική φύση και χρήση των πηγών, τα σχετικά  με την πιστοποίηση-αναγνώριση που δικαιούται η περιοχή για τις πηγές της.

Ως Βουλευτής του Νομού μας, εκτός από τις παρεμβάσεις μου για την γενικότερη ανάπτυξη της περιοχής της Αιδηψού και των υποδομών της, έχω επανειλημμένα παρέμβει για το ειδικότερο ζήτημα του Θερμαλισμού. Πρόσφατα ζήτησα και τελικά έγινε αποδεκτό, οι εγκρίσεις των Υγειονομικών  Επιτροπών του ΙΚΑ για Λουτροθεραπείες να μην θέτουν ζητήματα αποστάσεων από τον τόπο κατοικίας του ασφαλισμένου και να αποδίδεται η δαπάνη ανεξάρτητα της πηγής που έχουν μεταβεί. Για το θέμα της παραχώρησης των Ιαματικών πηγών στο Δήμο το θεωρώ ως αίτημα δίκαιο και προς αυτή την κατεύθυνση θα κάνω ότι είναι δυνατόν για την υλοποίησή του. Σε σχέση με τη γενικότερη αναπτυξιακή στρατηγική για την εφαρμογή συγκεκριμένου σχεδίου γύρω από την ανάπτυξη του Θερμαλισμού-Τουρισμού στην Αιδηψό, η στήριξή μου και η συμβολή μου όπως πάντα, είναι δεδομένες.

 

Related Posts

Copyright © 2011-2024 perlepe.gr | Developed by Oceancube - Hosted by innoview.gr