25/05/2010 ΟΜΙΛΙΑ Για τον «Καλλικράτη»

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, Η μεταρρύθμιση με την ονομασία «πρόγραμμα Καλλικράτης» είναι πάνω απ’ όλα μια απαίτηση. Μια απαίτηση της εποχής που ζούμε, των οικονομικών συνθηκών που αλλάζουν ραγδαία στο τόπο μας και διεθνώς, των αλλαγών που επιβάλλονται για τον τρόπο λειτουργίας της διοίκησης. Είναι τελικά απαίτηση της κοινωνίας. Οι σύγχρονες δυνατότητες, ευνοούν τη γρήγορη εφαρμογή της νέας αρχιτεκτονικής στην Αυτοδιοίκηση. Η κρίση που περνά ο τόπος δεν αφήνει περιθώρια για καθυστερήσεις. Αντίθετα επιβάλλει την άμεση υλοποίηση της προεκλογικής μας δέσμευσης, για τη νέα πραγματικότητα στα αυτοδιοικητικά ζητήματα της χώρας. Όσοι φοβούνται αυτό το μεταρρυθμιστικό άλμα δεν έχουν δίκιο. Ο «Καλλικράτης» είναι αναγκαιότητα και ευκαιρία. Ευκαιρία για την περιφέρεια κυρίως και τις τοπικές κοινωνίες, ευκαιρία για τον κάθε πολίτη που θέλει να είναι πολίτης ενεργός και όχι απλώς κάτοικος κάποιας περιοχής, ευκαιρία για τη χώρα. Ο «Καλλικράτης» εντάσσεται σε μια συνολική αναδιάρθρωση της διοίκησης, που ξεκίνησε με το νόμο περί προσλήψεων στο Δημόσιο αποκλειστικά από το ΑΣΕΠ, και συνεχίζεται στη βάση των αρχών της ευνομούμενης πολιτείας που καθημερινά ισχυροποιείται με τις νομοθετικές παρεμβάσεις αυτής της Κυβέρνησης, της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Αδικεί το εγχείρημα αυτό, όποιος το έχει στο μυαλό του μόνο ως ένα χάρτη, όπου αλλάζουν απλώς τα όρια και οι ονομασίες Δήμων. Πρόκειται για κάτι πολύ περισσότερο, για κάτι πιο ουσιαστικό και δυναμικό.

Eίναι η ανασύνταξη των δυνάμεων των επί μέρους κοινωνιών, για να υπάρξουν μέγιστες και βέλτιστες αποδόσεις σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα. Αποδόσεις που θα ωφελήσουν όλους, που θα δώσουν δυνατότητες σε όλους, για καλύτερη καθημερινότητα ως πολίτες ενός δήμου, μιας περιφέρειας, της χώρας συνολικά. Η μείζων αυτή παρέμβαση φέρνει πιο κοντά την πραγμάτωση της επιθυμίας όλων, για ένα καλό κράτος. Ένα κράτος προσιτό, αποτελεσματικό παραγωγικό, εξυπηρετικό, φιλικό εν τέλει για τον κάθε πολίτη. Χωρίς σπατάλες και αδιαφανείς λειτουργίες, Χωρίς υπεργραφειοκρατία, χωρίς καθυστερήσεις, χωρίς ημιτελείς μηχανισμούς και δομές. Απαλλαγμένο από το συγκεντρωτικό τρόπο λειτουργίας που καταλήγει πάντοτε σε αναποτελεσματικότητα και ταλαιπωρεί κάθε συναλλασσόμενο. Ένα κράτος οικείο. Με τους νέους Δήμους και με αιρετή περιφέρεια πλέον, μια καινούργια εποχή γίνεται ορατή για τις σχέσεις του πολίτη με τη διοίκηση. Οι πελατειακές σχέσεις απομονώνονται και περιορίζονται. Αυτός είναι βασικός στόχος του νομοσχεδίου, όπως είναι και βασικός στόχος να βρίσκονται πάντα στο προσκήνιο, οι δημιουργικές δυνάμεις κάθε τόπου. Μέσα από την διεύρυνση της αποκέντρωσης, με τη μεταφορά καινούργιων αρμοδιοτήτων και εξουσιών στους θεσμούς αυτούς και με την πιο ενεργό συμμετοχή των πολιτών των τοπικών κοινωνιών, το κεντρικό κράτος θα μπορεί να ασκεί καλύτερα τον εποπτικό του ρόλο. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, Όσες μεταρρυθμίσεις έγιναν από την μεταπολίτευση και μετά σ’ αυτή την κατεύθυνση και σ’ αυτή τη λογική της αποκέντρωσης είχαν, όπως και η τωρινή, την υπογραφή των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Η Ν.Δ. αντιδρούσε πάντα και συνεχίζει να αντιδρά. Δεν στηρίζει τον «Καλλικράτη» όπως δεν είχε στηρίξει και τον «Καποδίστρια». Επιμένει σε υπολογισμούς με βάση την κομματική αριθμητική και σε πολλές περιπτώσεις, ενσπείρει πολωτικά διλήματα στις τοπικές κοινωνίες και ενισχύει ψευδεπίγραφες αντιθέσεις. Όμως, οι ανάγκες σήμερα για συνένωση δυνάμεων, υπερβαίνουν και κομματικές σκοπιμότητες και προσωπικές ματαιοδοξίες. Η αντιμετώπιση τόσο της κρίσης όσο και των προσκλήσεων για το μέλλον απαιτούν και μια άλλη δυναμική στους θεσμούς της αυτοδιοίκησης. Μεγάλοι και ισχυροί Δήμοι, έχουν πολύ καλύτερες προϋποθέσεις για κατοχύρωση πιστώσεων, για ένταξη σε προγράμματα, για έργα πνοής στην περιοχή τους. Ισχυρές αυτοδιοικητικές, οντότητες με διοικητικούς μηχανισμούς που επαρκούν σε δομές και υπηρεσίες, αντίστοιχες των απαιτήσεων των πολιτών, εξασφαλίζουν καλύτερη ποιότητα στη ζωή των ανθρώπων και τη καθημερινότητά τους. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, Στο νομοσχέδιο αυτό έχει ενσωματωθεί μια τεράστια προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας του Υπ. Εσωτερικών και της Κυβέρνησης, αλλά και χιλιάδων ανθρώπων και φορέων που συνεισέφεραν με τις προτάσεις τους.

Είναι βέβαιο ότι το ανά χείρας κείμενο του σχ. νόμου δημιουργεί προσδοκίες σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία και το ΠΑΣΟΚ ως υπεύθυνη Κυβέρνηση, θα κάνει τα πάντα για να επιτύχει η εφαρμογή του. Οι θεσμικές παρεμβάσεις του, αφορούν στο σύνολο σχεδόν των ζητημάτων αυτοδιοίκησης και γι’ αυτό λέμε, ότι θα μπορούσε να συγκροτείται από 16 Νομοσχέδια μαζί. • Γίνεται νέα χωροθεσία των Δήμων σε όλη τη χώρα. • Καταργούνται οι νομαρχίες και μεταβαίνουμε στην εποχή των περιφερειών και των αποκεντρωμένων Διοικήσεων. • Μεταφέρονται πολύ σημαντικές αρμοδιότητες στους Δήμους. • Αλλάζει το σύστημα Διακυβέρνησης των Οργανισμών Τ.Α. • Καθιερώνονται θεσμοί για τα δικαιώματα και τη στήριξη του Δημότη. Μια από τις σημαντικότερες αλλαγές, είναι το νέο σύστημα κατοχύρωσης των οικονομικών των ΟΤΑ, της διαχείρισής τους, αλλά και της εξυγίανσης που πρέπει να γίνει ιδιαίτερα στους υπερχρεωμένους Δήμους. Ταυτόχρονα, οργανώνεται η αποκέντρωση μέσα στην αποκέντρωση. Αξιοποιείται ξανά ο όρος της «κοινότητας» με τον επιμερισμό των ρόλων για τους αιρετούς. Βεβαίως εξορθολογίζεται και το οργανόγραμμα με το προσωπικό στις νέες αυτοδιοικητικές δομές, ώστε να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο οι άνθρωποι που στελεχώνουν την αυτοδιοίκηση. Με το νέο αυτό αρχιτεκτόνημα, δεν θα υπάρχουν πλέον διαχωρισμοί σε προνομιούχους Δήμους, και σε φτωχούς και ανίσχυρους. Αντίθετα θα έχουν όλοι «τις απαραίτητες προϋποθέσεις». Μάλιστα, με διαδημοτικές συνέργειες που είναι απαραίτητες και που θα γίνονται όλο και περισσότερο αναγκαίες με το στέριωμα του Καλλικράτη, τα οφέλη θα είναι ακόμα πιο βέβαια. Το φαινόμενο Δήμων, που κατά το παρελθόν δεν μπόρεσαν να ενταχθούν ούτε σε ένα μεγάλο πρόγραμμα, θα εκλείψει. Ως βουλευτής Εύβοιας, βίωσα και εγώ όπως όλοι μας την αγωνία των αυτοδιοικητικών αρχών της περιοχής μου, για τη διεκδίκηση του αυτονόητου, που όμως δεν ήταν πάντα -και πολύ συχνά δεν ήταν,- κατορθωτό: Του δρόμου που χρειάζεται επισκευή, ή που δεν κατασκευάστηκε ποτέ, Του σχολείου που θέλει ανακαίνιση ή φτιάξιμο από την αρχή Του σχεδίου πόλης που μένει ημιτελές, Των δομών κοινωνικής στήριξης που δεν χρηματοδοτήθηκαν από το κράτος, Των έργων πνοής για τον τόπο που δεν έγιναν, είτε από το δημόσιο είτε από τον ιδιωτικό τομέα, για να ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας και να μείνουν οι άνθρωποι στον τόπο τους.

Τώρα με τη νέα διάρθρωση και τη νέα δομή, είμαι βέβαιη ότι και ο νομός μου θα ωφεληθεί καθοριστικά και θα αξιοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο οι μεγάλες δυνατότητες που έχει. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, Θεωρώ ότι αυτή η μεταρρύθμιση αποτελεί και μια μεγάλη υποχρέωση που οφείλουμε όλοι προς τη νέα γενιά. Πάνω στις καινούργιες δομές της αυτοδιοίκησης οι νέοι θα ζήσουν και θάχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν στον τόπο τους, αφού θα υπάρχουν σε κάθε Δήμο, τα μέσα και οι υπηρεσίες που έχει ανάγκη ο κάθε πολίτης από το κράτος. Οι νέοι, που θα μπορούν πλέον να εκλέγονται στην αυτοδιοίκηση από τα 18 τους, θα πάρουν την τύχη του τόπου τους στα χέρια τους, ώστε η έννοια του «Κέντρου» να ισχύσει για ολόκληρη την Ελλάδα με κεντρικούς πρωταγωνιστές του μέλλοντος, τους νέους ανθρώπους. Ψηφίζω το νομοσχέδιο. Ευχαριστώ.

Related Posts

Copyright © 2011-2024 perlepe.gr | Developed by Oceancube - Hosted by innoview.gr