19/05/2010 ΟΜΙΛΙΑ επί της τροπολογίας για τα λατομεία στο σχέδιο νόμου για τις ΑΠΕ

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πρώτα από όλα θέλω να τονίσω ότι με την ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου επιταχύνεται ο στόχος για ένα νέο ενεργειακό τοπίο στη χώρα. Με σοβαρές και βιώσιμες επενδύσεις ΑΠΕ, με αλλαγή νοοτροπίας στον τρόπο διαχείρισης ενέργειας και σαφή μακροχρόνιο στρατηγικό σχεδιασμό τα οφέλη για τους πολίτες, για τη χώρα, θα είναι τεράστια. Θέλω να σταθώ, όμως, κυρία Υπουργέ, στο άρθρο 12, παρ. 11 και βέβαια για τα Πρακτικά θα καταθέσω και την πρόταση που κάνω τώρα, όλων των φορέων εκεί της περιοχής, θα πρέπει στο άρθρο αυτό εκεί που γράφετε «αναγνωρισμένοι τίτλοι κυριότητας», το συγκεκριμένο να απαλειφθεί. Γιατί με την εν λόγω διάταξη και τη λανθασμένη αναφορά σε αναγνωρισμένους τίτλους προ του 1885, δημιουργείται πρόβλημα στους αναγνωρισμένους και φερόμενους ως ιδιοκτήτες επί δασικών εκτάσεων της περιοχής. Με κίνδυνο από αυτή τη διάταξη να επωφεληθούν οι επενδυτές και να υπάρξει μία τεράστια κόντρα μεταξύ των επενδυτών και ιδιοκτητών της περιφέρειας εκείνης. Το αποτέλεσμα βέβαια να είναι εις βάρος τελικά και του ελληνικού δημοσίου γιατί δεν πρόκειται να γίνουν εκεί, δεν θα επιτρέψουν, μάλλον, οι κάτοικοι εκεί να μπουν Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Μιλάω για μία περιοχή που η τοπική κοινωνία της Εύβοιας τις έχει αποδεχθεί και που μπορεί να είμαστε και η πρώτη περιοχή σε όλη τη χώρα που έχουμε τόσα αιολικά πάρκα. Η πρόταση, λοιπόν, που εμείς κάνουμε, όλοι από εκεί είναι το συγκεκριμένο άρθρο να τροποποιηθεί και να γραφτεί όπως σας αναφέρω. «Σε περίπτωση, που για τις εκτάσεις όπου σχεδιάζεται η εγκατάσταση σταθμών ΑΠΕ ή Σ.Η.Θ.Υ.Α. με χρήση ΑΠΕ, έχουν υποβληθεί στις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες, εντός τεσσάρων μηνών από την ισχύ του παρόντος, από τους φερόμενους ιδιοκτήτες, τίτλοι κυριότητας, νομίμως μετεγεγραμμένοι, που ανάγονται προς της 11.9.1885 έως σήμερα, ή αναγνωριστικές αποφάσεις, δεν εκδίδεται άδεια παραγωγής και άδεια εγκατάστασης, εάν προηγουμένως δεν εξασφαλιστεί δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης της έκτασης του ενδιαφερόμενου επενδυτή, με σύναψη εμπραγμάτων ή ενοχικών συμβάσεων, από τους φερόμενους ιδιοκτήτες». Επιμένω σ’ αυτό που σας λέω γιατί ξέρω τι θα συμβεί στην περιοχή. Βέβαια οι φόβοι όλων μας είναι ότι μπορούν να εμφανιστούν στην περιοχή επενδυτές οι οποίοι θα θέλουν να λεηλατήσουν την περιοχή εις βάρος των κατοίκων εκεί και των ιδιοκτητών της περιοχής. Το δεύτερο που θέλω να αναφερθώ, όπως αναφέρθηκε και ο συνάδελφός μου του ΚΚΕ κ. Μαρίνος, στην τροπολογία που έχουμε καταθέσει και οι έξι Βουλευτές του Νομού Εύβοιας για τη λειτουργία των λατομείων στην περιοχή εκεί, στη Νότια Καρυστία. Κυρία Υπουργέ, δεν μπορούμε να πάρουμε άλλη αναβολή. Η τροπολογία αυτή είχε κατατεθεί εμπρόθεσμα στο νομοσχέδιο για την ανακύκλωση. Την είχατε απορρίψει στην επιτροπή. Την ξανακαταθέσαμε εμπρόθεσμα για εκείνο το νομοσχέδιο, το οποίο βέβαια ακόμα δεν έχει έρθει να συζητηθεί στην ολομέλεια. Και επειδή δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο, είναι τεράστιο το πρόβλημα στην περιοχή, την ξανακατέθεσα εμπρόθεσμα γι’ αυτό το νομοσχέδιο που τώρα συζητάμε και είναι στην ολομέλεια, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Με τη διακομματική συμφωνία, λοιπόν, θέλουμε να βρεθεί διέξοδος στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί. Και θέλω να σας πω ότι με το κλείσιμο των λατομείων σε εκείνη την περιοχή δεκάδες οικογένειες είναι στο δρόμο. Είναι όλη η οικονομική δραστηριότητα της περιοχής. Δεν υπάρχει τίποτε άλλο. Και σίγουρα μπορεί να φταίνε οι ιδιοκτήτες, γιατί όλα αυτά τα χρόνια δεν φρόντισαν να λύσουν το πρόβλημα, τώρα όμως το οικονομικό πρόβλημα είναι μείζον και όχι μόνο για τους κατοίκους της περιοχής, αλλά και για τη χώρα.

Θα πρέπει να ξέρετε ότι το μεγαλύτερο κομμάτι από αυτές τις πλάκες Καρύστου εξάγεται, οπότε και το συνάλλαγμα που δεν εισρέει όλο αυτό το διάστημα στη χώρα, είναι πάρα πολύ μεγάλο και είναι εις βάρος της ελληνικής οικονομίας. Δίνεται, λοιπόν, με την προτεινόμενη τροπολογία η δυνατότητα σε αυτούς που έχουν την εκμετάλλευση των λατομείων να επαναλειτουργήσουν πριν από την επίλυση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και ταυτόχρονα διασφαλίζονται τα συμφέροντα του δημοσίου με συγκεκριμένες προβλέψεις ως την οριστική διευθέτηση. Επιμένω, κυρία Υπουργέ, και θα ήθελα να μου απαντήσετε τι θα γίνει με την τροπολογία. Γιατί σκοπός των ρυθμίσεων που προβλέπονται σε αυτήν την τροπολογία είναι η άρση της συνεχιζόμενης εκκρεμότητας και η δυνατότητα της νομιμοποίησης της εκμετάλλευσης, εφόσον δεν θίγονται τα δικαιώματα του δημοσίου και με παράλληλους στόχους και για την προστασία του περιβάλλοντος και για την ορθολογική εκμετάλλευση των λατομείων. Δεν θέλω να μας πείτε ότι θα έρθει στο επόμενο νομοσχέδιο, δεν θα αλλάξει κάτι στο επόμενο νομοσχέδιο. Αυτό που θα γίνει, θα είναι να παραταθεί η αγωνία και ο οικονομικός μαρασμός όλης της περιοχής και όλων αυτών των εργαζομένων στα λατομεία της περιοχής στη νότια Καρυστία. Θα πρέπει να δώσετε λύση σήμερα, να ψηφιστεί η τροπολογία -σας είπα όχι εις βάρος του δημοσίου, όχι εις βάρος του περιβάλλοντος- να δοθεί η παράταση αυτή, να λειτουργήσουν μέχρι την οριστική λύση, αφού θα λυθεί το ιδιοκτησιακό, είτε υπέρ του δημοσίου, είτε υπέρ των ανθρώπων που διεκδικούν την ιδιοκτησία τους στα λατομεία. Ευχαριστώ πολύ.

Related Posts

Copyright © 2011-2024 perlepe.gr | Developed by Oceancube - Hosted by innoview.gr