17-05-2011 ΟΜΙΛΙΑ επί του σχεδίου νόμου «Για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και λοιπές διατάξεις»

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, Το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα, είναι ένα κείμενο με μεγάλη πολιτική σημασία και συνιστά μια πολύ ουσιαστική παρέμβαση στη δημόσια διοίκηση και στις σχέσεις του πολίτη με το κράτος. Πρόκειται για εγχείρημα, το οποίο ενισχύει τη δημοκρατία στο επίπεδο της λειτουργίας των θεσμών, με τη μεγαλύτερη ανάδειξη της διαφάνειας σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας διοίκησης. Ταυτόχρονα, με τις ρυθμίσεις που προωθούνται, περιορίζονται ή για να χρησιμοποιήσω μια λέξη από την κλασσική ορολογία της πολιτικής, μαραίνονται, λογικές και πρακτικές της πελατειακής αντίληψης για το κράτος. Ωφελημένοι από αυτή την παρέμβαση θα είναι όλοι οι πολίτες και βεβαίως, οι ίδιοι οι δημόσιοι υπάλληλοι. Οι διαμεσολαβήσεις για αυτονόητα δικαιώματα των πολιτών, όσον αφορά τις υπηρεσίες του δημοσίου, μειώνονται αποφασιστικά. Δεν θα απαιτείται πλέον «παρέμβαση» για να βγει έγκαιρα ένα απλό πιστοποιητικό, ή για να πληροφορηθεί κάποιος, σε ποιο στάδιο βρίσκεται μια υπόθεση που τον ενδιαφέρει. Γιατί δυστυχώς, αυτό γινόταν σε πολλές περιπτώσεις. Αυτές, οι εντός εισαγωγικών «εξυπηρετήσεις», θα σταματήσουν επιτέλους. Βέβαια για να γίνει αυτό το μεγάλο βήμα, για το οποίο συζητάμε σήμερα, απαιτήθηκε πολιτική βούληση και ακριβώς αυτή η βούληση αποτυπώνεται στο ανά χείρας σχέδιο νόμου. Δεν αρνείται κανείς βέβαια, όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα. Η δημιουργία των ΚΕΠ όπως, όλοι αναγνωρίζουμε και, από όλους εκτιμήθηκε στη Διαρκή Επιτροπή, αποτέλεσε καθοριστικό επίτευγμα για την εξυπηρέτηση των πολιτών. Και θέλω και εγώ να εξάρω τον Σταύρο Μπένο που έβαλε τη σφραγίδα του σ’ αυτό το θεσμό. Επίσης, το «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΥΓΕΙΑ» για τη διαφάνεια σε όλες τις αποφάσεις, ήταν μια μεγάλη επιταγή που έγινε πράξη. Ακόμα, μια σειρά παρεμβάσεων μηχανογράφησης για την επικοινωνία μεταξύ των υπηρεσιών και των φορέων του Δημοσίου, είχαν θετικά αποτελέσματα για τους συναλλασσόμενους με το Δημόσιο.

Στο άρθρο 19 αυτού του νομοσχεδίου, αποτυπώνεται με πρωτοποριακό τρόπο η ανάγκη βέλτιστης αξιοποίησης των ήδη εγκαταστημένων προγραμμάτων και υποδομών και μάλιστα οριζόντια, για όλο το φάσμα του Δημοσίου. Τώρα όμως, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και πάλι, προχωρά στο άλμα που έχει ανάγκη το κράτος και ο πολίτης, με την ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. Στόχος είναι να γίνει επιτέλους πιο εύκολη η ζωή των πολιτών στις σχέσεις τους με τις δημόσιες υπηρεσίες. Στόχος επίσης είναι, να γίνει το κράτος πιο αποτελεσματικό και πιο «καθαρό» -επιτρέψτε μου την έκφραση- και οι μηχανισμοί του να είναι ιμάντες για τη διευκόλυνση των συναλλασσόμενων και όχι γρανάζια, που συνθλίβουν τον πολίτη. Κανείς δεν υποστηρίζει ότι με το νομοσχέδιο θα λυθούν όλα τα προβλήματα της γραφειοκρατίας, ή τα εσωτερικά προβλήματα λειτουργίας των υπηρεσιών. Άλλωστε, η πρόθεση «ΓΙΑ» ως πρώτη λέξη στον τίτλο του σχ. νόμου, ακριβώς υπονοεί ότι, ο προς επίτευξη στόχος χρειάζεται μια μεγάλη και σύνθετη δυναμική για να γίνει πράξη. Τώρα μπαίνει το πλαίσιο, όσο πιο συγκεκριμένα γίνεται. Όμως, κάθε καλόπιστος αναγνώστης του κειμένου που συζητάμε, θα πρέπει να παραδεχθεί ότι πρόκειται για το πλέον ολοκληρωμένο πρόγραμμα του τεχνολογικού εκσυγχρονισμού, με λεπτομέρειες και παραμέτρους που μας επιτρέπουν να πούμε, ότι μια νέα ηλεκτρονική εποχή ξεκινά για το Δημόσιο. Με διαφάνεια, με ταχύτητα στην εξυπηρέτηση των πολιτών και στη διεκπεραίωση των υποθέσεων, με έλεγχο της αποτελεσματικότητας των μηχανισμών, με σοβαρή μείωση του κόστους λειτουργίας του κράτους. Πράγματι, η μείωση της γραφειοκρατίας μέσω της Ηλ/κης Διακυβέρνησης, ο περιορισμός της σπατάλης, η πάταξη οικονομικών ατασθαλιών, οδηγεί στην εξοικονόμηση πόρων πολλών δις στις δύσκολες μέρες που ζούμε, και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, Η αξιωματική αντιπολίτευση λέει όχι επί της Αρχής στο νομοσχέδιο, με δικαιολογίες που δεν αιτιολογούνται, ούτε από την περίοδο της Ν.Δ. στην εξουσία, αφού η αποτίμηση της ήταν φτωχότατη έως αρνητική σε αυτόν τον τομέα, ούτε επίσης μπορούν να σταθούν με βάση τον ορθό λόγο.

Όταν βέβαια τα αποτελέσματα της εφαρμογής της μεγάλης αυτής μετάβασης του Δημοσίου στην Ηλεκτρονική εποχή θα είναι ορατά στους πολίτες, τότε κύριοι συνάδελφοι που καταψηφίζετε αυτό το νόμο-τομή, θα βρεθείτε για μια ακόμη φορά στη δύσκολη θέση να εξηγήσετε την τωρινή σας άρνηση. Kυρίες και κύριοι συνάδελφοι, Εκτός από την άμεση ηλεκτρονική εξυπηρέτηση που θα επιτευχθεί με το σύστημα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, τεράστιας σημασίας αποτέλεσμα είναι επίσης ότι, η πληροφορία θα είναι προσιτή σε όλους και όχι μόνο σε όσου έχουν προνομιακή πρόσβαση. Το διαδίκτυο πλέον για το δημόσιο γίνεται καθρέφτης της λειτουργίας του και όχι μέσο μικροπολιτικής πληροφόρησης ή παραπληροφόρησης. Όσον αφορά τα προσωπικά δεδομένα και τη διαφύλαξή τους, για την οποία η εγρήγορση των δημοσίων υπηρεσιών πρέπει να είναι συνεχής και να μπαίνουν όσα φίλτρα προστασίας απαιτούνται, θέλω να επισημάνω: Απαιτείται, με πρωτοβουλία του Υπουργού Εσωτερικών, ενημερωτική καμπάνια μέσω των Μ.Μ.Ε. και με όποιο άλλο τρόπο κρίνουν οι αρμόδιοι, εν όψει της νέας ηλεκτρονικής εποχής στο Δημόσιο, σχετικά με το τι σημαίνει προσωπικό δεδομένο, ποια δικαιώματα έχει ο κάθε πολίτης, ποιες οι υποχρεώσεις του κράτους επ’ αυτού και ούτω καθ’ εξής. Ένα ακόμη σχόλιό μου, αφορά την ανάγκη για όσο μεγαλύτερη βοήθεια γίνεται προς τους ψηφιακά αναλφάβητους πολίτες, από το προσωπικό των Δημοσίων υπηρεσιών. Και αυτό θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα στο επιχειρησιακό σχέδιο εφαρμογής αυτού του νόμου.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, Με αυτό το νομοσχέδιο της μετα-ΚΕΠ εποχής, της ηλεκτρονικής υπογραφής και των ηλεκτρονικών οικονομικών συναλλαγών, επιτυγχάνεται μια μεγάλη προοδευτική μεταρρύθμιση στη χώρα μας, που θα στηρίξει καθοριστικά τις προσπάθειες για συνολική ανάταση της κοινωνίας και των θεσμών. Στην ουσία αυτή η αλλαγή, θα πάει μπροστά και τη δημόσια διοίκηση και τον πολίτη. Θα επιτρέπεται πλέον νομικά, να εφαρμόζεται αυτό που τεχνολογικά έχει ήδη επιτευχθεί. Για γεωγραφικά απομακρυσμένες περιοχές ή απομονωμένες, όπου οι κάτοικοι αναγκάζονται να διανύσουν τεράστιες αποστάσεις για ένα απλό έγγραφο (σκέπτομαι για παράδειγμα τις περιοχές του νομού μου, της Εύβοιας) με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, οι άνθρωποι αυτοί θα νοιώθουν λιγότερο απομονωμένοι. Το κράτος επιτέλους θα τους απαλλάξει από μια ταλαιπωρία στην οποία υποβάλλονταν αδικαιολόγητα, ενώ υπήρχαν από καιρό οι τεχνολογικές δυνατότητες να την αποφεύγουν. Ψηφίζω αυτό το νομοσχέδιο έχοντας στο μυαλό μου όλους τους πολίτες και ιδιαίτερα αυτούς που προανέφερα, όπως βεβαίως και όλους τους δημόσιους υπαλλήλους, χωρίς την αποφασιστική στήριξη των οποίων καμιά μεταρρύθμιση δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί. Ευχαριστώ.

Related Posts

Copyright © 2011-2024 perlepe.gr | Developed by Oceancube - Hosted by innoview.gr