15/01/2008 ΟΜΙΛΙΑ Στο σχ. νόμου

Στο σχ. νόμου «Kατάργηση φόρου κληρονομιών και γονικών παροχών-απαλλαγών πρώτης κατοικίας-ενιαίο τέλος ακινήτων-αντιμετώπιση λαθρεμπορίου καυσίμων και λοιπές διατάξεις

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, Είμαστε στην αρχή της νέας χρονιάς και η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δίνει ακόμα ένα μποναμά στους έχοντες και κατέχοντες για να πάει καλά η χρονιά. Φέρνει αυτό το νομοσχέδιο που ευνοεί τους μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων και το λογαριασμό τον στέλνει να τον πληρώσουν και πάλι οι πολλοί, δηλαδή αυτοί που οικονομικά είναι μικροί και μεσαίοι. Μοιράζει τα φορολογικά βάρη δυσανάλογα και καταργεί κάθε έννοια δίκαιης κατανομής στις υποχρεώσεις των πολιτών προς το κράτος. Η ουσία και αυτής την νομοθετικής πρωτοβουλίας της Ν. Δημοκρατίας, είναι η διαιώνιση του πλούτου γι’ αυτούς που ήδη τον κατέχουν και η οικονομική αφαίμαξη, βέβαια, της μεγάλης μάζας των πολιτών αυτού του τόπου. Η Κυβέρνηση με την κίνησή της αυτή, μπαίνει στην πρωτοπορία του παγκόσμιου νεοφιλελευθερισμού και τολμά αυτό που δεν τόλμησαν να κάνουν, συντηρητικές κυβερνήσεις άλλων κρατών. Τα μέτρα αυτά άλλωστε τα είχε ενσωματώσει στον προϋπολογισμό του 2008 που συζητήσαμε πριν ένα μήνα περίπου. Σήμερα η Κυβέρνηση με πρωθύστερο τρόπο ζητά από την εθνική αντιπροσωπεία να εγκρίνει την ταξική αυτή πολιτική. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, Είναι αντιλαϊκά ταξική, η κατάργηση του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας του φόρου που εισήγαγε το ΠΑΣΟΚ για να γίνει πιο δίκαιο το φορολογικό μας σύστημα και που βρήκε βέβαια τη σθεναρή αντίθεση των μεγαλοϊδιοκτητών όλα αυτά τα χρόνια.

Είναι κοινωνικά άδικη η κατάργηση της προοδευτικής κλίμακας φορολογίας στις κληρονομιές και στις γονικές παροχές και η εισαγωγή του μέτρου του 1% επί της εκάστοτε αξίας του ακινήτου, μετά βέβαια τις προβλεπόμενες απαλλαγές. Είναι ακραίος φιλελευθερισμός η επιβολή Ενιαίου Τέλους Ακινήτων με ένα τοις χιλίοις (0,1%), επί της συνολικής αξίας της ακίνητης περιουσίας μετά την αφαίρεση της αξίας της κύριας κατοικίας όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο. Το τέλος που αναλογεί δεν μπορεί να είναι μικρότερο από ένα ευρώ ανά τετραγωνικό. Ξεκινάει λοιπόν, ένας νέος φόρος και οι μικροϊδιοκτήτες εκτός από τις κατοικίες που ιδιοκατοικούνται, θα φορολογούνται με αυτό το ποσοστό. Ακόμα και αν η αντικειμενική αξία είναι κάτω από 1.000 ευρώ το τετραγωνικό, ο υπόχρεος του τέλους θα πληρώνει 1 ευρώ. Είναι προφανές ποιοι ευνοούνται και ποιοι πληρώνουν δυσανάλογα. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, Διπλασιάστε το αφορολόγητο. Μην καταργείτε όμως την προοδευτικότητα στη φορολογική κλίμακα. Όσο μεγαλώνει η περιουσία κάποιου τόσο αυξάνεται το όφελος από τον τρόπο φορολόγησης για τους ιδιοκτήτες. Τα μέτρα αυτά παρουσιάζονται από την Κυβέρνηση ως εξισωτικά. Είναι όμως ισοπεδωτικά για τους πολίτες και την τσέπη τους. Οι οικονομικοί επιτελείς λένε, ότι χτυπιέται η γραφειοκρατία. Εκείνο που χτυπιέται στην πράξη είναι το πενιχρό εισόδημα και η μικρή ιδιοκτησία και βέβαια υπάρχει και ο φόβος της μετακύλισης του φόρου στους ενοικιαστές. Αν ήθελε η Κυβέρνηση να κάνει κάτι για τη δίκαιη ανακατανομή θα έπρεπε να διατηρήσει το μέτρο της φορολόγησης της Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Όχι να φορολογεί τους πάντες με τα ίδια μέτρα και τα ίδια σταθμά. Αλλά αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι, το μόνο που ενδιαφέρει την Κυβέρνηση, είναι η είσπραξη φόρων, χωρίς λογική, χωρίς ιεράρχηση, χωρίς αναλογικότητα, χωρίς βέβαια καμιά αναπτυξιακή λογική. Όπως τόνισαν και οι εκπρόσωπο φορέων, το σχ. νόμου δεν εξυπηρετεί την φορολογική δικαιοσύνη και δεν συμβάλλει στην ανάπτυξη. Όσον αφορά ένα άλλο μεγάλο θέμα του νομοσχεδίου, δηλαδή το σχέδιο για την πάταξη του λαθρεμπορίου στα καύσιμα, δεν αποδείχθηκε ούτε και στη συζήτηση που έγινε με τους φορείς στη Διαρκή Επιτροπή, ότι μπορούν να υπάρξουν αποτελέσματα. Χωρίς μηχανισμούς, χωρίς λογισμικά, χωρίς ψηφιακή διοίκηση δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι το προτεινόμενο πλάνο θα αποδώσει. Η εξειδίκευση του μέτρου της εξομοίωσης του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης με 6 υπουργικές αποφάσεις, δημιουργεί σοβαρές επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα αυτού του μέτρου. Σχετικά τώρα με το θέμα του πετρελαίου για τη ναυτιλία, ο κ. Υφυπουργός δήλωσε ότι επεξεργάζονται σχετικές διατάξεις που θα εισαχθούν σε επόμενα νομοσχέδια.

Ξεκινάτε αντίστροφα κύριοι της Κυβέρνησης. Όταν είναι να τα βάλετε με τα μεγάλα συμφέροντα, πάντα παραπέμπετε στο μέλλον. Όσον αφορά τους αγρότες και την υποχρέωσή τους να προπληρώνουν το φόρο που θα τους επιστραφεί, βάζετε πάλι μπροστά φτωχούς αγρότες, φτωχούς ανθρώπους της υπαίθρου να σας προπληρώνουν, να σας δίνουν μπροστά χρήματα, τα οποία θα αργήσουν πάρα πολύ να τα πάρουν, εάν κρίνουμε από την πολιτική σας όλα αυτά τα χρόνια, που αγανακτούν για να πάρουν ακόμα και τις επιδοτήσεις που δικαιούνται. Επί μήνες ή επί χρόνια περιμένουν οι αγρότες και ζητάτε εσείς σήμερα να σας προπληρώνουν αυτό το φόρο και να τον δίνετε μετά. Θέλω επίσης, στο λίγο χρόνο που μου μένει ακόμα, να αναφερθώ στη λαθρεμπορία του πετρελαίου και στην κλεψιά που γίνεται στο κράτος και στα νοικοκυριά. Είναι τραγικό αυτό που συμβαίνει με τη διακίνηση του πετρελαίου και έρχομαι να ρωτήσω τα εξής: Πώς λειτουργούν οι έλεγχοι; Πώς εφαρμόζονται οι νόμοι; Ποιος προστατεύει τον τελικό καταναλωτή από τις λαθροχειρίες των επιτηδείων; Είναι απαράδεκτο να συμβαίνουν τέτοια φαινόμενα σε ένα αναπτυγμένο κράτος. Το κράτος θα πρέπει να έχει μηχανισμούς και να παρεμβαίνει. Εδώ βέβαια, σήμερα, βρισκόμαστε σε ένα κράτος που είτε δεν έχει μηχανισμούς. Είτε δεν μπορεί να τους θέσει σε λειτουργία. Βέβαια αυτό το βλέπουμε και σε άλλους τομείς να γίνεται Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τα μέτρα που παίρνει σήμερα η Κυβέρνηση πολύ σύντομα θα αυξήσουν τις ανισότητες στην ελληνική κοινωνία και το αίσθημα της κοινωνικής αδικίας θα γίνει ακόμα μεγαλύτερο στους πολίτες. Αυτό το νομοσχέδιο θα καταγραφεί στη συνείδηση του κόσμου ως μια από τις πιο διαλυτικές ενέργειες της Κυβέρνησης της Ν.Δ. για την κοινωνική δικαιοσύνη και την ανάπτυξη. Είναι προφανές ότι καταψηφίζω ένα τέτοιο νομοσχέδιο.

Related Posts

Copyright © 2011-2024 perlepe.gr | Developed by Oceancube - Hosted by innoview.gr