14/6/2007 ΟΜΙΛΙΑ Στο σχ. Νόμου «Προστασία του περιβάλλοντος, αγροτική ανάπτυξη και άλλες διατάξεις»

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συζητάμε σήμερα το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης για την προστασία του περιβάλλοντος και την ασφάλεια των αγροτών, ένα σχέδιο νόμου που δυστυχώς πάει την Ελλάδα πίσω αρκετές δεκαετίες. Αναβιώνει ένα θεσμό, την Αγροφυλακή, που δημιουργήθηκε το 1833 και μεγαλούργησε τις δεκαετίες του ’50 και του ’60 –οι παλιοί θυμούνται πάρα πολύ καλά τους δραγάτες, που το μόνο που έκαναν είναι να ελέγχουν το κοινωνικό φρόνημα των αγροτών και τίποτε άλλο- έναν θεσμό που συνδέθηκε δυστυχώς με την παλιά Δεξιά και που φαίνεται ότι το νήμα της κρατάει ακόμα. Αυτό που θέλω να επισημάνω είναι ότι δεν δέχθηκε ο κύριος Υπουργός ακρόαση φορέων στη Διαρκή Επιτροπή και βέβαια προφανώς δεν δέχθηκε γιατί ήξερε τις αντιδράσεις και την ομόφωνη απόφαση της ΚΕΔΚΕ που ήταν αρνητική βέβαια. Φέρνουν λοιπόν ένα νομοσχέδιο για τους αγροφύλακες, οι οποίοι δεν θα κάνουν τίποτε άλλο, αλλά θα επικαλύπτουν αρμοδιότητες άλλων Σωμάτων, όπως είναι της Ελληνικής Αστυνομίας, της Δημοτικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, της Πολιτικής Προστασίας και δεν βλέπουμε τι θα μπορούσαν να προσφέρουν επιπλέον από τη στιγμή που υπάρχουν όλα αυτά τα Σώματα. Υποτίθεται ότι στόχος αυτού του σχεδίου νόμου είναι η αναβίωση της Αγροφυλακής για την ασφάλεια και την τάξη στον αγροτικό χώρο. Κι εγώ σας ρωτώ, κύριε Υπουργέ: Στον αστικό χώρο, στις πόλεις, έχετε εξασφαλίσει αυτήν την ασφάλεια; Γιατί υπάρχουν χιλιάδες κενά σε όλη την Ελλάδα. Εγώ για το Νομό μου, το Νομός Εύβοιας, σας έχω κάνει πάρα πολλές ερωτήσεις και αναφορές από τους ίδιους τους αστυνομικούς, από τα ίδια τα συνδικαλιστικά τους όργανα, για τις ελλείψεις που υπάρχουν.

Δεν μας έχετε δώσει αστυνομικούς. Οι πολίτες βιώνουν καθημερινά την ανασφάλεια και τις κλοπές στα σπίτια τους. Και έρχεστε σήμερα να αναβιώσετε το θεσμό της Αγροφυλακής, όταν για την φύλαξη των πόλεων και την ενίσχυση της αστυνομικής δύναμης δεν έχετε κάνει τίποτε από τότε που έχετε αναλάβει. Με βάση λοιπόν τις ρυθμίσεις αυτού του σχεδίου νόμου, προβλέπονται δύο χρόνια εκπαίδευσης αυτών των αγροφυλάκων. Μέσα σε δύο χρόνια, δηλαδή, αυτοί θα γίνουν παντογνώστες, θα είναι πανεπιστήμονες, θα μπορούν να αντιμετωπίζουν τα πάντα στην ύπαιθρο. Εγώ εδώ θέλω να αναφερθώ στη Μεγάλη Βρετανία, που εκεί δεν υπάρχει αγροφυλακή βέβαια, αλλά υπάρχουν ειδικοί επιστήμονες, υπάρχουν γεωπόνοι, υπάρχουν περιβαλλοντολόγοι και παρ’ όλα αυτά τη νόσο των τρελών αγελάδων δεν μπόρεσαν να την αποτρέψουν. Σε μας εδώ θα αποτρέψουν τα πάντα οι αγροφύλακες που θα διορίσετε. Ό,τι δεν μπορεί δηλαδή να κάνει το Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ειδικές υπηρεσίες, ο ΕΦΕΤ κ.λπ., θα μας τα κάνει όλα το Σώμα Αγροφυλάκων που θέλετε να συστήσετε με αυτό το νομοσχέδιο. Αντί, λοιπόν, η Κυβέρνηση να ασχολείται με τις καταστροφές της σοδειάς, με τις αποζημιώσεις που πρέπει να πάρουν οι αγρότες, προσπαθεί να πιάσει τους κλεφτοκοτάδες. Με συγχωρείτε, κύριοι συνάδελφοι, αλλά αυτό προσπαθεί να κάνει η Κυβέρνηση. Αντί να κτυπηθεί η αισχροκέρδεια και οι μεσάζοντες, αντί να μειωθεί η ψαλίδα μεταξύ των τιμών των προϊόντων -που φθάνει η τιμή στον καταναλωτή με τεράστια διαφορά η τιμή απ’ ό,τι είναι στον παραγωγό- βάζετε χωροφύλακες στους κάμπους και στα λαγκάδια, με ένα νομοσχέδιο που θα έλεγα ότι θυμίζει λίγο βουκολική παρωδία. Το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι να βολέψετε τέσσερις χιλιάδες «γαλάζια» παιδιά. Και βέβαια και τους μισθούς για τη σύσταση αυτού του καινούριου Σώματος θα τους πληρώνουμε από τη φορολογία που θα υφίστανται και οι αγρότες. Μας είπατε ότι θέλετε να προλάβετε τις φωτιές στην ύπαιθρο, γι’ αυτό και συστήνετε αυτό το Σώμα και δεν καταφέρατε να προλάβετε το black-out στο «ΜΕΤΑΞΑ» από έλλειψη προσωπικού, από έναν μηχανικό που δεν είχατε προσλάβει για να μπορούν να κάνουν τη συντήρηση στο νοσοκομείο. Κόπτεσθε τόσο πολύ, λοιπόν, για την πρόσληψη των πυρκαγιών, που στείλατε εγκύκλιο, ώστε οι δασοπυροσβέστες που δεν είναι μόνιμοι, που είναι εποχιακοί, που έχουν όμως εμπειρία, γιατί είναι αρκετά χρόνια που κάνουν τους εποχιακούς, να μη φυλάσσουν τα δάση τις Κυριακές για να εξοικονομήσετε κονδύλια.

Δηλαδή από τη μία μας λέτε ότι κόπτεσθε και από την άλλη αφαιρείτε το δικαίωμα από μια μερίδα ανθρώπων που τρέχουν και νοιάζονται για να μην μπουν πυρκαγιές στα δάση, να δουλεύουν και την Κυριακή για να εξοικονομήσετε κονδύλια. Με αυτά, λοιπόν, που μας λέτε, φάσκετε και αντιφάσκετε. Βλέπουμε ότι σήμερα κινδυνεύουν καθημερινά άνθρωποι στα νοσοκομεία από έλλειψη προσωπικού, από έλλειψη γιατρών, από έλλειψη νοσηλευτών, από έλλειψη παραϊατρικού προσωπικού. Δεν κάνουμε τίποτα, λοιπόν, για όλα αυτά και το μόνο που κάνουμε σήμερα είναι να προσλαμβάνουμε μια ολόκληρη στρατιά από αγροφύλακες για να προφυλάξουμε τα ζαρζαβατικά. Γιατί τελικά αυτό βγαίνει από την όλη ιστορία. Και για να παραφράσω λίγο και τα λόγια ενός παλιού πολιτικού, θα πω, κύριε Υπουργέ, ότι οι άνθρωποι δεν είναι ραπανάκια. Μοναδικός σκοπός, λοιπόν, του σχεδίου νόμου που έρχεται σήμερα είναι το άρθρο 53 και η πρόσληψη των επιτυχόντων του 1993 που τελικά είναι και αντισυνταγματική. Αυτό που σας ενδιαφέρει είναι να έχετε σε ομηρία τρεις-τέσσερις χιλιάδες άτομα μέχρι τις εκλογές, τάζοντάς τους ότι θα τους προσλάβετε. Οι κομματάρχες σας και οι πολιτευτές σας σε όλη την επικράτεια τάζουν πολλαπλάσιες θέσεις απ’ αυτούς που τελικά θα χρειαστεί να προσλάβετε. Ο αντικειμενικός σας σκοπός είναι μόνο αυτός και τίποτα άλλο. Γι’ αυτό το λόγο αναβιώνετε και αυτό το Σώμα. Και βέβαια εμείς θα καταργήσουμε το νόμο αυτό, όταν θα γίνουμε κυβέρνηση. Εγώ καταψηφίζω αυτό το σχέδιο νόμου, που θεωρώ ότι τίποτα δεν έχει να προσφέρει στην ελληνική ύπαιθρο.

Related Posts

Copyright © 2011-2024 perlepe.gr | Developed by Oceancube - Hosted by innoview.gr