08/09/2011 ΟΜΙΛΙΑ για το σχέδιο νόμου «Θεσμικό πλαίσιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, τις συλλογικές οργανώσεις και την επιχειρηματικότητα του αγροτικού κόσμου – Οργάνωση της εποπτείας του κράτους».

Aγαπητοί συνάδελφοι,
 
Η ιστορία του συνεταιριστικού κινήματος στην Ελλάδα, πηγαίνει πολύ πίσω στον χρόνο, παλαιότερα και από τον 19ο αιώνα, και μέχρι σήμερα καταλαμβάνει κεντρικότατο κεφάλαιο στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου.
 
Το «συνεταιρίζεσθαι» στο χώρο αυτό της πρωτογενούς παραγωγής, έχει αποτελέσει ζήτημα ευρύτατης συζήτησης, μελέτης, και δράσης για χιλιάδες ανθρώπους και όχι μόνο αγρότες.
 
 
 
 
Σε κάθε περίπτωση ήταν και είναι κομβικό σημείο αναφοράς της ζωής του κόσμου της υπαίθρου και εφαλτήριο ελπίδων και προσδοκιών, για όλους όσους παράγουν και ζουν από τη γη και τα προϊόντά της.
 
Η μορφή αυτή οργάνωσης των αγροτών από την πρώτη της εμφάνιση μέχρι τώρα, είναι συνδεδεμένη με μεγάλους κοινωνικούς αγώνες, τους οποίους δεν ξεχνάμε και πρέπει πάντα να  τιμούμε και να τηρούμε τις παρακαταθήκες όσων μετείχαν σ΄αυτούς.
 
Η πολιτική παρέμβαση της κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ που γίνεται μ΄αυτό το νομοσχέδιο, δείχνει ακριβώς ότι έχουμε πάντα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας τον Έλληνα αγρότη, αγωνιζόμαστε για τις όσο καλύτερες συνθήκες στη ζωή του και ανταποκρινόμαστε στην ανάγκη να υπάρχει το πιο δόκιμο θεσμικό πλαίσιο που θα εξασφαλίζει αυτόν το στόχο:
 
      Την ευημερία δηλαδή και την προοπτική, για τον αγροτικό κόσμο.
 
Σήμερα, στην παγκοσμιοποιημένη πραγματικότητα που ζούμε και μάλιστα εν μέσω της μεγάλης οικονομικής κρίσης που βιώνει η πατρίδα μας, η θωράκιση των αγροτών με κάθε τρόπο αποτελεί πρωταρχικό καθήκον της πολιτείας.
Οι νέες συνεταιριστικές οργανώσεις που προωθούνται με το παρόν νομοσχέδιο, θα αποτελέσουν το στιβαρό υπόβαθρο για να ευδοκιμήσουν οι προσπάθειες όλων των  αγροτών, ώστε να ανταπεξέλθουν στο δύσκολο, αλλά και με πολλές προκλήσεις περιβάλλον που ζούμε.
 
Hμεταρρύθμιση αυτή στους συνεταιρισμούς, αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία για τους νέους αγρότες που, ως ποσοστό, αυξάνονται στο συνολικό αγροτικό πληθυσμό. Αυτή η αυξητική τάση στο «μείγμα» των ηλικιών των αγροτών,  δίνει αισιοδοξία για το μέλλον της αγροτιάς, αλλά και συνολικά για το μέλλον της οικονομίας της χώρας μας.
 
 
Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,
Στις συνθήκες της κρίσης, μεγάλο αντίβαρο στους αρνητικούς οικονομικούς δείκτες, είναι σήμερα η αύξηση των εξαγωγών. Όπως όλοι γνωρίζουμε, περίπου το 27% στις εξαγωγές αυτές αποτελούν τα γεωργικά προϊόντα. Με το καινούργιο, ανανεωμένο τοπίο στους αγροτικούς συνεταιρισμούς, που θα διαμορφωθεί  μετά τη ψήφιση του νομοσχεδίου, αλλά και με τις άλλες συλλογικές μορφές προώθησης της αγροτικής παραγωγής σε επίπεδο περιφερειών, οι εξαγωγές μπορούν να αυξηθούν ακόμα περισσότερο.
 
 
 
 
Η ισχυροποίηση του αγροτικού τομέα συνολικά, οι αυτάρκεια σε πολλά προϊόντα, η διαφοροποίηση
των καλλιεργειών σύμφωνα με τη ζήτηση της αγοράς, θα είναι επιτυχείς στο βαθμό που θα λειτουργήσει αποτελεσματικά, η εμπορευματική πλευρά της αγροτικής οικονομίας.
 
 
Tα Δημοπρατήρια, οι Συμβάσεις Μελλοντικής Πώλησης αγροτικών προϊόντων και η περιθωριοποίηση των αερητζήδων -μεσαζόντων, θα οδηγήσουν σε εξυγίανση του όλου αγροτοπαραγωγικού κύκλου.
 
 
Κυρίες και Κύριοι,
Έγινε εκτενής αναφορά και στην Διαρκή Επιτροπή και εδώ, στο ζήτημα της αναδιάταξης των αγροτικών συνεταιρισμών, με το ξεκαθάρισμα των υγειών από τους αδρανείς και ανενεργούς.
 
Υπάρχουν βεβαίως συγκεκριμένες ευθύνες για την εικόνα όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα, με τις στρεβλώσεις που εκδηλώθηκαν ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.
 
 
Αυτό όμως που νομίζω ότι έχει σημασία πλέον, είναι η επόμενη μέρα. Το νομοσχέδιο αυτό λειτουργεί για το αύριο του συνεταιριστικού κινήματος, των αγροτών ως φυσικών προσώπων που συμπράττουν, ενώνουν τις δυνάμεις τους και διεκδικούν το δικό τους καλύτερο μέλλον.
Σ΄αυτό το αύριο θα πρέπει να έχουν θέση και οι εργαζόμενοι στις μέχρι τώρα δομές, μερικές από τις οποίες θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν.
 
 
Είναι δυνατόν και να ανανεώνεται ένας θεσμός και να αξιοποιείται το υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό με την εμπειρία του, για τη στελέχωση του καινούργιου. Αυτή η υποχρέωση κύριοι υπουργοί και κύριοι συνάδελφοι πρέπει να αποτελέσει κεντρικό μέλημα όλων.
 
Μερικές ακόμα επισημάνσεις:
 
Οι τροποποιήσεις που έγιναν από τον Υπουργό κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπή, επιβεβαιώνουν τη διάθεση της πολιτικής ηγεσίας, για όσο το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα στο Νόμο.
 
 Αναφέρω για παράδειγμα τη προσθήκη του Κλαδικού Αγροτικού Συνεταιρισμού, ο οποίος θα λειτουργεί βάση του ν. 2810/2010 και θα έχει ως μέλη  τα φυσικά πρόσωπα πανελλαδικά, που παράγουν το συγκεκριμένο προϊόν. Αυτή η συνεταιριστική δομή όπως και οι υπόλοιπες προστατεύουν τους αγρότες από την αποσπασματική διαχείριση του προϊόντος τους και μπορεί να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις «ορέξεις» επιτήδειων μεσαζόντων στη πώληση ή στη μεταποίηση.
 Επίσης, η ρύθμιση με την τροπολογία για τη γη υψηλής παραγωγικότητας, ξεμπλοκάρει πολλούς πολίτες που δεν μπορούσαν να μεταβιβάσουν τη γη στα παιδιά τους . Μέχρι να ολοκληρωθούν οι ζώνες το ζήτημα αυτό αντιμετωπίζεται.
 
Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,
 
Με τη ψήφιση του νόμου αυτού ο Έλληνας αγρότης βγαίνει πολλαπλά κερδισμένος. Το μεγάλο του όπλο , ο συνεταιρισμός, αποκτά νέα εμβέλεια.
 
Η έμφαση στην πρωτοβάθμια μορφή για το Συνεταιρισμό, του προσδίδει χαρακτηριστικά «Συντροφίας» για να χρησιμοποιήσω ένα ιστορικό όρο για τον συνεταιρισμό και τον αναδεικνύει, εκτός από οικονομικό και σε κοινωνικό θεσμό.
 
Aυτή, τη διττή υπόσταση, είχε πάντα ο Αγροτικός Συνεταιρισμός στη διάρκεια του χρόνου.
 
Πιστεύω ακράδαντα ότι με το σύνολο των νομοθετικών πρωτοβουλιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ο αγροτικός τομέας θα αποτελέσει το μεγάλο «Ατου» της Οικονομίας για την έξοδο από την κρίση και την ανάκαμψη.
 
Πυρήνας και κινητήρας για αυτή τη συμβολή θα είναι ο νέος Αγροτικός Συνεταιρισμός όπως διαμορφώνεται με αυτό το νομοσχέδιο, το οποίο και εγώ  βέβαια ψηφίζω.
                                                   
                                                          
 Ευχαριστώ
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Related Posts

Copyright © 2011-2024 perlepe.gr | Developed by Oceancube - Hosted by innoview.gr