9/6/2006 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Θέμα: «Επίκαιρη ερώτηση της κυρίας Περλεπέ για…

Θέμα: «Επίκαιρη ερώτηση της κυρίας Περλεπέ για την υποχρηματοδότηση-υποβάθμιση από την Κυβέρνηση της Ε.Π.Α.Ψ.Υ. και των άλλων φορέων Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης»

Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κυρία Κατερίνα Περλεπέ-Σηφουνάκη προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με την οποία αναφέρεται στην υποχρηματοδότηση από την Κυβέρνηση των φορέων και δομών που υλοποιούν την ψυχιατρική μεταρρύθμιση στη χώρα και ειδικότερα, στην περίπτωση της Εταιρείας Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (Ε.Π.Α.Ψ.Υ.), επισημαίνοντας ότι, κινδυνεύει να «τιναχθεί» στον αέρα μια δομή που προσφέρει, όπως και οι υπόλοιπες, σοβαρότατο έργο στην υγεία των ψυχικά ασθενών. Η Ε.Π.Α.Ψ.Υ. αντιμετωπίζει –όπως και το σύνολο των αντίστοιχων φορέων και δομών- σοβαρότατα προβλήματα λειτουργίας στο έργο που επιτελεί για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση, εξ αιτίας της μείωσης και καθυστέρησης στην καταβολή από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης , της χρηματοδότησης κατά τα έτη 2005-2006. Ήδη από τα μέσα του 2005 μέχρι σήμερα απολύθηκε -λόγω μη χρηματοδότησης – το 25% του αριθμού του προσωπικού της Ε.Π.Α.Ψ.Υ., με συνέπεια η λειτουργία των δομών της να έχει φτάσει σε οριακό σημείο, ενώ δεν είναι δυνατή η καταβολή των μισθών στους εργαζόμενους που παραμένουν απλήρωτοι από το Μάρτιο του 2006 έως σήμερα.

Αντίστοιχα η Ε.Π.Α.Ψ.Υ. αδυνατεί να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις της προς συνεργαζόμενους γιατρούς και λοιπούς συμβασιούχους, προς ιδιοκτήτες κτηρίων που στεγάζονται οι μονάδες, προς προμηθευτές, προς Ι.Κ.Α. κ.λπ. Η κυρία Περλεπέ σε σχετικές της δηλώσεις μεταξύ άλλων υπογραμμίζει και τα εξής: «Δύο χρόνια διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία, ήταν αρκετά για να διαβρωθούν τα θεμέλια της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης που με τόσο κόπο και προσπάθειες οικοδομήθηκαν τις δύο τελευταίες δεκαετίες. Στο προεκλογικό πρόγραμμα της Ν.Δ. για την Υγεία προβλεπόταν η συνέχιση της χρηματοδότησης των προγραμμάτων για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση και μετά την εξάντληση των κοινοτικών κονδυλίων και η βελτίωση των υποδομών ψυχικής υγείας. Σήμερα η Κυβέρνηση δεν τηρεί τις υποσχέσεις της, μειώνει δραματικά τα σχετικά κονδύλια και υποβαθμίζει τους φορείς και τις δομές που λειτουργούν σ’ αυτό τον τομέα του κοινωνικού κράτους. Ο Υπουργός Υγείας και οι συναρμόδιοι συνάδελφοί του οφείλουν να λύσουν άμεσα το πρόβλημα και να μην μένουν σε υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, για τους ψυχικά ασθενείς και τους εργαζόμενους στους φορείς αυτούς».

Related Posts

Copyright © 2011-2024 perlepe.gr | Developed by Oceancube - Hosted by innoview.gr