02/09/2011 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ με Θέμα: «Ρεαλιστικές και αποτελεσματικές οι ρυθμίσεις για περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και αυθαίρετα, τόνισε η κ. Περλεπέ».

Κατά την ομιλία της στη Bουλή επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σχετικά με το νέο πλαίσιο για την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων και για τη ρύθμιση αυθαιρέτων, η βουλευτής Εύβοιας του ΠΑΣΟΚ κυρία Κατερίνα Περλεπέ -Σηφουνάκη, ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής:
 
«Έχοντας απαλλαχθεί, από τη γραφειοκρατία των περιττών φακέλων, την τυπολατρία και τη θεωρητική προστασία στα χαρτιά, γίνεται με τη ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου, ένα πολύ μεγάλο άλμα για την ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος.
 
Το πιο σημαντικό πρόβλημα μέχρι τώρα ήταν ότι, το σύστημα αυτό εξαντλούνταν ουσιαστικά στο στάδιο των μελετών, για τους περιβαλλοντικούς όρους. Μετά, ανοχή, και έλλειψη παρακολούθησης των επιπτώσεων από τη λειτουργία του έργου ή της δραστηριότητας.
 
Με τη νέα φιλοσοφία που εισάγει αυτό το νομοσχέδιο, η προστασία του περιβάλλοντος από έργα ή δραστηριότητες, διασφαλίζεται σε πολύ σημαντικό βαθμό και πατάει πάνω σε κανόνες όπως:
 
 η κατάταξη των έργων σε κατηγορίες βαρύτητας, ανάλογα με τις επιπτώσεις στο περιβάλλον ο καθορισμός των μελετών και του περιεχομένου τους ανά κατηγορία, η ανάρτηση των Αποφάσεων Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) στο διαδίκτυο, η ηλεκτρονική υποβολή της μελέτης.
 
Όμως το πιο σημαντικό είναι, η συνεχής παρακολούθηση και οι τακτικές και έκτακτες επιθεωρήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
To2oκεφάλαιο του νομοσχεδίου για τα αυθαίρετα αποτελεί μια γενναία παρέμβαση που αντιμετωπίζει το πρόβλημα αποτελεσματικά και θέλω να πιστεύω οριστικά.
 
Αυτό γιατί, δίνεται η δυνατότητα στους περισσότερους πολίτες που έχουν αυθαίρετο, να ενταχθούν στις πρόνοιες του νόμου για να υπάρξει διευθέτηση, πληρώνοντας βέβαια το πρόστιμο που προβλέπεται. Έτσι απεμπλέκονται από την ομηρία που για δεκαετίες βρίσκονται, με ευθύνη και δική τους και της πολιτείας.
 
Βέβαια, αυτές οι πρόνοιες δεν θα ισχύσουν για όλους.
 
Όσοι έχουν αυθαιρετήσει με προκλητικό τρόπο, όπως για παράδειγμα η οικοδόμηση σε αναδασωτέες περιοχές, -και θέλω να το τονίσω αυτό γιατί προέρχομαι από πυρόπληκτο νομό-, δεν θα τύχουν καμιάς διευθέτησης.
 
Tα έσοδα των προστίμων θα κατατίθενται στο Πράσινο Ταμείο και από κει στους Δήμους και στη Διοικητική Περιφέρεια όπου βρίσκονται τα αυθαίρετα. Mε τους πόρους αυτούς θα γίνονται στοχευμένες παρεμβάσεις για την εξισορρόπηση του ελλείμματος γης. Θα εξισορροπηθεί έτσι και το περί δικαίου αίσθημα στη δόμηση αφού, για την αυθαιρεσία που είναι μεν γενικευμένη αλλά όχι καθολική, θα καταβάλλεται το τίμημα της αποκατάστασης, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.
 
Το νομοσχέδιο παρέχει την κατάλληλη ευκαιρία στην κοινωνία και στο κράτος να υπερβούν, μόνιμα πια τα συγκεκριμένα προβλήματα και να επιταχύνουν την επίλυση ενός άλλου σοβαρότατου ζητήματος που είναι η πολεοδόμηση και η διαδικασία ολοκλήρωσής της παντού. 
 
Προβλήματα υπάρχουν πάρα πολλά. Ολόκληρες συνοικίες, στην πρωτεύουσα   μάλιστα του Νομού μου, στη Χαλκίδα δεν έχουν ακόμη ενταχθεί στο σχέδιο πόλης και εκκρεμούν στο Υπουργείο. Ελπίζω κύριε Υπουργέ, γρήγορα να προχωρήσει η διαδικασία, γιατί αυτοί οι άνθρωποι πληρώνουν πρόστιμα πάρα πολλά χρόνια, και να ενταχθούν στο σχέδιο πόλης και αυτές οι συνοικίες, όπως και άλλες περιοχές στη χώρα, που εκκρεμεί η πολεοδόμησή τους».
 
 

Related Posts

Copyright © 2011-2024 perlepe.gr | Developed by Oceancube - Hosted by innoview.gr