4-12-2004 ΟΜΙΛΙΑ ΥΓΕΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η δομή της Ελληνικής Οικογένειας επί σειρά αιώνων περιλαμβάνει τρόπο ζωής και διατροφικές συνήθειες που αποτελούν Παγκόσμιο πρότυπο. Η διεθνής επιστημονική κοινότητα με μακροχρόνιες ερευνητικές μελέτες, προσπαθεί να αναλύσει και να ερμηνεύσει τις ευεργετικές ιδιότητες της Παραδοσιακής Ελληνικής Διατροφής και το μεγάλο Προσδόκιμο Επιβίωσης των Ελλήνων. Βασικά χαρακτηριστικά της Παραδοσιακής Ελληνικής Διατροφής θεωρούνται: Ο υψηλός λόγος μονοακόρεστων προς κορεσμένα λιπαρά οξέα. (Καθημερινή χρήση ελαιόλαδου). Η Μεγάλη κατανάλωση οσπρίων. Η Μεγάλη κατανάλωση δημητριακών(συμπεριλαμβάνεται και το ψωμί). Η Μεγάλη κατανάλωση φρούτων. Η Μεγάλη κατανάλωση λαχανικών. Η Μικρή κατανάλωση κρέατος και κρεατοσκευασμάτων.

Η Μέτρια κατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων. Ο υγιεινός τρόπος Διατροφής των Ελλήνων τεκμηριώνεται επιστημονικά με αποτελέσματα Επιδημιολογικών Ερευνών διεθνούς επιστημονικού κύρους και απήχησης. Οι χαμηλοί δείκτες θνησιμότητας από σύγχρονα νοσήματα φθοράς (στεφανιαία νόσος, νεοπλασίες) κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ΄60 αποτελούσαν πρότυπο μέτρο σύγκρισης σε σχέση με την κατά τα τελευταία 30 χρόνια αυξημένη επίπτωση των αντίστοιχων νοσημάτων. Αποτελέσματα ερευνών σε ηλικιωμένους επιβεβαιώνουν την υπόθεση ότι ο τρόπος ζωής τους και οι διατροφικές τους συνήθειες συμβάλλουν στο μεγάλο προσδόκιμο επιβίωσης των Ελλήνων. Ο ρόλος των Ηλικιωμένων στην εκτεταμένη Ελληνική Οικογένεια είναι καταλυτικός. Η τήρηση της Νηστείας που επιτάσσει η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, συμβαδίζει με τις Διατροφικές Οδηγίες Ελληνικών και άλλων Επιστημονικών φορέων. Διεθνείς φορείς ανεπτυγμένων χωρών, αναγνωρίζουν τους καθοριστικούς παράγοντες κινδύνου για την υγεία και συνιστούν αποφυγή τους στα πλαίσια της Προαγωγής υγείας, Διατροφικής αγωγής, Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας πρόληψης. Ο δυτικός τρόπος ζωής, το άγχος, το γρήγορο φαγητό(fast food)τα σύγχρονα νοσήματα φθοράς, είναι δυνατόν να αποφευχθούν.

Η τελική απόφαση ανήκει στην Οικογένεια! Κατά την πενταετία 2000-2005 μεταξύ των πρωταρχικών στόχων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, είναι η παροχή διατροφικών οδηγιών για παιδιά και ενήλικες, ο εμπλουτισμός μεθοδολογίας και εκπαιδευτικού υλικού για εκπαιδευτικούς και λειτουργούς υγείας, η ανάπτυξη δεξιοτήτων ζωής απαραίτητων ιδιαίτερα σε παιδιά για προαγωγή της υγείας τους μέσω της διατροφής, φυσικής άσκησης και τρόπου ζωής. Ιδιαίτερη σημασία για την ενίσχυση των ανωτέρω εκπαιδευτικών διαδικασιών έχει η ενθάρρυνση και υποστήριξη των Σχολών γονέων στα πλαίσια της συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης. Ένα ακόμη ιδανικό πρότυπο η Εκτεταμένη Ελληνική Οικογένεια πρέπει να διατηρηθεί με την συμπαράσταση λειτουργών υγείας και εκπαιδευτικών με στόχο την πνευματική ανάπτυξη και ηθική διαμόρφωση του παιδιού, του αυριανού ενηλίκου με το μεγαλύτερο προσδόκιμο επιβίωσης, που αποτελεί πάντα παράδειγμα ανατροφής στον Ευρωπαϊκό χώρο.

Related Posts

Copyright © 2011-2024 perlepe.gr | Developed by Oceancube - Hosted by innoview.gr