6/4/2006 ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο

Θέμα: «Σοβαρότατες ελλείψεις γιατρών και προσωπικού στο Κ.Υ. Ιστιαίας. Αποσπάσεις γιατρών από τα Π.Ι. της Βόρειας Εύβοιας»

Κύριε Υπουργέ, Πρωτοφανής είναι η κατάσταση που επικρατεί στο Κ.Υ. Ιστιαίας και στα Π.Ι. της Βόρειας Εύβοιας, που εξυπηρετούν 25.000 κατοίκους τεσσάρων Δήμων και μιας Κοινότητας, ενώ κατά την τουριστική περίοδο ο πληθυσμός φθάνει τα 80.000 άτομα. Με πρόσφατες σχετικές ερωτήσεις μου, σας έθετα τα προβλήματα που υπάρχουν λόγω της ελλιπέστατης στελέχωσης του Κ.Υ. Ιστιαίας και των Π.Ι. της περιοχής της Βόρειας Εύβοιας με ιατρικό και λοιπό προσωπικό, καθώς και τις ελλείψεις υλικοτεχνικής υποδομής, όπως για παράδειγμα την ύπαρξη ενός μόνο νοσοκομειακού αυτοκινήτου στο εν λόγω Κ.Υ. ενώ στα «χαρτιά» εμφανίζονται τρία (3) τέτοια οχήματα. Με την παρούσα επίκαιρη ερώτηση σας επισημαίνω ιδιαίτερα και το μείζον πρόβλημα που έχει προκύψει στη στελέχωση των Π.Ι. της ως άνω περιοχής, όπου, από τις 17 θέσεις αγροτικών γιατρών, υπηρετούν σήμερα οκτώ (8) άτομα, ενώ έχουν αποσπασθεί επτά (7) σε Νοσοκομεία Χαλκίδας και Αθήνας, με συνέπεια η υγειονομική κάλυψη ολόκληρης της Βόρειας Εύβοιας να είναι ελλιπέστατη και οι κάτοικοι να βρίσκονται σε απόγνωση. Θα μπορούσε η κάλυψη των αναγκών του Νοσοκομείου Χαλκίδας να γίνεται με αποσπάσεις από Κ.Υ. που βρίσκονται κοντά στην πρωτεύουσα του Νομού και όχι από απομακρυσμένα Κ.Υ. όπως αυτό της Ιστιαίας. Υπάρχουν περιπτώσεις χωριών στη Βόρειο Εύβοια, όπου, ο αγροτικός γιατρός τα επισκέπτεται για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες υγείας των πολιτών, μια μόνο φορά το μήνα και όπως γίνεται αντιληπτό, καθίσταται αδύνατη, η στοιχειώδης έστω εξυπηρέτηση των αναγκών αυτών.

Επειδή κύριε Υπουργέ το πρόβλημα έχει φθάσει στο απροχώρητο και όπως έχει καταγγελθεί, άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας ακριβώς της έλλειψης γιατρών όταν χρειάστηκε άμεση αντιμετώπιση περιστατικών, επειδή κινδυνεύουν καθημερινά ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας (καρδιοπαθείς κ.α.), επειδή είναι απαράδεκτο να υπάρχουν τέτοια φαινόμενα εγκατάλειψης από το κράτος στον πιο ευαίσθητο και πιο σημαντικό τομέα προστασίας του πολίτη, όπως είναι ο τομέας της υγείας. Ερωτάσθε, 1.Πότε θα καλυφθούν οι κενές θέσεις γιατρών στο Κ.Υ. Ιστιαίας και πότε θα προστεθούν και άλλες ειδικότητες, ώστε να αναβαθμιστεί το Κέντρο αυτό, για να μπορεί να καλύπτει επαρκώς και έγκαιρα τις υγειονομικές ανάγκες της περιοχής; 2.Τι μέτρα θα λάβετε άμεσα, ώστε να στελεχωθούν πλήρως τα Π.Ι. της Βόρειας Εύβοιας και να καλυφθούν οι θέσεις Αγροτικών γιατρών που παραμένουν κενές εδώ και καιρό, λόγω και των αποσπάσεων που έγιναν σε κεντρικά Νοσοκομεία; 3. Πότε θα αναβαθμιστεί επί τέλους το ΕΚΑΒ στην Εύβοια, ώστε να καλύπτονται από την υπηρεσία αυτή και περιοχές απομακρυσμένες και με κακό οδικό δίκτυο, όπως είναι το Βόρειο, αλλά και το Νότιο τμήμα του Νομού και που η πρόσβαση στο Νοσοκομείο Χαλκίδας ή στα μεγάλα Νοσοκομεία του Κέντρου γίνεται με τεράστια προβλήματα λόγω και της έλλειψης ασθενοφόρων οχημάτων και πληρωμάτων όπως συμβαίνει σήμερα;

Related Posts

Copyright © 2011-2024 perlepe.gr | Developed by Oceancube - Hosted by innoview.gr