4/2/2007 ΟΜΙΛΙΑ Στη συζήτηση της πρότασης μομφής του ΠΑΣΟΚ στην Κυβέρνηση

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, Δυστυχώς, έφθασαν μόνο τρία χρόνια, για να γυρίσει το ρολόι της ιστορίας αρκετές δεκαετίες πίσω στην εποχή της Ε.Ρ.Ε., που ψήφιζαν και τα δέντρα, στην εποχή της σκληρής και αντιλαϊκής δεξιάς του αυταρχισμού. Στηρίξατε όλη την προεκλογική σας εκστρατεία στην σκανδαλολογία και στην υποσχεσιολογία. Τρία χρόνια μετά δεν αποδείξατε κανένα σκάνδαλο και έχει γεμίσει η Ελλάδα «Χούπηδες» και κουμπάρους! Όσον αφορά δε τις υποσχέσεις, έχουν μείνει γράμμα κενό! Ο κόμπος έφθασε στο χτένι για τους πολίτες. Τα ψέματα τελείωσαν. Το ξέρουμε και το ξέρετε πολύ καλά και εσείς, κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας. Δεν αντέχει άλλο ο κόσμος. Δεν αντέχει ο μισθωτός και ο χαμηλοσυνταξιούχος τις αυξήσεις και την ακρίβεια. Δεν αντέχει άλλο ο άνεργος να περιμένει στις ουρές του Ο.Α.Ε.Δ., για να βρει μια δουλειά με ένα μισθό πείνας, αν τη βρει και αυτή. Δεν αντέχει ο αγρότης να περιμένει τις ενισχύσεις, που δικαιούται κατά τα άλλα, ούτε αντέχει την ανασφάλεια για το αύριο, εξαιτίας της ανύπαρκτης αγροτικής σας πολιτικής και σε σχέση με τη νέα Κ.Α.Π.

Δεν μπορεί η νεολαία να ανεχθεί άλλο τη διάλυση του εκπαιδευτικού συστήματος και να λοιδορείται και να κατασυκοφαντείται, όταν διεκδικεί, και να της ασκείται και βία, όταν προσπαθεί να βρει μια αχτίδα φωτός για το μέλλον. Όμως, τι λέγατε και τι υποσχόσασταν για τα ζητήματα που αφορούν τη ζωή των πολιτών; Μιλούσατε για έλεγχο της αγοράς και κανόνες ανταγωνισμού στις επιχειρήσεις. Αντ’ αυτού οι τιμές των προϊόντων εκτινάχθηκαν στα ύψη και τα επιχειρησιακά καρτέλ, χωρίς κανένα φόβο έχουν στήσει χορό στις πλάτες και στις τσέπες των εργαζομένων. Οι επενδύσεις που λέγατε ότι θα γίνουν, για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, έμειναν στα χαρτιά, ενώ διαρκώς νέες παραγωγικές μονάδες βάζουν λουκέτο σε όλη τη χώρα. Στους αγρότες τάζατε «όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά!». Τώρα τους έχετε αφήσει έρμαια στους μεσάζοντες και οι τιμές από τον παραγωγό στον καταναλωτή απέχουν όσο και οι προεκλογικές σας δεσμεύσεις από την πρακτική που εφαρμόζετε. Μιλούσατε για αναβάθμιση της εκπαίδευσης και επί των ημερών σας τα κονδύλια για την παιδεία περιορίστηκαν, όπως περιορίζονται για παράδειγμα και τα ολοήμερα σχολεία. Εξαιτίας της πολιτικής σας στο ασφαλιστικό, που είναι ένα τεράστιο εθνικό ζήτημα, και του πανικού που έχετε δημιουργήσει σε χιλιάδες εργαζόμενους, χιλιάδες εργαζόμενοι και κυρίως γυναίκες επιζητούν να βγουν στην πρόωρη συνταξιοδότηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, βέβαια, για το εισόδημά τους, αλλά και συνολικά για την αγορά εργασίας στη χώρα. Δεν υπάρχει τομέας της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της χώρας μας που αυτά τα τρία χρόνια να μην έχει πισωγυρίσει, να μην έγινε γκρίζος και αδιέξοδος για τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών. Μόνο λίγοι και εκλεκτοί ευημερούν με τις πλάτες, βέβαια, και την πολιτική της Κυβέρνησης, μια πολιτική που είναι ταξική, ανάλγητη και εν τέλει καταστροφική για την κοινωνία και τη χώρα. Αρκεί να πάρουμε μόνο ένα χώρο. Ας πάρουμε το χώρο που είναι και πολύ αντιπροσωπευτικός. Βλέπω εδώ και τον Υπουργό Υγείας. Ας πάρουμε, λοιπόν, το χώρο της υγείας και του κοινωνικού κράτους κύριε, Υπουργέ. Τι έγινε αυτά τα τρία χρόνια; Συστηματική απαξίωση του Ε.Σ.Υ.. Νόμοι χωρίς κανένα ουσιαστικό περιεχόμενο και διάλυση του κράτους πρόνοιας. Αποτέλεσμα από την πολιτική σας: Διεύρυνση του ιδιωτικού τομέα της υγείας και οργασμός επιχειρησιακών συμφερόντων στο χώρο. Τι τάζατε προεκλογικά για την υγεία στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας; Λέγατε ότι εγγυάσθε σε όλους τους πολίτες υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας. Λέγατε ότι θα μειώσετε το κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών του συστήματος. Τι έγινε αντί να μειωθεί το κόστος; Αυξήθηκε η ιδιωτική δαπάνη και, βεβαίως, αυτοί που την πληρώνουν είναι πάλι τα χαμηλότερα εισοδήματα. Μόνο από την κατάργηση της λίστας οι δαπάνες για φάρμακα αυξήθηκαν κατά 30% κατά μέσο όρο, που σημαίνει ότι το χέρι μπαίνει βαθιά στην τσέπη όλων των χαμηλοσυνταξιούχων, των αγροτών, των εργατών και όλων των χαμηλά ευρισκομένων τάξεων.

Τα χρέη των νοσοκομείων έφθασαν σε δυσθεώρητα ύψη. Οι δημόσιες δαπάνες του Προϋπολογισμού για την υγεία συνεχώς μειώνονται. Από το 2004 μέχρι σήμερα –έστω και σε δεκαδικό αριθμό- το κονδύλι για την υγεία είναι μικρότερο παρ’ ότι οι ανάγκες αυξάνονται. Εγώ σας ρωτώ: Τι κάνατε με τις κλίνες Μ.Ε.Θ.; Δεν αναπτύξατε ούτε μία κλίνη από τις 150 κλίνες που βρήκατε έτοιμες από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Δεν κάνατε ούτε μία πρόσληψη. Συνάψατε με τις ιδιωτικές Μ.Ε.Θ. συμφωνία και αυτή τη στιγμή υπάρχουν εξήντα άτομα στη λίστα αναμονής διασωληνωμένα, γιατί και οι ιδιωτικές Μ.Ε.Θ., παρά τη συμφωνία σας, δεν δέχονται τους αρρώστους, γιατί δεν τους πληρώνουν τα ταμεία και γιατί το κλειστό νοσήλιο είναι μικρό γι’ αυτούς. Αυτήν τη στιγμή δηλαδή κινδυνεύουν, πέραν όλων των άλλων, και εξήντα άρρωστοι διασωληνωμένοι, οι οποίοι περιμένουν ένα κρεβάτι σε μονάδα εντατικής. Τι άλλο κάνατε; Υποσχεθήκατε ότι θα προωθήσετε την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Το περιβόητο νομοσχέδιο για το μείζον αυτό ζήτημα έχει καταντήσει «φάντασμα» που όλο έρχεται στη Βουλή και όλο χάνετε στο δρόμο. Αντί για τα αστικά κέντρα υγείας που είχατε υποσχεθεί ξεφυτρώνουν παντού ιδιωτικά κέντρα υγείας και, βέβαια, χωρίς κανέναν έλεγχο εις βάρος και της τσέπης και της υγείας των πολιτών. Πού είναι οι χιλιάδες προσλήψεις που είχαν εξαγγελθεί και δια στόματος Πρωθυπουργού; Αλλά τι να περιμένει κάποιος από τον Πρωθυπουργό της Ραφήνας; Χθες ο κύριος Αβραμόπουλος ανέπτυξε πάλι μια έκθεση ιδεών, γιατί τελικά μόνο έτσι μπορεί να χαρακτηρισθεί, γιατί όταν μιλά για χιλιάδες προσλήψεις και το κονδύλι που υπάρχει στον προϋπολογισμό είναι μόνο για επτακόσιες, είναι ηλίου φαεινότερον ότι ψεύδεται για άλλη μια φορά. Ούτε μια προεκλογική υπόσχεση δεν τηρήσατε για την αναβάθμιση της υγείας, ενώ πολύ καλά εφαρμόζετε την κρυφή ατζέντα που έχετε για να εξυπηρετήσετε τους φαρμακοβιομήχανους και τους κλινικάρχες. Όσον αφορά το κοινωνικό κράτος και την προστασία των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, εδώ και εάν περίσσεψαν τα ψέματα και οι ανεκπλήρωτες υποσχέσεις σας. Λέγατε ότι θα εξισώνατε τους τρίτεκνους με τους πολύτεκνους. Αθετώντας και αυτή την υπόσχεση εντείνετε και το πρόβλημα της υπογεννητικότητας στη χώρα. Έχω να σας κάνω και άλλες δύο ερωτήσεις. Τι κάνατε αλήθεια με την ψυχική υγεία; Αντί να στηρίζετε και να επεκτείνετε τις δομές για την κοινωνική επανένταξη των ψυχικά ασθενών, αυτό που κάνετε είναι η υποχρηματοδότηση του συστήματος και έχετε οδηγήσει σε ανασφάλεια και τους εργαζόμενους σε αυτές τις δομές αλλά και τους ασθενείς.

Τι κάνατε για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών που μαστίζει χιλιάδες οικογένειες στη χώρα και πάρα πολλά παιδιά; Και εδώ ο Πρωθυπουργός ήταν λάβρος κατά του ΠΑ.ΣΟ.Κ. γιατί όταν ανέλαβε, υπήρχαν δυόμισι χιλιάδες άτομα στη λίστα αναμονής για να μπουν σε ένα κέντρο απεξάρτησης και έλεγε ότι μέσα σε λίγους μήνες θα είχε εξαλείψει τη λίστα. Ερχόμαστε τρία χρόνια μετά, δεν έχει γίνει ούτε μια μονάδα απεξάρτησης επιπλέον, υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα, οι δυόμισι χιλιάδες έχουν γίνει τέσσερις χιλιάδες στη λίστα αναμονής ,αλλά και πάλι τι να περιμένει κάποιος από έναν ανεύθυνο Πρωθυπουργό; Και βέβαια δεν υπήρξε ούτε ένα πρόγραμμα επανένταξης όλων αυτών των ατόμων. Λόγια και υποσχέσεις παντού και προς όλους μόνο για το θεαθήναι. Όλο αυτό το διάστημα έχουμε επικοινωνιακά τρικ και σόου των Υπουργών χωρίς ουσία, αλλά στην πράξη έχουμε εφαρμογή της πιο σκληρής αντιλαϊκής και ταξικής πολιτικής που γνώρισε η χώρα από την μεταπολίτευση και μετά, επί κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας. Ενσαρκώνετε δυστυχώς κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας πλήρως την παλιά Ε.Ρ.Ε και μάλιστα στην πιο σκληρή της εκδοχή. Η χώρα όμως και οι πολίτες δεν αντέχουν και δεν ανέχονται άλλο ούτε εσάς αλλά ούτε και τα φαντάσματα του σκοτεινού παρελθόντος σας. Η πολιτική σας νομιμοποίηση έληξε, κύριοι συνάδελφοι, ήρθε η ώρα να μιλήσουν οι ψηφοφόροι και οι ψηφοφόροι σε όλη τη χώρα ζητούν εδώ και τώρα απαλλαγή.

Related Posts

Copyright © 2011-2024 perlepe.gr | Developed by Oceancube - Hosted by innoview.gr