4-12-2004 ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

Κύριοι Συνάδελφοι, Η κατάθεση της παρούσας επίκαιρης επερώτησης συνέπεσε χρονικά με την κατάθεση στη Βουλή εκ μέρους του Υπουργού Υγείας, του σχεδίου νόμου με τίτλο «Πολυκλινική Ολυμπιακού Χωριού, Συνήγορος Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και λοιπές διατάξεις». Από το περιεχόμενο του σχεδίου αυτού, αλλά και από τη συζήτηση που διεξήχθη στη Βουλή φωτίστηκαν πολλά από τα ερωτήματα που θέτουμε στην επερώτηση μας, όσον αφορά την πολιτική του Υπουργείου Υγείας και της Κυβέρνησης, της φιλοσοφίας και των στόχων αυτής της πολιτικής. Γίνεται δηλαδή σαφές, γιατί όλη αυτή η στάση της Κυβέρνησης απέναντι στα προβλήματα της Υγείας. Γιατί η τελμάτωση των ζητημάτων, γιατί η αδράνεια και η ακινησία, γιατί η αθέτηση των προεκλογικών δεσμεύσεων για άμεση αντιμετώπιση τους, γιατί κυρίως η συνεχιζόμενη και αυξανόμενη φιλολογία περί απαξιωμένου Συστήματος Υγείας και προβληματικής λειτουργίας του σε όλα τα επίπεδα.

Η απάντηση που προκύπτει αβίαστα άμεσα από το σχέδιο νόμου για όλα αυτά τα Γιατί, Είναι ότι η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει σε μια γενικότερη αλλαγή της ουσίας της Δημόσιας Υγείας στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της παρουσίας του ιδιωτικού στοιχείου σ’ αυτόν τον καίριο τομέα που ουσιαστικά θα σημάνει την πλήρη ανατροπή της λογικής του Κοινωνικού Κράτους. Γνωρίζει βέβαια πολύ καλά η πολιτική ηγεσία ότι το Κοινωνικό Κράτος είναι ριζωμένο βαθιά στη συνείδηση των πολιτών και άρα έπρεπε να προϋπάρξει μια περίοδος συκοφάντησης του σε πολλαπλά επίπεδα. Γνωρίζει επίσης ότι πρέπει να αποκτήσει στρατηγικές θέσεις μέσα στο σύστημα αλλά και διαπραγματευτικά ατού για την επίτευξη του εγχειρήματος. Σ’ αυτή την κατεύθυνση οι κινήσεις που έγιναν είναι ενδεικτικές και δεν έχουν καμία σχέση με την αντιμετώπιση των ουσιαστικών ζητημάτων: Αλλαγή των προσώπων στις διοικήσεις των ΠΕΣΥΠ και των Νοσοκομείων με έναν τρόπο πολιτικά και ηθικά απαράδεκτο. Ακινητοποίηση των Υπηρεσιακών Συμβουλίων μετά από τέσσερις αλληλοσυζητούμενες αποφάσεις του Υπουργού Υγείας. Αλλαγή και ξανά αλλαγή μέσα σε τρεις μήνες του νόμου για τα συμβούλια κρίσης και επιλογής ιατρικού προσωπικού. Προσλήψεις με το σταγονόμετρο σε ιατρικό, παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό παρά τις μεγαλόστομες και πληθωρικές προεκλογικές δεσμεύσεις για χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας σε ολόκληρο το φάσμα των Υγειονομικών και Κοινωνικών Υπηρεσιών. Βεβαίως για τα μεγαλεπήβολα σχέδια περί άμεσης κατάθεσης νόμου για την πρωτοβάθμια ούτε λόγος. Εκτός εάν η Ανώνυμη Εταιρία για την Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού είναι ο προπομπός και το βαρόμετρο για παρόμοιες αλλαγές σε όλο το πλάτος της Π.Φ.Υ. , αφού πρώτα διαφημιστεί και πλασαριστεί κατάλληλα το νέο μοντέλο με τον Ανωνυμοεταιρικό χαρακτήρα. Όσον αφορά ένα-ένα τα σχέδια νόμου που είχατε δεσμευθεί ότι θα ψηφιστούν αμέσως μετά την εκλογή σας, τα ερωτήματα που εγείρονται είναι συγκεκριμένα και ζητούν επίμονα απαντήσεις. Α) Είχατε δηλώσει ότι θα προχωρήσετε στην κατάργηση των ΠΕΣΥΠ και στην Αλλαγή μοντέλου διοίκησης στα Νοσοκομεία. Αντί για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο-αντιπρόταση στο ισχύον αποκεντρωμένο και πετυχημένο μοντέλο του ήδη λειτουργούντος θεσμού αυτού, οι παρεμβάσεις σας εστιάζονται στα κεφάλαια περί «λοιπών διατάξεων» άλλων νομοσχεδίων, στις αλλαγές προσώπων στις διοικήσεις των οργάνων «με κεντροδεξιό προφίλ» όπως δηλώθηκε, για τον έλεγχο του συστήματος και για το βόλεμα των «δικών σας παιδιών».

Αν εκεί εξαντλείται η αλλαγή του μοντέλου που επαγγελλόσαστε τότε δηλώστε το καθαρά και ευθέως για να αποκατασταθεί στο Σύστημα Υγείας έστω αυτή η ισορροπία της εξουσιαστικής σας αντίληψης. Β) Για το ζήτημα των προμηθειών και το χτύπημα της φαυλότητας που επαναλαμβάνετε συνεχώς ποια είναι η δική σας πρόταση; Μήπως ένα υδροκέφαλο όργανο, υπό τον Υπουργό Υγείας, που θα μπορέσει να οργανώσει, συντονίσει και διεκπεραιώσει όλες τις προμήθειες για ολόκληρο το φάσμα των υγειονομικών αναγκών σε υλικά και υπηρεσίες; Πως θα λειτουργήσει αυτή η αδιάφθορη επιτροπή προμηθειών; Με τι αναλυτικά εργαλεία για τη διεύρυνση της αγοράς και με ποιους βοηθητικούς μηχανισμούς; Πόσο θα μειωθεί ο χρόνος για την ολοκλήρωση των διαγωνισμών; Θα υπάρχουν διαγωνισμοί; Με μαθηματικό τύπο που θα εμπεριέχει ποιοτικά χαρακτηριστικά ή θα γίνει κάτι ανάλογο με ότι έκανε το ΥΠΕΧΩΔΕ για τα Δημόσια Έργα; Γ) Ποιο είναι το σχέδιο σας για την διακηρυγμένη διάθεση σας να καταργήσετε τη λίστα; Θα διατίθεται το οποιοδήποτε φάρμακο και θα συνταγογραφείται χωρίς προϋποθέσεις και περιορισμούς όσον αφορά την ποιότητα και την τιμή; Ποιες δικλείδες θα προστατεύουν την υγεία αλλά και την τσέπη των πολιτών; Δ) Πότε και πώς θα διακανονιστούν οι υποχρεώσεις των Νοσοκομείων προς τρίτους; Ποιο είναι το ακριβές ποσό των χρεών των νοσοκομείων, πως προκύπτει και πώς, αν τελικά ρυθμιστεί, θα νομοθετήσετε όπως υποχρεωθήκατε για να μην ξανασυσσωρευθούν απαιτήσεις και άρα δυνατότητες εκβιασμών εκ μέρους των εταιριών; Ε) Τι θα γίνει με τις προσλήψεις των πέντε χιλιάδων σε θέσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που εξαγγείλατε; Τι θα γίνει με τις 1.200 θέσεις για τα προγράμματα αποασυλοποίησης του «Ψυχαργώς»; Πότε θα προκηρύξετε τις θέσεις για το παραϊατρικό προσωπικό; Θα παρακάμψετε όπως δηλώνετε τα αντικείμενα και αξιοκρατικά κριτήρια του ν.2190/94, με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου και άρα πλήρως ελεγχόμενες από την πολιτική εξουσία και πόσο αυτό είναι συνταγματικά και νομολογικά δυνατό; Για όλα αυτά μας είχατε πει και είχατε δεσμευθεί απέναντι στον Ελληνικό Λαό, ότι έχετε σχέδιο και τρόπο να τα υλοποιήσετε με νομοθετικό τρόπο. Μέχρι στιγμής όμως τίποτε δεν έχει γίνει από τα μεγαλεπήβολα σχέδια σας. Αλλά και σε ζητήματα που δεν χρειάζονται κοινοβουλευτική διαδικασία δεν προχωράτε στην επίλυση τους.

Δεν προχωρήσατε στην ολοκλήρωση της διαδικασίας πρόσληψης των 80 ατόμων του ΟΚΑΝΑ από προκήρυξη του 2003. Δεν πήρατε θέση για την έξωση πέντε αποθεραπευθέντων ασθενών του προγράμματος «Ψυχαργώς» που διέμεναν σε «προστατευμένο» διαμέρισμα στην Κυψέλη. Δεν παίρνεται θέση για απόψεις που διαχέονται και αναπαράγονται στις εφημερίδες για μη χορήγηση άδειας άσκησης επαγγέλματος σε «κορεσμένες» ειδικότητες ιατρών. Σ’ αυτό τον μακρύ κατάλογο των ερωτημάτων και των αιτιάσεων θα μπορούσαν να προστεθούν και πάρα πολλά αλλά πρωτευούσης σημασίας, που δεν έχετε αναφερθεί στο πρόγραμμα σας αλλά που παραμένουν ανοικτά για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας της χώρας μας. Μένω όμως σ’ αυτά που εσείς, δηλαδή η σημερινή κυβέρνηση, έθεσε και έθετε συνεχώς, ως αντιπολίτευση και χωρίς διάθεση στείρας αντιπολιτευτικής λογικής, παρά την οξύτητα στη διατύπωση τους, μια οξύτητα που είναι ενδογενής των ίδιων των προβλημάτων που επιζητούν λύσεις. Όμως ως λειτουργός κι εγώ της Υγείας επί 20 χρόνια σε Δημόσια Νοσοκομεία, δεν ανέχομαι να γίνεται η Υγεία αντικείμενο κομματικής καιροσκοπίας και εντυπωσιασμού για την αποκόμιση εφήμερων ωφελημάτων, αλλά και χρονίων, κατά συνέπεια, στρεβλώσεων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Κύριε Υπουργέ, Οι υποδομές που έχουν αναπτυχθεί στη χώρα, ιδιαίτερα την τελευταία 10ετία, στον τομέα της Δημόσιας Υγείας αποτελούν μια στέρεα παρακαταθήκη που δίνει τη δυνατότητα σε όσους πιστεύουν στο Κοινωνικό Κράτος, να διασφαλίσουν άριστες συνθήκες υγειονομικής προστασίας στους πολίτες, όχι μόνο της σημερινής γενιάς αλλά και της επόμενης και της μεθεπόμενης. Εμείς ως κόμμα πολεμάμε για να στηθεί αυτό το σύστημα που λίγα τέτοια υπάρχουν στις αναπτυγμένες χώρες. Γι’ αυτό το σύστημα και γι’ αυτό το οικοδόμημα θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και ως αντιπολίτευση. Είμαστε διατεθειμένοι να συμβάλλουμε σε όποιες διορθωτικές αλλαγές και ενισχύσεις χρειαστούν. Με μια προϋπόθεση: Τη διατήρηση του Δημοσίου και Δωρεάν χαρακτήρα του. Κάθε απαξίωση, κάθε προσπάθεια διαβολής και απόκλισης απ’ αυτό τον προσανατολισμό θα μας βρίσκει πάντα και σθεναρά απέναντι. Ευχαριστώ.

Related Posts

Copyright © 2011-2021 perlepe.gr | Developed by Oceancube - Hosted by innoview.gr