31/7/2008 ΟΜΙΛΙΑ

Επί των άρθρων και τροπολογιών στο σχ. νόμου «Πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας»

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες αναφέρεται ο τίτλος του νομοσχεδίου που συζητάμε σήμερα, αλλά είναι προφανές ότι αυτό που ενδιαφέρει την Κυβέρνηση στην παρούσα φάση είναι το κουκούλωμα των υποθέσεων SIEMENS και ΓΕΡΜΑΝΟΥ και βεβαίως η καταστολή των δικαιωμάτων των εργαζομένων στις Δ.Ε.Κ.Ο. Γι’ αυτό που καίγεται η Κυβέρνηση σήμερα και θέλει να ψηφιστεί εδώ και τώρα, είναι το άρθρο 7 και η επίμαχη τροπολογία, αυτή που κατακαίει στην κυριολεξία, όχι μόνο τους νεοπροσλαμβανόμενους στις δημόσιες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, αλλά και την ουσία των κατακτήσεων των εργαζομένων σε όλους τους τομείς, για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και το δικαίωμά τους στη διαιτησία. Ουσιαστικά μέσα απ’ αυτά τα δύο σημεία του νομοσχεδίου, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εκφράζει με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο τον πυρήνα της πολιτικής της. Ακούσαμε προηγουμένως τον κ. Αλογοσκούφη να μιλά για τα προνόμια των εργαζομένων στις Δ.Ε.Κ.Ο. Όταν λοιπόν το κόστος ζωής στους πολίτες της χώρας μας έχει πολλαπλασιαστεί, όταν η ακρίβεια έχει φτάσει στο κόκκινο, αντί να μιλάμε για αναβάθμιση και στους μισθούς όλων των υπόλοιπων, μιλάμε για υποβάθμιση αυτών που κατά τη γνώμη της Κυβέρνησης είναι υψηλόμισθοι. Αυτό δεν ξέρω πως αλλιώς να το πω, είναι υποβάθμιση που έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις σε όλους τους τομείς.

Είτε αυτό λέγεται μισθοί είτε αυτό λέγεται παιδεία είτε λέγεται υγεία και έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις. Επί κυβερνήσεων βεβαίως Νέας Δημοκρατίας συμβαίνει αυτό και το ζούμε στο πετσί μας όλοι οι Έλληνες πολίτες αυτά τα τεσσεράμισι χρόνια. Εκτός αυτού, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αυτό που επιδιώκει είναι ο παρεμβατισμός του κράτους στη διοίκηση όλων των ανεξάρτητων αρχών για να' χει τον πλήρη έλεγχό τους από τη μια μεριά. Και από την άλλη μεριά είναι μια απροκάλυπτη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων σε μείζονες κατακτήσεις των εργαζομένων. Έχουμε δηλαδή τον νεοσυντηρητισμό σε όλο του το μεγαλείο, το συγκεντρωτικό κρατισμό σε όλη του τη μεγαλοπρέπεια. Είναι δυστυχώς, κύριοι συνάδελφοι, τσαρικής νοοτροπίας οι συλλήψεις αυτές, που δεν εκπορεύονται μόνο από τον κ. Αλογοσκούφη και τον κ. Καραμανλή, αλλά από το σύνολο της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Βέβαια κάποια από τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας αντιδρούν, αλλά οι αντιδράσεις τους διαφοροποιούνται λίγο. Διαφοροποιούνται ανώδυνα, ανάλαφρα, ανώφελα θα έλεγα. Είναι όπως οι αποχρώσεις των χρωμάτων, όπως οι αποχρώσεις του μπλε ας πούμε. Βέβαια, αν ψηφιστούν οι συγκεκριμένες διατάξεις του νομοσχεδίου έτσι και αλλιώς αυτοί που θα το χρεωθούν θα είναι οι της γαλάζιας παράταξης. Το κόστος, όμως, για την κοινωνία και για τους θεσμούς θα είναι τεράστιο. Στη συνείδηση των πολιτών αντί να καταγραφεί η όποια προσπάθεια για το κτύπημα της διαφθοράς, θα μείνει η αποπομπή Ζορμπά και η διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων. Μέχρι βέβαια την ανατροπή του κ. Ζορμπά ως επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής, είχε ξεκινήσει μια συστηματική υπονόμευση και του ίδιου, αλλά και της αρχής της οποία προΐστατο. Ιδιαίτερα στην περίπτωση της Siemens αλλά και σε άλλες περιπτώσεις όπως π.χ. όταν εμποδίστηκε το αίτημα δέσμευσης λογαριασμού της North Asset Management. Είναι φανερό ότι η Κυβέρνηση δεν επιθυμεί Ανεξάρτητες Αρχές χωρίς να μπορεί να τις κηδεμονεύει. Η νέα επιτροπή που συστήνεται, θα στελεχώνεται αποκλειστικά από αποσπασμένους, από Υπουργεία και φορείς με το ρόλο του Προέδρου να είναι καθαρά διακοσμητικός.

Ένας εισαγγελικός λειτουργός δηλαδή, εν ενεργεία, θα είναι υποταγμένος σε μια πλειοψηφία μελών διορισμένων από την Κυβέρνηση. Δυστυχώς, το νομοσχέδιό σας δεν εγγυάται σε τίποτα ότι θα υπάρξει αποτελεσματική αντιμετώπιση των σκοπών που θέτει ο τίτλος του. Αντί για αναβάθμιση της Αρχής, ο ρόλος της υποβαθμίζεται και το σημαντικότερο είναι, κατά τη γνώμη μου, ότι οι πολίτες βλέπουν την Κυβέρνηση να ενδιαφέρεται περισσότερο για τα δικά της συμφέροντα παρά για την ουσία του προβλήματος. Εκείνο, όμως, που ρίχνει μια ακόμη κατάμαυρη σκιά στο νομοσχέδιο είναι το πραξικόπημα στις Δ.Ε.Κ.Ο. με την τροπολογία του κ. Αλογοσκούφη, δηλαδή του κ. Καραμανλή, δηλαδή της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Υποστηρίζει ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών ότι με αυτήν την αντιδημοκρατική επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων θα μπει τάξη σε ένα χώρο που έχει ελλείμματα. Πρώτον, τα ελλείμματα αυτά πολλαπλασιάστηκαν επί Νέας Δημοκρατίας και σε καμία περίπτωση δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι, ούτε για τη δημιουργία τους, αλλά ούτε για τη διόγκωσή τους. Δεύτερον, τα ελλείμματα δεν χτυπιούνται με την απoρρύθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων. Είναι έξω από κάθε λογική αυτή η προσέγγιση και σε κάθε περίπτωση την απορρίπτουμε ως κόμμα, την απορρίπτει το σύνολο των εργαζομένων, την απορρίπτει ο κάθε πολίτης αυτής της χώρας.

Η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και της διαιτησίας, δεν έχει κανένα έρεισμα ούτε νομικό, ούτε πολιτικό, ούτε κοινωνικό και μόνο την ανάλγητη αντεργατική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας επιβεβαιώνει. Αν ήθελε η Κυβέρνηση, θα μπορούσε να είχε εκσυγχρονίσει τις ΔΕΚΟ. Όμως δεν έκανε τίποτα σε αυτόν τον τομέα. Αντίθετα αύξησε και αυξάνει τα τιμολόγιά τους σε βάρος των πολιτών και ή τις ξεπουλάει όσο-όσο σε ιδιώτες ή προετοιμάζει το έδαφος για να τις εκποιήσει. Σήμερα προχωρεί με ένα ακόμη πλήγμα στις επιχειρήσεις αυτές με πρώτα θύματα τους εργαζόμενους. Τους διαχωρίζει σε προνομιούχους και μη προνομιούχους, σε παλιούς και σε νεοπροσλαμβανόμενους. Παράλληλα προσπαθεί να πυροδοτήσει τεχνητές αντιθέσεις μέσα στην κοινωνία. Οι πολίτες και οι φορείς των εργαζομένων δεν θα επιτρέψουν να εφαρμοστούν τέτοιες πολιτικές και να περάσουν τέτοιες αντιλήψεις, που έχουν τις ρίζες τους σε βαθιά μεσαιωνικές πρακτικές. Καταψηφίζω το νομοσχέδιο που αποτελεί μνημείο αντεργατικής και αντιδημοκρατικής νοοτροπίας και υφής και που βεβαίως σε τίποτα δεν δικαιώνει τον τίτλο του, ούτε κατ’ επίφαση αλλά ούτε στην πράξη. Ευχαριστώ.

Related Posts

Copyright © 2011-2024 perlepe.gr | Developed by Oceancube - Hosted by innoview.gr