29/05/07 ΟΜΙΛΙΑ Στην Ολομέλεια της Βουλής για το σχ. Νόμου « Προμήθειες Φορέων Εποπτευομένων από το…

Στην Ολομέλεια της Βουλής για το σχ. Νόμου « Προμήθειες Φορέων Εποπτευομένων από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και άλλες διατάξεις».

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, O κύριος Υπουργός μας είπε προηγουμένως ότι όλα αυτά τα χρόνια σχεδίαζαν στο Υπουργείο Υγείας το νομοσχέδιο για τις προμήθειες των φορέων των εποπτευόμενων από το Υπουργείο Υγείας. Όλα αυτά τα 3,5 περίπου χρόνια οι προμήθειες στα νοσοκομεία, παρ’ ότι υπήρχε το θεσμικό πλαίσιο, υπήρχε ο νόμος 2955 ο οποίος δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, δεν έγινε ούτε ένας διαγωνισμός για αναλώσιμα υλικά από το Υπουργείο Ανάπτυξης και βέβαια πάνω από το 50% των αναλώσιμων υλικών ήταν από εξωσυμβατικές προμήθειες. Αποτέλεσμα όλης αυτής της πολιτικής του Υπουργείου Υγείας, ήταν τα χρέη από 1.1.2005 μέχρι σήμερα να εκτοξευθούν στα ύψη και να φθάσουν στα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Το άλλο που συμβαίνει σήμερα στα νοσοκομεία είναι ότι πέρα από το νοσηλευτικό προσωπικό που δεν υπάρχει, δεν υπάρχουν καν αναλώσιμα υλικά. Και σας προκαλώ κύριε Υπουργέ, πάμε σε όποιο νοσοκομείο θέλετε αυτή τη στιγμή ή σε κέντρο υγείας να δείτε ότι δεν υπάρχουν στοιχειώδη αναλώσιμα υλικά. Και δεν μιλάω για το νοσοκομείο Χαλκίδας. Εκεί δεν υπάρχουν καν μάσκες για τους χρόνιους αναπνευστικούς.

Ήμουν κάθε μέρα στο νοσοκομείο όλη αυτή την εβδομάδα. Σας προκαλώ για να δείτε ότι η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο. Και ξέρετε ποιο είναι το άσχημο; Ότι πάει να παγιωθεί μια αντίληψη και στους γιατρούς και στις νοσηλεύτριες, αλλά και στους ασθενείς ότι διαλύεται το ΕΣΥ, γιατί ουσιαστικά διαλύεται. Προσωπικό δεν υπάρχει, αναλώσιμο υλικό δεν υπάρχει, οι θέσεις των γιατρών είναι κενές εδώ και πολλά χρόνια γιατί δεν προχωρούν τα ΣΚΕΙΟΠΝΙ σε κρίσεις. Η κατάσταση λοιπόν που επικρατεί είναι τραγική. Και ήρθε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας προηγουμένως να μας πει ότι όλα λειτουργούν τέλεια. Φαίνεται ότι ο συνάδελφος είναι θιασώτης του ιδιωτικού τομέα της υγείας και φαίνεται ότι δεν έχει πάει ποτέ σε ένα δημόσιο νοσοκομείο, γιατί μου μίλαγε για μονάδες εντατικής όταν με παραδείγματα θα σας αναφέρω ότι τα κρεβάτια εντατικής στον Ερυθρό, από 14 που ήταν και λειτουργούσαν έχουν μειωθεί στα 9 γιατί δεν υπάρχει νοσηλευτικό προσωπικό και στο Γενικό Κρατικό Αθηνών από 8 που ήταν έχουν πάει στα 4. Λοιπόν ποια κρεβάτια μονάδων εντατικής μας έλεγε ο συνάδελφος προηγουμένως ότι έχουν αναπτυχθεί και όλα λειτουργούν ή τείνουν να λειτουργήσουν προς το καλύτερο; Απευθυνόμενη προς τον Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Α. Γιαννόπουλο Με στοιχεία σας τα λέω. Δεν είναι καθόλου ανακρίβειες. Σας προκαλώ να επικοινωνήσετε με τον διευθυντή στο Γεν. Κρατικό Αθηνών τον κ. Καραμπίνη –ανήκει και στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας- να σας πει ότι τα κρεβάτια από 8 που ήταν έχουν μείνει 4 λόγω έλλειψης προσωπικού. Σε ποιό νοσοκομείο θέλετε να πάμε κύριε Υπουργέ. Και τώρα είμαι ικανή να σας πάω στο νοσοκομείο Χαλκίδας, μόλις 80 χιλιόμετρα από την Αθήνα που δεν έχουν ούτε three way. Αυτά που σας λέω είναι με υπεύθυνα στοιχεία. Θα σας φέρω καταγγελίες ακόμη και ασθενών. Έρχεστε λοιπόν μετά από 3,5 χρόνια και φέρνετε ένα σχέδιο νόμου στο οποίο αναφέρετε ότι θα δημιουργήσετε την ΕΠΥ την Επίτροπή Προμηθειών Υγείας, ένα εννεαμελές όργανο του οποίου όμως δεν έχετε προσδιορίσει ακόμη το έργο που θα κάνει. Λέτε ότι θα προσδιοριστούν οι αρμοδιότητες αυτού του οργάνου μελλοντικά. Μας το παρουσιάζετε, λοιπόν, σαν ένα όργανο εννεαμελές αδιάφθορων, γαλάζιων, όμως, αδιάφθορων που το μόνο τους προσόν θα είναι κάποιο πτυχίο. Μπορεί να είναι, ας πούμε, και πτυχίο Γαλλικής Ακαδημίας. Έχουμε δει και σαν προσόν διοικητή νοσοκομείου το συγκεκριμένο πτυχίο που ανέφερα, δηλαδή το πτυχίο της Γαλλικής Ακαδημίας. Λοιπόν, θα μας φέρετε εννέα αδιάφθορους γαλάζιους να διορθώσουν τα κακώς κείμενα στο χώρο των προμηθειών, στο χώρο της υγείας. Το ένα είναι αυτό.

Το άλλο που μας φέρνετε είναι ότι όλες αυτές οι προμήθειες που θα γίνουν από τις τρεις ανώνυμες εταιρείες, τo Ε.ΚΕ.Β.Υ.Λ., το Ι.Φ.Ε.Τ. και τη Δ.ΕΠ.Α.ΝΟ.Μ., για τα εκατόν τριάντα δύο νοσοκομεία σε όλη τη χώρα θα λειτουργήσουν προς το παρόν με αποσπάσεις υπαλλήλων, δηλαδή με ένα ελάχιστο προσωπικό με αποσπάσεις υπαλλήλων από τους ΟΤΑ, από το δημόσιο ή από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Και βέβαια, στην πορεία δίνεται η δυνατότητα σε όλες αυτές τις ανώνυμες εταιρείες, εκτός ΑΣΕΠ, να κάνουν χιλιάδες προσλήψεις για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σε αυτό το τόσο μεγάλο φορτίο δουλειάς που θα έχουν, για να κάνουν τις προμήθειες σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Το τρίτο που μας λέτε, λοιπόν, και το διατυμπανίζετε είναι ότι θα πάρετε το 2% από την εξόφληση των τιμολογίων των προμηθευτών να το διαθέσετε στην ψυχιατρική μεταρρύθμιση και στις κοινωνικές δομές. Όχι, εμείς θα απαιτούσαμε να έρθετε σήμερα και να μας πείτε ότι έχετε ένα γενναίο κονδύλι στον κρατικό Προϋπολογισμό για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση και για τις κοινωνικές δομές και όχι το 2% που μας λέτε ότι θα πάρετε. Ποια ασφαλιστική δικλείδα υπάρχει ώστε όλα αυτά τα μονοπώλια δεν θα υπερτιμολογήσουν τα προϊόντα τους για να μας δώσουν το 2% εκ των υστέρων και να το χρησιμοποιήσουμε εμείς στη ψυχιατρική μεταρρύθμιση όπως λέτε, που τα κονδύλια πάλι θα τα διαχειρίζεται απ’ αυτό τον ειδικό κωδικό κατά το δοκούν ο Υπουργός; Γιατί εδώ βλέπουμε ότι τα πάντα περνάνε στην αρμοδιότητα του Υπουργού, τα πάντα συγκεντρώνονται σ’ αυτόν. Το άλλο που θέλω να επισημάνω είναι ότι κάνουμε συνδιαχειριστές τις τράπεζες. Οι τράπεζες, λοιπόν, θα στραγγαλίσουν όλες τις οικονομικές υπηρεσίες των νοσοκομείων, θα πάρουν όλα αυτά τα έσοδα των νοσοκομείων που είναι βασικά τα νοσήλια, για να πληρώνουν έγκαιρα τους προμηθευτές με το σκεπτικό ότι θα μπορούμε να έχουμε πολύ καλύτερες τιμές στις προμήθειες που θα χρειαζόμαστε, χωρίς πάλι να υπάρχει μία ασφαλιστική δικλείδα που να μας το εγγυάται αυτό: ότι από τη στιγμή που οι τράπεζες θα πληρώνουν κατ’ ευθείαν, θα είναι πολύ χαμηλότερη η τιμή του προϊόντος που θα παίρνουμε. Βέβαια μπαίνει και ένα άλλο ερώτημα: Αν σε κάποια φάση μετά από ένα, δύο, τρία χρόνια δεν μπορεί να πληρώσει το νοσοκομείο τις τράπεζες, δεν μπορεί να πληρώσει αυτά τα δάνεια, τι θα γίνει; Θα αρχίσει η εκποίηση της περιουσίας των νοσοκομείων, ή θα έχουμε συνιδιοκτήτες πλέον στα δημόσια νοσοκομεία τις τράπεζες; και ο δημόσιος χαρακτήρας της υγείας θα πάει περίπατο, αυτό δηλαδή που τόσο πολύ διατυμπανίζετε ότι θέλετε να περιφρουρήσετε και θέλετε να το βελτιώσετε γιατί δεν τον παραλάβατε καλά και τον κάνατε ακόμα χειρότερο βέβαια;

Είναι προφανές, αγαπητοί συνάδελφοι, ότι καθαρά αυτό το νομοσχέδιο εξυπηρετεί τα επικοινωνιακά σχέδια του Υπουργού Υγείας. Το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι προεκλογικά –γιατί διανύουμε δυστυχώς προεκλογική περίοδο- να επιχειρεί να δημιουργήσει εντυπώσεις. Βέβαια, ευτυχώς, θα είναι σε λίγους μήνες άλλη Κυβέρνηση και άλλος Υπουργός Υγείας για να μη βάλει ποτέ σε εφαρμογή αυτό το νομοσχέδιο για τις προμήθειες που τίποτα καλό, δυστυχώς, δεν θα έχει να φέρει. Σας είπα και πριν ότι ένα εννεαμελές κομματικό όργανο με μόνη την εποπτεία του Υπουργού δεν μπορεί να διασφαλίσει τη διαφάνεια στις προμήθειες. Είναι ένα νομοσχέδιο που είναι πάρα πολύ συγκεντρωτικό, αναποτελεσματικό και αδιαφανές και γι’ αυτό το λόγο το καταψηφίζω. Ευχαριστώ πολύ.

Related Posts

Copyright © 2011-2024 perlepe.gr | Developed by Oceancube - Hosted by innoview.gr