27-1-2009 ΟΜΙΛΙΑ Επί της Επίκαιρης Επερώτησης

ΟΜΙΛΙΑ Επί της Επίκαιρης Επερώτησης με θέμα: Δραματική η κατάσταση στις πυρόπληκτες περιοχές – Ανακόλουθη και αναξιόπιστη η Κυβέρνηση – Εμπαίζει τους πυρόπληκτους».

Κύριε Πρόεδρε, Σχεδόν 17 μήνες μετά τις ολέθριες πυρκαγιές του Αυγούστου του 2007, ο εμπαιγμός της Κυβέρνησης προς τους πυρόπληκτους συνεχίζεται. Οι τότε προεκλογικές υποσχέσεις της Ν.Δ. για βοήθεια στους πληγέντες από τη μια και ανασυγκρότηση των καμμένων περιοχών από την άλλη αποδείχτηκαν ψεύτικες και παραπλανητικές. Δυστυχώς οι πληγές στις ζωές των ανθρώπων και το περιβάλλον παραμένουν ανοιχτές. Οι συνέπειες των καταστροφών γίνονται όλο και πιο επώδυνες σε όλους τους πυρόπληκτους νομούς. Η Εύβοια που είχε και νεκρούς από τις φωτιές και που ολόκληρες περιοχές της καταστράφηκαν, όχι μόνο δεν είδε την έμπρακτη στήριξη του κράτους αλλά, όπως και όλοι οι πυρόπληκτοι νομοί, συνεχίζει να αντιμετωπίζει την αναλγησία και την αδιαφορία από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Γιατί, κύριοι συνάδελφοι, τι άλλο και όχι αναλγησία, είναι η διαδικασία ελέγχου και επιστροφής του βοηθήματος που ενεργοποίησε η Κυβέρνηση, όσον αφορά τα τριχίλιαρα που δόθηκαν σε δικαιούχους προεκλογικά; Θεωρώ ότι για τυπικούς και όχι για ουσιαστικούς λόγους κάλεσαν όλους αυτούς τους ανθρώπους που έχασαν την περιουσία τους να αποδείξουν ότι δεν είναι «ελέφαντες».

Είναι ντροπή να ταυτίζονται όσοι είχαν δικαίωμα των βοηθημάτων, με αυτούς που εκμεταλλεύτηκαν την τραγωδία, επειδή τους το επέτρεπε το σχέδιό της Νέας Δημοκρατίας. Τότε λοιπόν, δεν έβαλαν και την τοπική αυτοδιοίκηση να ασχοληθεί και να δοθούν τα βοηθήματα σε αυτούς που τα είχαν όντως ανάγκη, αλλά για ψηφοθηρικούς καθαρά λόγους εν όψει εκλογών, άφησαν τον καθένα να πάει να πάρει βοήθημα. Και βέβαια σίγουρα βρέθηκαν και κάποιοι που δεν είχαν δικαίωμα αυτού του βοηθήματος. Τους το επέτρεψε όμως καθαρά το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας. Τους επέτρεψε να εκμεταλλευθούν την τραγωδία που είχε επέλθει τότε σε πάρα πολλές περιοχές της χώρας. Σήμερα τι κάνει πάλι η Κυβέρνηση; Έχει προκαλέσει τον πανικό και την αγωνία σε όλους αυτούς τους πολίτες που επλήγησαν από τις πυρκαγιές που δεν μπορούν ακόμα να ορθοποδήσουν και να οργανώσουν ξανά τη ζωή τους. Κύριοι συνάδελφοι, όλο αυτό το διάστημα η απόγνωση και τα αδιέξοδα γίνονται όλο και μεγαλύτερα για όλους τους πυρόπληκτους νομούς. Σήμερα, μεταξύ των αγροτών που βρίσκονται στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις και στα μπλόκα υπάρχουν και οι αγρότες που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του 2007. Υπάρχουν κι εκείνοι και ζητούν να αποκατασταθούν και οικονομικά και ηθικά. Γι’ αυτούς ιδιαίτερα τους αγρότες που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, οι ενισχύσεις που θα έπαιρναν ως αποζημιώσεις μέσω ΕΛΓΑ ήταν τελικά το αποτέλεσμα συμψηφισμών με προκαταβολές που είχαν λάβει από ποσά που δικαιούνταν. Η γραφειοκρατία τώρα, μια άλλη πληγή, για τις αποζημιώσεις στο ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, αποδείχθηκε τόσο πολύ μεγάλη που τελικά, σε πολλές περιπτώσεις, τα ποσά που έπαιρναν στα χέρια τους οι αγρότες, είχαν πέσει στο μισό. Οι κτηνοτρόφοι από την άλλη έμειναν χωρίς ζωοτροφές. Πάρα πολλές κατηγορίες πυροπλήκτων δεν περιελήφθησαν στα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί. Ένα άλλο παράλογο είναι ο αποκλεισμός όσων δεν έχουν μόνιμη κατοικία στους τόπους που έγιναν οι πυρκαγιές ή έχουν αλλού το ΑΦΜ τους. Αυτό οδηγεί στην ερήμωση των χωριών και στην εγκατάλειψη της υπαίθρου. Πείτε μου δεν είναι παράλογο το γεγονός, ότι ένας που έχει ΑΦΜ στη Χαλκίδα και έχει το σπίτι του που κάηκε, ή το χωραφάκι του στο χωριό να μην μπορεί να αποζημιωθεί.

Είναι μια σειρά από ανθρώπους που έχουν φτάσει κοντά στη σύνταξη και περιμένουν να συνταξιοδοτηθούν για να πάνε στο χωριό να καλλιεργήσουν τις πέντε ελιές που έχουν και τους στερείτε αυτό το δικαίωμα. Δηλαδή, δίνετε άλλη μια ώστε να ερημωθεί και να εγκαταλειφθεί ακόμη περισσότερο η ύπαιθρος. Πέρα από αυτό, πάρα πολλές κατηγορίες επαγγελματιών που εθίγησαν έμμεσα ή άμεσα από τις συνέπειες των πυρκαγιών, έμειναν εκτός προγραμμάτων στήριξης. Ήταν δε τόσο μεγάλες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες στις περιφέρειες που ακόμη και όσοι δικαιούνταν να υποβάλλουν επενδυτικά σχέδια για τις επιχειρήσεις τους, εγκλωβίστηκαν και δεν έχουν καταφέρει τίποτα. Για την Εύβοια, οι κυβερνητικές υποσχέσεις για κίνητρα στις επιχειρήσεις αποδείχθηκαν έωλες, σαν τον «Στρατηγό Άνεμο», κύριε Υπουργέ. Τώρα δε μιλάμε για τα έργα αποκατάστασης των υποδομών και ανασυγκρότησης. Τριακόσιες χιλιάδες ευρώ, δόθηκαν σε όλους τους Δήμους στην αρχή και δεν έχει δοθεί τίποτα άλλο. Ένα εκατομμύριο ευρώ, δόθηκε στη Νομαρχία για τις πρώτες ανάγκες και δεν έχει δοθεί τίποτα άλλο. Έδωσε και κάποια μικρά κονδύλια ο ΟΣΚ για την αποκατάσταση των σχολικών κτηρίων στις πληγείσες περιοχές. Δεν μπορώ να καταλάβω πως μπορεί να γίνει ανασυγκρότηση αυτών των περιοχών και αποκατάσταση των ζημιών με τέτοια ευτελή κονδύλια.

Επίσης δεν έχετε κάνει τίποτα για τις πυροσβεστικές υπηρεσίες που υπάρχουν και για το προσωπικό με το οποίο θα έπρεπε να στελεχωθούν. Ήδη προχθές κατέθεσα ξανά αναφορά γιατί σε όλη τη Νότια Εύβοια, υπάρχει μόνο ένα μικρό κλιμάκιο για τρείς Δήμους και μια Κοινότητα. Δηλαδή, πώς θα γίνει η πρόληψη με Πυροσβεστική υπηρεσία που δεν έχει ούτε υποδομή ούτε στελεχιακό δυναμικό; Σας κάνουν συνέχεια εκκλήσεις και τα δασαρχεία και η Τ.Α. για να θωρακιστούν από νέες πυρκαγιές και δυστυχώς, κύριε Υπουργέ, η ανταπόκριση από τους υπεύθυνους υπουργούς και τα κυβερνητικά στελέχη είναι φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Κύριοι συνάδελφοι, Στις επόμενες εκλογές τα στελέχη της Ν.Δ., θεωρώ ότι δεν θα τολμήσουν να επισκεφτούν τους πυρόπληκτους της Εύβοιας και των άλλων νομών. Στις επόμενες εκλογές κύριοι συνάδελφοι της πλειοψηφίας στη βουλή, αλλά όχι στο εκλογικό Σώμα, θα λάβετε ειδοποιητήρια για την επιστροφή σας στην αντιπολίτευση. Η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλο την αναξιοπιστία σας και την καταστροφική σας πολιτική. Ο τόπος δεν μπορεί να ζει άλλο στα αποκαϊδια της αποτυχημένης σας πορείας. Είναι καιρός να το πάρετε απόφαση. Ευχαριστώ πολύ.

Related Posts

Copyright © 2011-2024 perlepe.gr | Developed by Oceancube - Hosted by innoview.gr