26-1-2006 ΟΜΙΛΙΑ Στο σχ. Νόμου «Ρύθμιση θεμάτων Εθνικών, Νομαρχιακών και Δημοτικών εκλογών και διευθέτηση ειδικών ζητημάτων»

Πολιτική πενία τέχνας κατεργάζεται! Είναι σαφές κύριοι συνάδελφοι ότι η έλλειψη πολιτικής της Κυβέρνησης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η ελλιπής χρηματοδότηση των Δήμων και των Νομαρχιών, η σύγχυση για το πόσο θέλει η δεν θέλει η Νέα Δημοκρατία μια ισχυρή και αποκεντρωμένη τοπική και περιφερειακή εξουσία, οδήγησε στην κατάθεση αυτού του νομοσχεδίου, σε μια περίοδο ραγδαίας επιδείνωσης της εικόνας του κυβερνώντος κόμματος και των επιλογών του. Γνωρίζοντας οι συντάκτες του Νομοσχεδίου την καθοριστική σημασία των εκλογών του ερχόμενου Οκτωβρίου, για την ανάδειξη Δημοτικών και Νομαρχιακών Συμβουλίων, το αποτέλεσμα των οποίων θα παίξει καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξη των πολιτικών πραγμάτων στη χώρα, προβαίνουν σ’ αυτή την κίνηση, χωρίς να υπάρχει κανένα σοβαρό επιχείρημα για την αλλαγή αυτή του εκλογικού Νόμου και την καθιέρωση του ορίου του 42%. Τα επιχειρήματα που προβάλλονται από τους συναδέλφους της πλειοψηφίας για την θέσπιση αυτού του ορίου, στερούνται της οποιασδήποτε ισχυρής τεκμηρίωσης και επιβεβαιώνουν, αυτό που αντιλαμβάνονται οι πολίτες, ότι δηλαδή είναι προφάσεις εν αμαρτίαις.

Τι σημαίνει ότι έτσι αποτρέπεται η συναλλαγή; Έχει όριο νομιμότητας, η συμφωνία εν κρυπτώ και κάτω από το τραπέζι; Γιατί το 42% και όχι 41ή 43 ή δεν ξέρω κι εγώ ποιό άλλο νούμερο θα μπορούσε να πει κανείς. Πού αναφέρεται η ανάγκη της «διαβούλευσης» και της «συναίνεσης»; Πώς προκύπτει ότι από το σχ. Νόμου σας, κατοχυρώνονται οι κοινωνικές διεργασίες στις τοπικές κοινωνίες για στην ανάδειξη των εκπροσώπων τους στους θεσμούς της Τ.Α; Ποιά σχέση μπορεί να έχει η ανάδειξη της Κυβέρνησης του τόπου και των βουλευτικών εκλογών με την ανάδειξη Δημοτικών και Νομαρχιακών Συμβουλίων; Επικαλείστε, ότι με το μέτρο αυτό θα αποφευχθεί σε πολλές περιπτώσεις ο δεύτερος γύρος και έτσι θα μειωθεί το κόστος των εκλογών. Πώς αποτιμώνται όμως, αν αποτιμώνται, οικονομικά, η Δημοκρατία και οι δημοκρατικές διαδικασίες; Με αυτό τον τρόπο θεωρείτε ότι θα θεραπεύσετε το Δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας; Ολ’ αυτά τα σοφίσματα που επικαλείστε κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, παραπέμπουν σε μια αντίστοιχη επιχειρηματολογία που αναπτύχθηκε από το κόμμα σας, όταν ελάμβαναν χώρα οι μεγάλες τομές για την Αυτοδιοίκηση σχετικά με τους αιρετούς Νομάρχες το 1994 και τις αναγκαστικές συνενώσεις των Δήμων το 1998. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις, είχατε καταψηφίσει τους νόμους που ρύθμισαν τα αυτοδιοικητικά ζητήματα, όπως ισχύουν σήμερα. Γι’ αυτές της τις αρνήσεις η Ν.Δ. δεν έχει κάνει την αυτοκριτική της και προσπάθησε όλο αυτό το διάστημα, να δημιουργήσει ένα πέπλο λήθης για τη στάσης της και τη θέση της τότε. Το μόνο που έκανε ήταν να μιλά αόριστα και γενικόλογα για μια άλλη αντίληψη, που ποτέ δεν την κατέθεσε τεκμηριωμένα και σήμερα που είναι Κυβέρνηση, η παρέμβασή της, εξαντλείται σε ένα μόνο αριθμό: 42% ! Όσον αφορά την περίφημη στήριξη της Περιφέρειας, αυτό που έκανε η Νέα Δημοκρατία ήταν να περικόπτει κονδύλια και πόρους, όπως καταδείχθηκε και απ’ την πρόσφατη συζήτηση του προϋπολογισμού.

Γιατί το πρόβλημα κύριοι συνάδελφοι, που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Δήμοι και οι Νομαρχίες, δεν είναι το εκλογικό σύστημα, αλλά η χρηματοδότηση για την προώθηση των έργων της Περιφέρειας. Στο νομό μου στην Εύβοια, κύριε Υπουργέ, τρείς μελέτες για τρείς παρακάμψεις του οδικού δικτύου, που είναι πολύ σημαντικές και υπολείπονται πολύ μικρά κονδύλια για να ολοκληρωθούν σε ένα-δύο μήνες και να δημοπρατηθούν τα έργα, έχουν κολλήσει γιατί ακριβώς δεν υπάρχει καμία χρηματοδότηση. Και επειδή έχουμε αυτή τη στιγμή κακοκαιρία, θέλω να σας αναφέρω ότι από την κακοκαιρία του 2004 ακόμα οι δήμαρχοι περιμένουν τα κονδύλια για τις ζημιές και όλα αυτά που υπέστησαν το Γενάρη το 2004. Το κράτος είναι απόν. Μήπως αυτό συμβαίνει οι δήμαρχοι στην Εύβοια είναι «πράσινοι» και εσείς κάτω από το τραπέζι δίνετε μερικά κονδύλια σε κάποιος «γαλάζιους» δημάρχους; Για να καταλάβουμε δηλαδή πως αντιμετωπίζετε την τοπική αυτοδιοίκηση και τους αιρετούς δημάρχους και νομάρχες. Ακόμα περιμένουν τα κονδύλια του 2004 και τώρα βέβαια που ο Νομός θα πρέπει να κηρυχτεί πάλι σε έκτακτη ανάγκη, γιατί τα περισσότερα μέρη έχουν αποκλειστεί στην Εύβοια –επειδή είμαι σε συνεχή επικοινωνία- να δω πώς θα ανταπεξέλθετε οικονομικά. Θα πρέπει να πληρώσετε τα παλιά και να πληρώσετε και τα καινούργια. Στις σημερινές συνθήκες ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης καλείται να απαντήσει σε άμεσες και πραγματικές ανάγκες των πολιτών της κάθε πόλης, της κάθε Νομαρχίας, της κάθε Περιφέρειας. Αναγκαία συνθήκη γι’ αυτό είναι η κοινωνική συναίνεση και όχι η περιχαράκωση και η μικροπολιτική σκοπιμότητα. Μην επιχειρείτε κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας να λύσετε προβλήματα του κόμματός σας και κυρίως προβλήματα υπαρκτά της κοινωνίας, με διαδικαστικά κόλπα και ποσοστά. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει αυξημένες και αυτοτελείς εξουσίες.

Οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των τοπικών κοινωνιών, έχουν ανάγκη της όσο το δυνατόν μεγαλύτερης συναίνεσης και νομιμοποίησης. Το ποσοστό του 50% που ισχύει εδώ και δεκαετίες ικανοποιούσε αυτές τις αναγκαίες συνθήκες. Αν το ποσοστό αυτό πέσει στο 42%, η συναίνεση υποβαθμίζεται. Φοβάστε κύριοι Συνάδελφοι της Ν. Δημοκρατίας ότι η αρνητική ψήφος των πολιτών στους υποψηφίους σας στις εκλογές του Οκτωβρίου θα στείλει ηχηρό ή και καταλυτικό μήνυμα για την κυβερνητική σας επιβίωση και γι’ αυτό προσπαθείτε να περισώσετε το minimum της νομιμοποίησής σας. Η νομιμοποίηση όμως μιας Κυβέρνησης και των πολιτικών που εφαρμόζει, δεν επιτυγχάνεται με τέτοια «τερτίπια», αλλά από την ουσία και τα χειροπιαστά αποτελέσματα στις κοινωνικές ανάγκες και απαιτήσεις. Επιτυχημένη πολιτική στη συγκεκριμένη περίπτωση, θα ήταν η εμβάθυνση και επέκταση της Αποκέντρωσης, η καθιέρωση του αιρετού Περιφερειάρχη, η απόδοση πόρων στην Τ.Α. που σήμερα αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις τεράστιες ανάγκες που καλείται καθημερινά να καλύψει. Αντί να αυξήσετε τα ποσοστά των κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό για τους Δήμους και τις Νομαρχίες, μειώνετε το ποσοστό εκλογής των αιρετών εκπροσώπων αποδυναμώνοντας την αποτελεσματικότητά τους, στη διαχείριση των προβλημάτων των τοπικών κοινωνιών, με τα πενιχρά μέσα που διαθέτουν. Η πολιτική ακροβασία που επιχειρείτε δεν υποστηρίζεται από κανένα δίκτυ προστασίας για τους υποψηφίους σας και το κόμμα σας και θα σας ρίξει στο κενό.

Όσο κι αν χαμηλώσετε τον πήχυ, η πτώση σας θα είναι εντυπωσιακή, αλλά το ρισκάρετε γιατί πιθανόν δεν έχετε άλλη επιλογή που να σας βολεύει. Αλλά και έτσι, θα σας ξεβολέψουν τα εκλογικά αποτελέσματα. Όσον αφορά τα λευκά ψηφοδέλτια και τη ρύθμιση που φέρνετε σ’ αυτό το νομοσχέδιο, αποδεικνύετε ένα μόνο γεγονός: ότι ο χειρισμός σας και η στάση που κρατήσατε αποδείχθηκαν για άλλη μια φορά πολιτικές οπερέτας, αλλά και επικίνδυνα παιχνίδια για τη Δημοκρατία και τους θεσμούς. Αντί να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα εν τη γενέσει του, έρχεστε εκ των υστέρων με το άρθρο του νομοσχεδίου, να διασκεδάσετε τις αρνητικές εντυπώσεις της τακτικής σας. Καταψηφίζω επί της αρχής το Νομοσχέδιο και επαναλαμβάνω ότι, στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση το ερχόμενο φθινόπωρο μαζί με τα φύλλα που θα πέφτουν, θα πέσουν και τα φτερά της Ν. Δημοκρατίας (όσα της έχουν απομείνει μέχρι τότε) και κανένα αλεξίπτωτο δεν θα μπορέσει να ανακόψει την πτώση της.

Related Posts

Copyright © 2011-2022 perlepe.gr | Developed by Oceancube - Hosted by innoview.gr