23. 12. 2008 ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

1 ΟΜΙΛΙΑ για τον προϋπολογισμό του 2009

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, Πέρυσι, συζητούσαμε για τον προϋπολογισμό στον απόηχο των τραγικών καταστροφών από τις πυρκαγιές. Φέτος συζητάμε τον προϋπολογισμό του 2009, με φόντο τα γεγονότα των τελευταίων ημερών. Kαι στις δύο μεγάλες αυτές κρίσεις, η Kυβέρνηση δε στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και των ευθυνών της. Σε όλη τη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας οι καταστροφές στο οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι, είναι συνεχείς. Οι πέντε όμως προϋπολογισμοί του κ. Αλογοσκούφη, συνέβαλαν μόνο στο ξεθεμελίωμα του οικονομικού οικοδομήματος της χώρας. 2 Από την Απογραφή στην Επιτήρηση. Από την Επιτήρηση στη Στασιμότητα. Από τη στασιμότητα στη Κρίση. Πάντα με κοινό παρανομαστή τη μονομερή λιτότητα. Αποτέλεσμα της δημοσιονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης, είναι η κατάρρευση. Καταρρέουν τα οικονομικά των νοικοκυριών και των εργαζομένων. Καταρρέει η ανάπτυξη. Καταρρέει το κοινωνικό κράτος και η προστασία για τον πολίτη αυτής της χώρας. Το κύριο και το πιο σημαντικό, κύριοι συνάδελφοι, είναι ότι κλονίζονται τα όνειρα και οι ελπίδες μιας ολόκληρης κοινωνίας και κυρίως των νέων ανθρώπων.. Μιας κοινωνίας, της δικής μας κοινωνίας, που αδικείται και εμπαίζεται, από την πολιτική που ασκείτε. Που «χαρατσώνεται» άγρια από τα φορολογικά μέτρα. Που συνθλίβεται από την ανεξέλεγκτη ακρίβεια. Που δεν απολαμβάνει αυτά που δικαιούται, από τις υπηρεσίες του κράτους.

3 Και φέτος, ακόμα ένας προϋπολογισμός της Κυβέρνησης της Ν.Δ. δεν είναι ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΚΕΝΤΡΙΚΟΣ, δεν υπηρετεί τον πολίτη και τις ανάγκες του, είναι ένας ταξικός προϋπολογισμός, λίγος και για τους λίγους. Κινείται κι αυτός, όπως και οι προηγούμενοι προϋπολογισμοί, πάνω στις ίδιες αδιέξοδες ράγες του νεοφιλελευθερισμού. Δυστυχώς τα Δημόσια έσοδα συνεχίζουν να στηρίζονται στη δυσβάστακτη και άνιση φορολογία. Οι Δημόσιες δαπάνες δεν δίνουν λύσεις στα καίρια προβλήματα. Προβλήματα στον τομέα της Υγείας, στον τομέα της Παιδείας, στον Τομέα της Πρόνοιας. Για πέμπτο χρόνο, η Υγεία θα στερηθεί το προσωπικό και τις υποδομές που χρειάζονται. Η στασιμότητα στο 2,5% του ΑΕΠ στον τομέα αυτό, θα οδηγήσει σε νέα αύξηση των ιδιωτικών δαπανών για τις υγειονομικές υπηρεσίες. Για πέμπτο χρόνο, οι δαπάνες για την Παιδεία θα παραμείνουν καθηλωμένες στο απαράδεκτο επίπεδο του 3% κι έτσι για μια ακόμη χρονιά θα ευνοηθεί η ιδιωτική εκπαίδευση. Με τους λογαριασμούς του προϋπολογισμού οι κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες θα βιώσουν ακόμα πιο πολύ την εγκατάλειψη και την αδιαφορία του κράτους. Κύριοι συνάδελφοι, όσο οι κοινωνικές δαπάνες δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες που υπάρχουν, τόσο θα αποδιαρθρώνεται ο κοινωνικός ιστός και τόσο θα κερδίζει έδαφος η ανασφάλεια, η αβεβαιότητα και εντέλει η περιθωριοποίηση. Επιμερίζοντας και εξειδικεύοντας τα στοιχεία του προϋπολογισμού σε μικρότερη γεωγραφική και πληθυσμιακή κλίμακα, όπως είναι οι νομοί της χώρας, η απεικόνιση της πραγματικότητας γίνεται ακόμα πιο καταθλιπτική. Η Εύβοια θα μείνει και το 2009 χωρίς τις υποδομές που χρειάζεται, αφού μειώνεται το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και η περιφερειακή ανάπτυξη δυστυχώς παραπέμπεται στο άγνωστο μέλλον. Η Χαλκίδα μετά από 5 χρόνια υποσχέσεων δεν έχει ακόμα αποκτήσει το νέο Νοσοκομείο που της είχε υποσχεθεί ο κύριος Αβραμόπουλος. 5 Θα κάνω εδώ ένα σχόλιο για την ομιλία του κυρίου υπουργού χθες. Άκουσα με προσοχή όσα είπε ο κύριος Αβραμόπουλος και έψαχνα με αγωνία να βρω έστω και μία αλήθεια σε όλα αυτά που είπε. Δυστυχώς δε βρήκα ούτε μια. Τελικά θα μεγαλώσει η μύτη του κυρίου Υπουργού, θα γίνει «Πινόκιο» και αυτός. Επιβεβαιώνεται αυτό που είχα πει στην προηγούμενη θητεία μας, ότι ο κύριος Υπουργός δεν έχει καταλάβει σε τι κρίσιμο Υπουργείο βρίσκεται και νομίζει, όντας στο Υπουργείο Υγείας ότι βρίσκεται ακόμα στο Υπουργείο Τουρισμου. Όσον αφορά τις δομές πρόνοιας και κοινωνικής φροντίδας, η υποχρηματοδότηση συνεχίζεται. Μεγάλα έργα για τη στήριξη της τοπικής οικονομίας με δημόσιες δαπάνες παραμένουν «στον αέρα» και στα λόγια. Ενδεικτικά θα αναφέρω ότι το Φράγμα Σέττας-Μανικίων που είχε κατασκευασθεί κατά 70%, επί 4 χρόνια δεν είχε καμία πίστωση από το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Επιπλέον, στην Εύβοια της ανεργίας και της αποβιομηχάνισης, έχει αρχίσει ένας νέος κύκλος απολύσεων. Το Σεπτέμβριο έκλεισε το εργοστάσιο της IDEAL. Πριν λίγες μέρες άρχισαν μαζικές απολύσεις στη ΝΕΟSEΤ, και βέβαια όλα αυτά τίποτα καλό δεν προοιωνίζουν για ένα ευτυχές νέο έτος για τους 6 εργαζόμενους αλλά και για τους ανέργους, από τη στιγμή που δεν υπάρχουν επενδύσεις στο Νομό κι έτσι δε θα μειωθεί η ανεργία του Νομό.. Το μόνο που υπόσχεται η Κυβέρνηση για την ανάπτυξη του Νομού είναι οι επενδύσεις στο ρυπογόνο λιθάνθρακα. Βέβαια θα επισημάνω εδώ ότι είμαστε και ένας πυρόπληκτος νομός και όσον αφορά την ανασυγκρότηση των καμένων περιοχών και τις εκταμιεύσεις που υποσχέθηκε η Κυβέρνηση όχι μόνο δεν έγιναν όλο αυτό το διάστημα, αλλά στέλνουν και ειδοποιητήρια στους πληγέντες για να εξαιρέσουν όσους περισσότερους γίνεται από αυτούς που έλαβαν αποζημιώσεις. Ο Νομός μου δυστυχώς συνεχίζει να αγνοείται και από τον φετεινό Προϋπολογισμό. Και δεν αναφέρομαι μόνο στους αριθμούς, αλλά αναφέρομαι στη λογική και στον προσανατολισμό που δεν αφορά μόνο την Εύβοια, αλλά αφορά όλους τους Νομούς της χώρας. Δυστυχώς είναι ένας προϋπολογισμός που ποδηγετεί και ποδοπατά, όπως και οι τέσσερις προηγούμενοι, την ελληνική κοινωνία. 7 Το ΠΑΣΟΚ αντιμάχεται αυτή την πολιτική και σύντομα θα κληθεί να την αλλάξει. Το απαιτούν οι πολίτες. Το απαιτούν οι ανάγκες της χώρας. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο προϋπολογισμός του 2009 είναι ο απολογισμός της κρίσης από τη διακυβέρνηση της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία. Είναι η επωδός της αποτυχίας της σημερινής κυβέρνησης, που προσπαθεί να χασομερήσει για λίγο ακόμα το προδιαγεγραμμένο τέλος της. Κύριοι συνάδελφοι, η Κυβέρνηση δειλή, μοιραία και άβουλη αντάμα, προσμένει ίσως κάποιο θάμα, για να παραφράσω το Βάρναλη. Αλλά κανένα θαύμα δεν πρόκειται να τη σώσει από τη λαϊκή ετυμηγορία ακόμα και αν έχει την ευλογία των πνευματικών της επιχειρηματιών του Βατοπεδίου. Φυσικά καταψηφίζω τον Προϋπολογισμο. Ευχαριστώ.

Related Posts

Copyright © 2011-2021 perlepe.gr | Developed by Oceancube - Hosted by innoview.gr