21/12/2006 ΟΜΙΛΙΑ Επί του Προϋπολογισμού της Κυβέρνησης για το 2007

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι, Αν ζούσε στην Ελλάδα ο Paulo Coelho, δεν θάγραφε το έργο του «Αλχημιστής» αλλά το έπος των αλχημειών της Νέας Δημοκρατίας. Βέβαια τη βασική μαγιά για το περιεχόμενό του θα την αντλούσε από την απογραφή, από την αναθεώρηση του ΑΕΠ και από τον προϋπολογισμό των 3 τελευταίων ετών. Για Τρίτη συνεχόμενη φορά, κατατέθηκε ένας προϋπολογισμός, που επιβεβαιώνει με τον πιο οδυνηρό τρόπο ότι το κόμμα που βρίσκεται σήμερα στην εξουσία ασκεί πολιτική μόνο για τους λίγους και τους κατέχοντες, ενώ η πλειονότητα των πολιτών θα επιφορτιστεί και πάλι με νέα βάρη και νέες δυσκολίες στον αγώνα για οικονομική επιβίωση. Το Δημοσιονομικό αδιέξοδο που εντείνεται με βάση τα στοιχεία του προϋπολογισμού για το 2007, οδηγεί τα νοικοκυριά και τους πολίτες σε πλήρη απόγνωση και απογοήτευση, αφού ήδη, η τρίχρονη θητεία της Ν.Δ. στην Κυβέρνηση συσσώρευσε προβλήματα πρωτόγνωρα για την χώρα. Δεν υπάρχει ακτίνα φωτός για εκατομμύρια πολίτες της χώρας μας.

Ότι δίνεται απ’ τη μια μεριά, παίρνεται πίσω στο πολλαπλάσιο από την άλλη και βέβαια, αυτοί που την πληρώνουν είναι οι μισθωτοί, οι μικροεπαγγελματίες, οι αγρότες, οι συνταξιούχοι και κάθε πολίτης που αγωνίζεται να ανταπεξέλθει στις στοιχειώδεις οικονομικές του υποχρεώσεις. Αμφιβάλλω αν υπάρχουν άνθρωποι σ’ αυτή τη χώρα, εκτός βέβαια από ορισμένα στελέχη της Ν.Δ., που να περιμένουν κάτι καλό και από το φετινό προϋπολογισμό της Κυβέρνησης. Τα στοιχεία του βρίσκονται στον αντίποδα των συμφερόντων του πολίτη και της Ελληνικής Οικονομίας γενικότερα, αλλά και εν πολλοίς στις προεκλογικές υποσχέσεις της Νέας Δημοκρατίας. Για τρίτη συνεχή χρονιά, το τρίπτυχο ακρίβεια, ανεργία, λιτότητα, ενισχύεται με την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική και αυτό το δείχνουν ξεκάθαρα οι αριθμοί του προϋπολογισμού αλλά και τα συνεχή αντιλαϊκά μέτρα που λαμβάνει συνεχώς το κυβερνόν κόμμα. Τελευταία και χαρακτηριστικά παραδείγματα, ο φορολογικός νόμος και οι τροπολογίες για τον ΟΤΕ και τον Αναπτυξιακό Νόμο. Όμως η μεγάλη κοροϊδία που προκαλεί βάναυσα την νοημοσύνη του κόσμου, είναι η αναθεώρηση του ΑΕΠ και η εικονική αναβάθμιση της οικονομικής θέσης του Έλληνα κατά 25%, ενώ την ίδια στιγμή, σχεδόν όλοι βιώνουν ακριβώς την αντίθετη πραγματικότητα. Αν ο κ. Μητσοτάκης αποκάλεσε «Μεσσία» όποιον λύσει το ασφαλιστικό, χωρίς να ακολουθήσει τις δικές του νεοφιλελεύθερες λύσεις, τότε πώς πρέπει να ονομασθεί αυτός ή αυτοί που σκαρφίστηκαν το «κόλπο» της αναθεώρησης και πιστεύουν ότι θα βρεθούν άνθρωποι που θα χαρούν γιατί έγιναν πλουσιότεροι, στα χαρτιά, μέσα σε μια νύχτα; Δυστυχώς ούτε χιούμορ δεν μπορεί να κάνει κάποιος με αυτές τις επιλογές γιατί αφορούν τη ζωή και την αξιοπρέπεια του πολίτη. Μόνο ένα σχόλιο θάθελα να κάνω και αυτό είναι το εξής: Η απογραφή και η αναθεώρηση του ΑΕΠ σε διαγωνισμό τεχνασμάτων διαστρέβλωσης της πραγματικότητας θα έπαιρναν, με μεγάλη διαφορά τα δύο πρώτα βραβεία. Κύριοι Συνάδελφοι, Αυτά δεν είναι ρητορικά σχήματα ή εύκολη κριτική στα πλαίσια του αντιπολιτευτικού λόγου, αλλά είναι η ωμή αλήθεια, που την αντιλαμβάνονται όλοι και όλες σ’ αυτή τη χώρα. Η αποκωδικοποίηση των στοιχείων των λογαριασμών και αυτού του προϋπολογισμού αποδεικνύουν ότι τα πράγματα δεν είναι απλώς έτσι, αλλά πολύ χειρότερα! Θάθελα να σταθώ σε στοιχεία που αφορούν το κοινωνικό κράτος.

Όχι μόνο κοινωνικό χαρακτήρα δεν έχει ο προϋπολογισμός, αλλά η υποκρισία και η αντιλαϊκότητα των μέτρων εμφανίζονται παντού, όπως για παράδειγμα, στις δημόσιες δαπάνες για την υγεία, για τις συντάξεις, για την παιδεία, για την προστασία των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων. Για παράδειγμα ότι δίνεται, για το ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους, εξαφανίζεται την ίδια στιγμή, αφού η συμμετοχή για τα φάρμακα είναι πολύ ψηλή από τη στιγμή που καταργήθηκε η λίστα των φαρμάκων και αυξήθηκαν όλα τα φάρμακα κατά 25 και 30% και αυτή είναι ή άμεση αφαίμαξη των συντάξεων και των μισθών. Ο πληθωρισμός και η ακρίβεια για τα άλλα είδη πρώτης ανάγκης, είναι ο μόνιμος βραχνάς των πολιτών με χαμηλά εισοδήματα. Πώς είναι δυνατόν να πιστεύει κανείς για τρίτη συνεχή χρονιά τις υποσχέσεις της Κυβέρνησης και των Υπουργών Υγείας για χιλιάδες προσλήψεις στο χώρο της υγείας, όταν στον προϋπολογισμό προβλέπονται μόνο 10 εκ. ευρώ που φτάνουν ίσα-ίσα για 700 προσλήψεις νοσηλευτών; Δεν θα μιλήσω για τις ελλείψεις των γιατρών, που και αυτές είναι πάρα πολλές. Πέρα από αυτό, έχει προκύψει και το θέμα του ωραρίου και των εφημεριών των γιατρών, που πολύ φοβάμαι ότι θα απορυθμίσει ακόμη περισσότερο το δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας μας, γιατί η Κυβέρνηση ακόμη δεν έχει βρει λύση σε αυτό το θέμα. Για τις υποδομές τι να πει κανείς; 3 χρόνια περιμένουμε στη Χαλκίδα να δημοπρατηθεί το νέο Νοσοκομείο. Ήταν και αυτό ένα θύμα της απογραφής της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Μόλις πριν από 10 μέρες, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, βάλατε συμμετοχή στα εμβόλια για την πρόληψη ασθενειών. Μόνο και μόνο από πλευράς κόστους, η πρόληψη κοστίζει πολύ λιγότερο από τη θεραπεία. Όμως το αύριο της Υγείας του κόσμου, απ’ ότι φαίνεται, δεν την ενδιαφέρει την Κυβέρνηση. Στον τομέα της πρόνοιας οι δαπάνες που προϋπολογίζονται είναι οι ίδιες σχεδόν με αυτές του 2006. Ότι είχαμε πέρυσι θα έχουμε και φέτος. Καμία βελτίωση, καμία επί πλέον δράση παρά τις εκκρεμότητες και τα αιτήματα που υπάρχουν για κοινωνική προστασία. Με τι χρήματα θα καλυφθούν αλήθεια οι εξαγγελίες για την προστασία της οικογένειας και των ευπαθών ομάδων; Κύριοι συνάδελφοι, με λόγια του αέρα και τα επικοινωνιακά τεχνάσματα, δεν γίνεται κοινωνική πολιτική! Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, Aυτό που δείχνει το, κάθε άλλο παρά κοινωνικό πρόσωπο του προϋπολογισμού, είναι και η αύξηση των έμμεσων φόρων και η σχέση των φόρων αυτών με τους άμεσους.

Μέσα σ’ όλα, μένετε απλοί παρατηρητές στις συνεχόμενες αυξήσεις των επιτοκίων της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας και στις συνέπειες που επιφέρουν στους πολίτες που έχουν δανειστεί κεφάλαια. Κάθε μέρα χιλιάδες πολίτες, αδυνατώντας να δώσουν τις δόσεις των δανείων στις τράπεζες, χάνουν ακόμα και τα σπίτια τους και εσείς παρακολουθείτε με βλέμμα βρετανού Μπάτλερ και εξ αποστάσεως, τα συμβαίνοντα στην αγορά. Γιατί πιστεύετε, με θρησκευτική ευλάβεια, στο δόγμα της κυριαρχίας της αγοράς πάνω στην κοινωνία και του ιδιωτικού πάνω στο Δημόσιο. Θα ήθελα να κάνω μια μικρή αναφορά στις πιστώσεις που διατίθενται για την Περιφέρεια. Θα φέρω πάλι ως παράδειγμα το Νομό μου όπου οι μελέτες και τα αναπτυξιακά έργα έχουν βαλτώσει. Τα αρμόδια Υπουργεία τηρούν σιγήν ιχθύος και έχουμε μεγάλα προβλήματα. Χρειάζονται έργα που είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του Νομού. Το ένα κομμάτι είναι το οδικό δίκτυο και τα άλλα έργα που πρέπει να γίνουν στον αγροτικό τομέα και στον Τουρισμό. Μέχρι στιγμής, παρ’ όλες τις προσπάθειες μας να συναντήσουμε τους αρμόδιους Υπουργούς και να αποσπάσουμε κάτι, δυσυχώς καμιά υπόσχεση δεν έχουμε αποσπάσει σχετικά με το τι θα γίνει με τα έργα στο Νομό μας. Η ανάπτυξη που υποσχεθήκατε, στους πολίτες και ιδιαίτερα στους κατοίκους της Περιφέρειας, όχι μόνο δεν έγινε, αλλά με την τροπολογία σας για τον αναπτυξιακό νόμο καταδικάζετε περιοχές όπως η Εύβοια σε μαρασμό, αφού δεν δίνονται ισχυρά κίνητρα για επενδύσεις και για νέες θέσεις εργασίας. Η ανεργία είναι στα ύψη.

Προηγουμένως ο συνάδελφος κ. Καμμένος είπε ότι μειώθηκε η ανεργία. Και γω θέλω να ρωτήσω: Από ποιους νομούς αποκομίζετε τα στατιστικά σας στοιχεία; Γιατί αυτή τη στιγμή, την τελευταία διετία στην Εύβοια έκλεισε η ΔΑΡΙΓΚ και υπάρχουν 180 εργαζόμενοι στο δρόμο. Είναι 130 απολυμένοι στο Δήμο. Στη ΣΕΛΜΑΝ από 780 εργαζόμενοι πάνε να φτάσουν τους 450 που είναι ο στόχος της εταιρείας. Και δεν μιλάω για τις μικρές επιχειρήσεις που απολύουν συνεχώς και δεν προσλαμβάνουν κανένα! Απόδειξη αυτού που λέω, κύριοι συνάδελφοι, είναι η εισροή του κόσμου στα βουλευτικά γραφεία που καθημερινά έρχονται δεκάδες και βέβαια έρχονται για την αναζήτηση μιας θεσούλας εργασίας, για το μεροκάματο. Κύριοι συνάδελφοι, ο προϋπολογισμός σας είναι βαθιά ταξικός. Είναι υποχρέωσή μου, προς όλους αυτούς που θα υποστούν τις συνέπειές του, να τον καταψηφίσω και εκείνοι θα θεωρήσουν υποχρέωσή τους, όταν έρθει η ώρα, να σας καταψηφίσουν.

Related Posts

Copyright © 2011-2024 perlepe.gr | Developed by Oceancube - Hosted by innoview.gr