20-12-2010 ΟΜΙΛΙΑ Για τον προϋπολογισμό του 2011

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, Ο κύριος συνάδελφος προηγουμένως ξέχασε να πει ότι επί πεντέμισι χρόνια που κυβερνούσε η Νέα Δημοκρατία διαλύθηκε εντελώς το δημόσιο σύστημα υγείας. Και μπορώ να το πω με γνώση αυτό, γιατί μέχρι το 2004 ήμουν γιατρός στο Εθνικό Σύστημα Υγείας για πάρα πολλά χρόνια. Δεν λέω ότι τα είχαμε τέλεια, αλλά αυτά τα πεντέμισι χρόνια διαλύθηκε το σύμπαν. Αναπτύχθηκε πάρα πολύ ο ιδιωτικός τομέας της υγείας και διαλύθηκε βέβαια ο δημόσιος τομέας. Και όσον αφορά στις προμήθειες, κύριε Σαλμά, να σας πω ότι ψηφίσατε ένα νόμο για τις προμήθειες τον οποίον ποτέ δεν βάλατε σε εφαρμογή. Επί πεντέμισι χρόνια όλα τα νοσοκομεία έπαιρναν εξωσυμβατικά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία της υγείας. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στις δύσκολες μέρες που περνάει η πατρίδα μας και οι πολίτες, η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. με υψηλό το αίσθημα της ευθύνης συνεχίζει την προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από 14 μήνες για τη σωτηρία της χώρας και την έξοδο από την κρίση. Ο Προϋπολογισμός του 2011 αυτόν ακριβώς το στόχο υπηρετεί βάζοντας πρώτα απ’ όλα τάξη στα δημοσιονομικά μεγέθη και εξυγιαίνοντάς τα με ρεαλισμό, με υπευθυνότητα και με σύνεση.

Ανταποκρινόμαστε στις δεσμεύσεις και απαντάμε στις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας μας με τις δυνατότητες και τις υστερήσεις της με την πιο αντικειμενική αποτύπωση στους λογαριασμούς του Προϋπολογισμού των δημόσιων οικονομικών μεγεθών. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η πολιτική των προηγούμενων πεντέμισι χρόνων της Νέας Δημοκρατίας με την δημιουργία του τεράστιου ελλείμματος οδήγησε στο δάνειο των 110 δισεκατομμυρίων και τις υποχρεώσεις που προκύπτουν απ’ αυτό. Το δεύτερο μείζον πρόβλημα είναι το δημόσιο χρέος που βέβαια υπήρχε και πριν το Μνημόνιο, που θα υπάρχει και μετά τη λήξη των δόσεων του δανείου προς τη χώρα μας. Πρέπει να ξέρουν όμως οι πολίτες, ότι το χρέος αυτό από το 2003 ως το 2009 αυξήθηκε κατά 30 ποσοστιαίες μονάδες. Σε πορεία αντιμετώπισης αυτών των συμπληγάδων κινείται και ο Προϋπολογισμός του 2011, ακριβώς για να τις ξεπεράσει και για να βγει η χώρα στα ανοιχτά σε πιο γαλήνιες θάλασσες. Αυτός είναι ο στόχος και η αγωνία συνάμα και της Κυβέρνησης και των πολιτών. Όμως ορισμένοι, με πρώτη τη Μείζονα Αντιπολίτευση, συμπεριφέρονται με πλήρη ανευθυνότητα και εφόσον δεν έχουν τίποτα συγκεκριμένο να προτείνουν τουλάχιστον ας μην προκαλούν. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι πολεμικές σήμερα οι συνθήκες για την οικονομία και κατά συνέπεια για την κοινωνία. Όμως, έπρεπε να αποφευχθεί η καταστροφή, δηλαδή, η πτώχευση που θα σήμανε καταστροφή ανάλογη με εκείνη ενός πραγματικού πολέμου. Το καταφέραμε μέχρι εδώ και η οικονομική διάλυση αποφεύχθηκε. Όμως, ο συναγερμός εξακολουθεί να είναι στο κόκκινο. Πριν από έναν ακριβώς χρόνο συζητούσαμε για τον προϋπολογισμό του 2010 και η νεοεκλεγείσα τότε Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. σε χρόνο μηδέν, με όσα στοιχεία είχε μπορέσει να αποκρυπτογραφήσει το οικονομικό επιτελείο, είχε φέρει τον Προϋπολογισμό προς ψήφιση στη Βουλή. Θυμίζω, ότι λίγο πριν η προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε στείλει στις Βρυξέλλες πρόβλεψη για έλλειμμα 6% στο τέλος του 2009. Το τι ακολούθησε και τι αποκαλύφθηκε το γνωρίζουμε όλοι πάρα πολύ καλά. Τα πραγματικά στοιχεία ήταν καταπέλτης για τη χώρα αφού τελικά αποδείχθηκε ότι το έλλειμμα έκλεισε στο 15,4%.

Η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είχε αναλάβει να σηκώσει ένα απίστευτο φορτίο και είχε μια μόνο επιλογή: να πετύχει να σώσει τη χώρα από τη χρεοκοπία. Καταφέραμε μέσα σε ένα χρόνο με τις επώδυνες αποφάσεις που πήραμε, που σήμαιναν σκληρές θυσίες για τους Έλληνες, να μειώσουμε τη μαύρη τρύπα του ελλείμματος κατά 6 μονάδες. Δεν ήταν καθόλου εύκολο για την Κυβέρνηση να πάρει τις αποφάσεις και τα μέτρα για να μην χρεοκοπήσει η χώρα και δεν ήταν ούτε εξακολουθούν να είναι εύκολες οι συνέπειες για τους πολίτες. Όμως, δεν υπήρχε άλλη λύση και κανείς δεν πρότεινε καμία άλλη λύση με συγκεκριμένες και υλοποιήσιμες θέσεις. Είχαμε οδηγηθεί στο πιο σκοτεινό μέρος του λαβυρίνθου και η συνάντηση με το τέρας της πτώχευσης θα ήταν αναπόφευκτη αν δεν είχαμε δράσει με τον τρόπο που πράξαμε. Αν αδρανούσαμε, οι επιπτώσεις θα ήταν ανυπολόγιστα τραγικές. Καταφέραμε να αποτρέψουμε αυτήν την εξέλιξη. Σήμερα βρισκόμαστε στο δρόμο προς την έξοδο. Έχουμε διανύσει ένα πολύ κρίσιμο κομμάτι της πιο κακοτράχαλης διαδρομής των τελευταίων δεκαετιών. Κάποιοι, δυστυχώς, εξακολουθούν να μην εννοούν την κρισιμότητα και το μέγεθος του προβλήματος. Αυτοί που ευθύνονται για τα σημερινά δεινά, το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας με τις κυβερνήσεις του, ασκούν κριτική στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. μιλώντας για καθυστερήσεις για λάθη, για μίγμα οικονομικής πολιτικής που πρέπει να αλλάξει. Άλλο όμως είναι, κύριοι συνάδελφοι, να κάνεις κάποιο λάθος σε μια προσπάθεια που σε πάει μπρος και άλλο να οδηγείς ανάποδα, γιατί έτσι βολεύει πρόσκαιρα τη διατήρησή σου στην εξουσία και το εφήμερο κομματικό συμφέρον. Αυτό κάνατε, κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, με την πολιτική των κυβερνήσεών σας τα προηγούμενα πεντέμισι χρόνια και τώρα πελαγοδρομείτε στον αντιπολιτευτικό σας λόγο. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν στέκεται σ’ αυτά που έγιναν. Οι πολίτες μας εμπιστεύτηκαν για να οδηγήσουμε τη χώρα ξανά στο οξυγόνο της ανάπτυξης και να κλείσουμε τις πληγές. Με τον Προϋπολογισμό του 2011 τηρούμε την υπόσχεσή μας στον ελληνικό λαό ότι δεν θα γίνει στάση πληρωμών, ότι θα βελτιωθεί το επενδυτικό έδαφος στη χώρα μας, αυτό που είχε γίνει χέρσο και απρόσφορο για να ξεπεραστεί η ύφεση. Στοχεύουμε συγκεκριμένα τις παθογένειες του οικονομικού συστήματος και του μοντέλου συγκρότησης του κράτους που πρέπει να αλλάξει και αλλάζει με πολύ γρήγορους ρυθμούς, παθογένειες όπως είναι το παράλογο κόστος στο δημόσιο, όπως είναι τα τεράστια ελλείμματα στις Δ.Ε.Κ.Ο., όπως είναι η σπατάλη στην υγεία. Μετά τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που νομοθετήσαμε το 2010, όπως η διαφάνεια και η αξιοκρατία στο δημόσιο, ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ», η φορολογική μεταρρύθμιση, το ασφαλιστικό, τώρα με μπούσουλα τον Προϋπολογισμό του 2011 και βεβαίως με τους περιορισμούς του, προχωράμε τις θεσμικές αλλαγές.

Ο Προϋπολογισμός του 2011 έχει ως αφετηρία τις προσπάθειες και τις θυσίες του 2010. Είναι προϋπολογισμός της αλήθειας με την έννοια των πραγματικών στοιχείων αλλά και με την έννοια του εφικτού. Είναι προϋπολογισμός σύνεσης που οδηγεί σε λύσεις. Περιστέλλεται ακόμα πιο πολύ η σπατάλη στο δημόσιο και εξορθολογίζονται οι δαπάνες. Εξορθολογίζονται οι δαπάνες στην υγεία, για παράδειγμα, χωρίς να έχουμε επίπτωση στις υγειονομικές ανάγκες των πολιτών. Είναι, επίσης, προϋπολογισμός της σταθεροποίησης, που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, όταν η ύφεση θα σταματήσει. Γι’ αυτό αγωνιζόμαστε. Εκεί στοχεύουμε, αυτό αισιοδοξούμε να καταφέρουμε όσο πιο σύντομα γίνεται. Παρ’ όλους του περιορισμούς στον παρόντα Προϋπολογισμό το πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων δίνει αισιοδοξία. Θα θέλαμε βέβαια να είναι ψηλότερο από το 3,7%. Πρώτοι εμείς το λέμε. Όμως και έτσι δημιουργεί ισχυρές προϋποθέσεις για επενδυτικές δραστηριότητες. Αγαπητοί συνάδελφοι, οι πολίτες που ακούνε τη συζήτηση αυτή για τον Προϋπολογισμό αγωνιούν για το παρόν και το μέλλον των ιδίων και των παιδιών τους. Οφείλουμε να δείξουμε απέναντι στις αγωνίες τους το μεγαλύτερο σεβασμό και απέναντι στις ανάγκες τους τη μεγαλύτερη υπευθυνότητα. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η χώρα και η οικονομία εκτός από προβλήματα έχουν και πολύ μεγάλες δυνατότητες. Ψηφίζω τον Προϋπολογισμό με όλη την υπευθυνότητα που απαιτούν οι συγκυρίες και οι ανάγκες της χώρας και των πολιτών. Είναι βέβαιο ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Ευχαριστώ.

Related Posts

Copyright © 2011-2024 perlepe.gr | Developed by Oceancube - Hosted by innoview.gr