19/12/2007 ΟΜΙΛΙΑ Προϋπολογισμός 2008

Σας παρακολουθώ κι εγώ όλες αυτές τις μέρες στις απέλπιδες προσπάθειες που κάνετε για να στηρίξετε έναν προϋπολογισμό, τον τέταρτο προϋπολογισμό της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, που γνωρίζετε όλοι πολύ καλά ότι δεν κάνει τίποτε άλλο από το να διευρύνει τις ανισότητες στην ελληνική κοινωνία και κάθε χρόνο που περνάει με Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να κάνει τους φτωχούς φτωχότερους και τους πλούσιους πλουσιότερους. Και το ξέρετε πολύ καλά αυτό, κύριε συνάδελφε της Νέας Δημοκρατίας. Ξέρετε πολύ καλά ότι τα νοικοκυριά συνθλίβονται καθημερινά από την ακρίβεια και τον υπερδανεισμό. Ξέρετε πολύ καλά ότι οι μισθωτοί βλέπουν τον πληθωρισμό να καταβροχθίζει τις πενιχρές αυξήσεις που παίρνουν στους μισθούς και τα ημερομίσθιά τους. Ξέρετε πολύ καλά ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μικρομεσαίοι στενάζουν και καθημερινά δίνουν μια άνιση μάχη με τους οικονομικούς κολοσσούς. Ξέρετε πολύ καλά ότι οι αγρότες μένουν αβοήθητοι από το κράτος, ότι οι χαμηλοσυνταξιούχοι έχουν ξεπεράσει κάθε όριο για να τα βγάλουν πέρα με τις ανάγκες τους και δυστυχώς, η ζοφερή αυτή πραγματικότητα με τον Προϋπολογισμό του 2008 γίνεται ακόμη πιο γκρίζα και πιο απαισιόδοξη για εκατομμύρια πολίτες σ’ αυτόν τον τόπο. Και αυτός ο Προϋπολογισμός δυστυχώς είναι σκληρά ταξικός.

Οι πολλοί καλούνται να πληρώσουν για να επωφεληθούν οι λίγοι και ισχυροί. Όμως έχει και μια ξεχωριστή ιδιομορφία αυτός ο Προϋπολογισμός. Κατατέθηκε για να υλοποιηθεί με πολύ βαριές σκιές πάνω από την ελληνική κοινωνία, με τις συνέπειες των καταστροφικών πυρκαγιών του καλοκαιριού, με τα σχέδια της Κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό, με τις δυσοίωνες εξελίξεις για μια σειρά από στρατηγικούς τομείς της χώρας μας, όπως είναι ο Ο.Τ.Ε., η Δ.Ε.Η., η Ολυμπιακή. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το πρώτο ζήτημα που θέλω να τονίσω σε σχέση με τον Προϋπολογισμό είναι ότι επιδεινώνεται η σχέση έμμεσων και άμεσων φόρων. Ο λόγος τους φθάνει το 1,48 από 1,29 που ήταν το 2005. Έτσι επιβαρύνονται ακόμη περισσότερο οι πολίτες με χαμηλά εισοδήματα, αφού συνεισφέρουν τα περισσότερα και δυσανάλογα στα κρατικά έσοδα. Αλλά και η φορολογία στα φυσικά πρόσωπα έναντι των νομικών προσώπων διευρύνεται με τα μέτρα της Κυβέρνησης. Η κοινωνική αδικία φαίνεται ανάγλυφα και με την πρώτη ματιά σ’ αυτά τα στοιχεία, από την κατανομή των φόρων και από τις πηγές φορολόγησης. Άλλωστε, κύριοι συνάδελφοι, οι ίδιοι οι πολίτες νιώθουν καθημερινά την οικονομική αφαίμαξη στα είδη πρώτης ανάγκης, στα τιμολόγια των Δ.Ε.Κ.Ο., στις δαπάνες για υγεία, παιδεία, πολιτισμό, στο κόστος κατοικίας, στο δανεισμό τους από τις τράπεζες. Ο τρόπος φορολόγησης και οι κοινωνικές δαπάνες, κατά τη γνώμη μου, αποκαλύπτουν επαρκώς την ουσία ενός προϋπολογισμού. Οι δημόσιες λοιπόν δαπάνες για την υγεία, για το έτος 2008, θα κινηθούν γύρω στο 2,5% του Α.Ε.Π., λιγότερο δηλαδή απ’ ό,τι ήταν πέρυσι. Άκουσα με πολλή προσοχή πριν δυο μέρες τον Υπουργό Υγείας τον κ. Αβραμόπουλο να μας αναπτύσσει εδώ ξανά, για άλλη μια φορά, μια έκθεση ιδεών. Και λέω «ξανά» γιατί είχαμε ακούσει άλλες δυο φορές από τον πρώην Υπουργό και συνεχίσαμε και με τον νυν Υπουργό την ανάπτυξη αυτή. Φαίνεται ότι ο κύριος Υπουργός ή δεν ζει στην Ελλάδα ή δεν έχει πάει ποτέ του σε ένα δημόσιο νοσοκομείο ή δεν διαβάζει ημερήσιο αθηναϊκό Τύπο. Γιατί καθημερινά στις αθηναϊκές εφημερίδες περιγράφονται ανάγλυφα όλες οι ελλείψεις που υπάρχουν στα δημόσια νοσοκομεία είτε των Αθηνών είτε στα επαρχιακά, ελλείψεις τεράστιες σε προσωπικό, ελλείψεις σε γιατρούς, ελλείψεις σε υποδομές, η πλήρης απαξίωση του δημόσιου συστήματος υγείας, όταν από την άλλη μεριά, έρχονται τροπολογίες στη Βουλή, έρχονται νομοσχέδια, έρχονται ρυθμίσεις που ευνοούν τα μέγιστα τον ιδιωτικό τομέα.

Από τη μια, λοιπόν, έχουμε την πλήρη απαξίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με πολλά «θα» για προσλήψεις, για τις οποίες βέβαια δεν υπάρχει κονδύλι στον Προϋπολογισμό του Κράτους –οπότε πάλι είναι λόγια του αέρα- και από την άλλη ανδρώνεται η ιδιωτική υγεία. Και βέβαια, την ίδια στιγμή, η ιδιωτική δαπάνη για την υγεία έχει φθάσει το 57%, όταν σε όλες τις υπόλοιπες χώρες του ΟΟΣΑ είναι μόλις στο 20%. Βέβαια, δεν αρκέστηκε η Κυβέρνηση μόνο στη συρρίκνωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Προχωρά και στη συρρίκνωση όλων των προνοιακών δομών, όλου του κοινωνικού κράτους, λόγω υποχρηματοδότησης και λόγω έλλειψης προσωπικού. Καταρρέουν οι προνοιακές δομές, καταρρέει η ψυχιατρική μεταρρύθμιση, λόγω έλλειψης πιστώσεων και έλλειψης προσωπικού και αυτό είναι γνωστό σε όλους. Κάντε μια βόλτα, αγαπητοί συνάδελφοι, εσείς που στηρίζετε σήμερα τον Προϋπολογισμό του 2008. Πηγαίνετε και σε ένα δημόσιο νοσοκομείο, πηγαίνετε και σε μια προνοιακή μονάδα! Για το 2008 δεν υπάρχει πρόβλεψη από τον Αύγουστο και μετά, δεν υπάρχει κονδύλι για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»! Και σας αναφέρω μία από τις προνοιακές δομές, δεν σας αναφέρω όλες τις υπόλοιπες που υπολειτουργούν. Όσον αφορά, λοιπόν, όλες αυτές τις κοινωνικές δομές και παροχές για το 2008, η πολιτική της Κυβέρνησης είναι πλήρως ανειλικρινής και ψευδής προς τον ελληνικό λαό. Κύριοι συνάδελφοι και με αυτόν τον Προϋπολογισμό της Νέας Δημοκρατίας η περιφέρεια δέχεται ένα μεγάλο πλήγμα, παρά τα όσα λέει η Κυβέρνηση για διάθεση πιστώσεων από το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης σε περιφερειακά έργα. Πλήγμα δέχεται η περιφέρεια με τις καθυστερήσεις των επιδοτήσεων των αγροτών και τις εξευτελιστικές τιμές των προϊόντων τους. Ο «γαλάζιος» ΕΛΓΑ δανείζεται πλέον για να δώσει τις αποζημιώσεις και μάλιστα αυτός ο δανεισμός δεν εγγράφεται πουθενά στον Κρατικό Προϋπολογισμό. Οι αγρότες απορυθμίζονται χωρίς καμία πρόνοια, χωρίς κανένα δίχτυ προστασίας, χωρίς ελεγκτικούς μηχανισμούς από τους κερδοσκόπους της αγοράς.

Πλήγμα στην περιφέρεια είναι τα έργα υποδομής που δεν γίνονται. Πλήγμα είναι η αυξημένη ανεργία στην επαρχία, κυρίως στις γυναίκες και στους νέους. Και βέβαια, πώς να χτυπηθεί η ανεργία; Με τη «μαύρη» εργασία, με τα STAGE ή με τους όμηρους συμβασιούχους που έχετε στους Ο.Τ.Α. και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα; Επίσης, σοβαρότατο πλήγμα είναι η υποχρηματοδότηση δήμων και νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Εύβοια αποτελεί ένα τρανό παράδειγμα εγκατάλειψης και υποτίμησης από το κεντρικό κράτος. Το μείζον πρόβλημα που είναι το οδικό δίκτυο στο νομό συμπιέζεται, αφού συμπιέζονται οι δημόσιες επενδύσεις. Το πρόγραμμα «Σχολική Στέγη» της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης δεν πρόκειται να επιταχυνθεί ούτε το 2008, από τη στιγμή που το ποσοστό του Α.Ε.Π. για την παιδεία είναι πάρα πολύ χαμηλό. Τα άλλα έργα που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν στο νομό, για παράδειγμα τα αντιπλημμυρικά φράγματα που θα έδιναν μια ώθηση, δεν μπορούν να υλοποιηθούν.

Οι ανάγκες των πυρόπληκτων περιοχών του νομού δεν διασφαλίζεται ότι θα καλυφθούν. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τίποτα ούτε πώς, ούτε πότε θα γίνει η ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών. Δεν δίνονται κονδύλια ούτε για τα άμεσα έργα που πρέπει να γίνουν για να προληφθούν κάποιες καταστροφές που μπορεί να έρθουν στο μέλλον λόγω και καιρικών συνθηκών. Για τίποτα από τα βασικά προβλήματα δεν εγγυάται ο Προϋπολογισμός του 2008. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τις τελευταίες μέρες ήρθαν στο φως της δημοσιότητας στοιχεία για την οικονομία, τα οποία δεν είναι καθόλου ευχάριστα και δεν ανταποκρίνονται στην αισιοδοξία του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης. Ο πληθωρισμός αναρριχήθηκε στο 3,9%. Άνοιξε η ψαλίδα εισαγωγών-εξαγωγών. Τα νοικοκυριά μειώνουν τις αγορές τους στο 20%. Σε τετρακόσια βασικά είδη αυξήθηκαν οι τιμές. Η οικοδομική δραστηριότητα μειώθηκε κατά 5%. Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων αυξήθηκαν και μια σειρά οικονομολόγοι μιλούν για κόπωση της ανάπτυξης. Εγώ, κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, θα έλεγα ότι υπάρχει υπερκόπωση του πολίτη από τα δυσβάσταχτα βάρη που επισωρεύει η πολιτική της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Θεωρώ χρέος μου έναν Προϋπολογισμό που είναι καθαρά ταξικός, αντιαναπτυξιακός και αντιλαϊκός, να τον καταψηφίσω.

Related Posts

Copyright © 2011-2024 perlepe.gr | Developed by Oceancube - Hosted by innoview.gr