19/07/2011 ΟΜΙΛΙΑ για το σχέδιο νόμου «Αναμόρφωση Σ.Ε.Π.Ε. ρυθμίσεις Κοινωνικής Ασφάλισης και άλλες διατάξεις

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Γνωρίζουμε όλοι πόσο επώδυνη είναι αυτή η περίοδος για τους πολίτες και πόσο κρίσιμη για το μέλλον της χώρας.

Αντιλαμβανόμαστε επίσης ότι, σε καταστάσεις κρίσεων και μάλιστα μεγάλων και παρατεταμένων όπως αυτή που βιώνουμε, οι κίνδυνοι γενικότερων απορρυθμίσεων είναι ιδιαίτερα σοβαροί.

Ορισμένοι, σπεύδουν ήδη να εκμεταλλευθούν τις ανάγκες των ανθρώπων και τις δικαιολογημένες ανασφάλειές τους που προκαλεί η κρίση, για αυτό πρέπει να υπάρξει, η πιο αποτελεσματική  και έγκαιρη προστασία απέναντι σε τέτοιες προθέσεις.


Θεωρώ λοιπόν ότι, το νομοσχέδιο για το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας που συζητάμε σήμερα, αποτελεί την απάντηση της οργανωμένης πολιτείας σε όσους, αυτή ιδιαίτερα την δύσκολη εποχή, επιχειρούν να καρπωθούν αθέμιτα οφέλη, από τους φόβους και τις αγωνίες των συνανθρώπών μας.


Για την κυβέρνησή μας, η νομοθετική αυτή παρέμβαση ήταν υποχρέωση και καθήκον και από τα πρακτικά αποτελέσματα της εφαρμογής του νόμου, από τον έλεγχο δηλαδή της αγοράς εργασίας και την προστασία των εργαζομένων, θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό, ο μείζον στόχος της κοινωνικής δικαιοσύνης.


Το αντίβαρο δηλαδή στο ΣΟΚ των μέτρων, ώστε η αίσθηση του δικαίου να λειτουργήσει δημιουργικά, στην νέα πραγματικότητα που κινείται πλέον η οικονομία και η κοινωνία.



Η προωθούμενη αναμόρφωση του ΣΕΠΕ, δεν εξασφαλίζει μόνο έναν σοβαρό ελεγκτικό μηχανισμό που ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια χώλαινε, αλλά λειτουργεί προστατευτικά για τον εργαζόμενο, αντιμετωπίζοντας τα προβλήματα εν τη γενέσει τους.


Τουλάχιστον, αυτή είναι η επιδίωξη του νομοσχεδίου και των ρυθμίσεων που περιλαμβάνει.


Ξέρω ότι η κοινωνία δυσπιστεί, ότι είναι επιφυλακτική, ότι περιμένει να δεί πρώτα τα αποτελέσματα και μετά να δεχτεί, ότι πράγματι αυτός ο θεσμός παίζει το ρόλο του.


Σ’ αυτές τις συνθήκες, η ανάγκη ύπαρξης ενός σύγχρονου μηχανισμού, που θα δίνει λύσεις σε εργασιακά προβλήματα και που θα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την αδήλωτη εργασία και την εισφοροδιαφυγή, είναι ζήτημα επιβίωσης για την οικονομία συνολικά, αλλά και για κάθε άτομο ξεχωριστά.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,


Η ενίσχυση αυτού του μηχανισμού, για να μπορεί να παίξει ρόλο του, εξαρτάται πρώτ’ από όλα, από τους ανθρώπους που τον στελεχώνουν.


Η ενσωμάτωση της νομοθεσίας σε ενιαίο κείμενο, όπως τώρα επιχειρείται, η αλλαγή στη διοικητική διάρθρωση με τους 2 Γενικούς Επιθεωρητές π.χ., ή η ενοποίηση των περιφερειακών υπηρεσιών σε ενιαίες ¨καλλικρατικές¨ μονάδες, είναι βεβαίως σοβαρά μέτρα αλλά η βασικότερη προϋπόθεση, είναι η ενίσχυση με ανθρώπινο δυναμικό.


Αυτή η ενίσχυση βεβαίως, προβλέπεται και θα γίνει, όμως πρέπει να γίνει άμεσα, χωρίς καμιά καθυστέρηση.


Κάθε μέρα που περνάει η καταστρατήγηση εργασιακών δικαιωμάτων για λόγους έλλειψης ελέγχου, γίνεται όλο και πιο έντονη.


Στην Εύβοια, απ’ όπου προέρχομαι, έχουμε συχνότητα πολλά τέτοια φαινόμενα, τα οποία θα μπορούσαν σε σημαντικό βαθμό να έχουν αντιμετωπιστεί, αν υπήρχε πιo ενισχυμένη και πιο οργανωμένη η παρέμβαση των αρμόδιων υπηρεσιών και δεν αναφέρομαι μόνο στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Όμως οι υπηρεσίες αυτές έχουν αδυνατίσει δραματικά. Αναφέρομαι για παράδειγμα στις σοβαρότατες ελλείψεις σε προσωπικό που υπάρχει στο ΙΚΑ του Νομού μας.

Άρα, η ενοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών με τα μικτά κλιμάκια, δεν θα μπορεί να είναι αποτελεσματική αν, παράλληλα με το ΣΕΠΕ δεν ενισχυθούν με προσωπικό και άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες, όπως είναι το ΙΚΑ.

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Θεσμοθετείται η κάρτα εργασίας, που δίνει δυνατότητα στο ΣΕΠΕ και στο ΙΚΑ για ηλεκτρονικό έλεγχο της ασφαλιστικής κάλυψης των εργαζομένων.

Προστατεύονται με τη σχετική ρύθμιση οι ευάλωτες ομάδες, με το νέο τρόπο συνυπολογισμού των εισοδημάτων, για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ.

Μπαίνει σαφής στόχος για ταχύτερη έκδοση των συντάξεων. Οι μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται τώρα, δεν μπορεί να συνεχιστούν άλλο!

Πολύ σημαντική θεωρώ την ρύθμιση για ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη για το 2011 των ανέργων καθώς, δεν θα ήταν δυνατόν στις συνθήκες της αυξημένης ανεργίας, να είχαν τις προϋποθέσεις που ίσχυαν.

Αλλά, και η διεύρυνση του χρόνου προστασίας στους 18 μήνες από τον τοκετό για τις  εργαζόμενες μητέρες, είναι σημαντικό μέτρο.

Ιδιαίτερα ευεργετική είναι η πρόβλεψη για όσους άνω των 55 ετών δεν έχουν συμπληρώσει τις minimum προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση. Αυτοί οι άνθρωποι θα μπορούν πλέον να υπαχθούν στο ειδικό πρόγραμμα του Ο.Α.Ε.Δ. μόλις συμπληρώσουν 3 μήνες ανεργίας, αντί του ενός χρόνου που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Τα πολλαπλά μέτρα του νομοσχεδίου, τόσο για το Σ.Ε.Π.Ε. όσο και για την ασφάλιση όπως και οι λοιπές ρυθμίσεις, επιλύουν ζητήματα που θα βοηθήσουν μεγάλο μέρους του πληθυσμού να αισθανθεί προστατευμένος, σ΄αυτούς τους  άγριους καιρούς.

Η προσπάθεια δεν τελειώνει εδώ και βεβαίως πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη σ΄αυτήν την κατεύθυνση. Αλλά, για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, το ζητούμενο μετά την ψήφισή του, είναι η άμεση εφαρμογή του, όσον αφορά πρωτίστως το ελεγκτικό μέρος της αγοράς εργασίας.

Σ΄ αυτό το θέμα, δεν μπορεί να υπάρξει καμμιά αναβολή και  καμμιά αδράνεια.


Ευχαριστώ

Related Posts

Copyright © 2011-2024 perlepe.gr | Developed by Oceancube - Hosted by innoview.gr