15/03/07 ΟΜΙΛΙΑ Για το σχ. Νόμου «Σύσταση Ειδικού Ταμείου κοινωνικής Αλληλεγγύης και άλλες διατάξεις»

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, Εκλέγομαι σ’ ένα Νόμο, την Εύβοια, που το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η ανεργία. Αυτή η ανεργία είναι απότοκος της αποβιομηχάνισης που επήλθε την περίοδο 90-93, τότε μαζικά έκλεισαν επιχειρήσεις και εργοστάσια και σε περιοχές μάλιστα όπως είναι η Β.Κ. Εύβοια στην περιοχή του Μαντουδίου είναι πλέον μάστιγα για τους κατοίκους και εκατοντάδες οικογένειες έχουν σοβαρότατο πρόβλημα επιβίωσης. Δυστυχώς, κύριε Υπουργέ, παρά τις προεκλογικές σας υποσχέσεις το 2004 και από το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας και τον ίδιο τον κ. Πρωθυπουργό, όταν είχε έρθει, για ανάπτυξη του Νομού, για έργα υποδομών, για επενδύσεις, για θέσεις εργασίας, δεν έγινε τίποτα αυτά τα 3 χρόνια στο Νομό και το ξέρετε πολύ καλά, γιατί σας έχουμε ενοχλήσει πολλές φορές. Ούτε ένα μεγάλο Δημόσιο έργο δεν ευτυχήσαμε να δούμε να ολοκληρώνεται, ούτε μια σοβαρή επένδυση που θα δημιουργούσε νέες θέσεις εργασίας. Αντίθετα, τα προβλήματα και τα αδιέξοδα για τους ανέργους παραμένουν. Οι ενεργητικές πολιτικές για την απασχόληση έμειναν λόγια. Με το σημερινό νομοσχέδιο για τη Σύσταση Ειδικού Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, έρχεται αυθόρμητα στη σκέψη ιδιαίτερα των ανέργων, η λαϊκή παροιμία που λέει «να σε κάψω Γιάννη μου, να σ’ αλείψω λάδι», γιατί πρόκειται πράγματι για μια πολιτική που έκαψε τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας για ανάπτυξη, που στέρησε τη χώρα από παραγωγικές επενδύσεις, που οδήγησε και οδηγεί μέχρι σήμερα τους πολίτες σε δεινή οικονομική κατάσταση.

Τι κάνει λοιπόν η Κυβέρνηση μετά από τρία χρόνια ανεκπλήρωτων υποσχέσεων για τους ανέργους; Θεσμοθετεί ένα Ταμείο Αλληλεγγύης, όπως λέει, χωρίς να ξέρουμε τους πόρους του, χωρίς να ξέρουμε, – ούτε οι ίδιοι οι κυβερνητικοί δεν ξέρουν, – σε πόσους απευθύνεται και πόσοι θα ωφεληθούν, ούτε ποιες περιοχές αφορά. Ξέρουμε όμως ότι τη διαχείρισή του θα την έχει ο Υπουργός και η Κυβέρνηση. Ξέρουμε επίσης ότι τα όποια κονδύλια συγκεντρώσει θα μοιρασθούν κατά προτεραιότητα και κατ’ επιλογή σε αυτούς που θα επιλέξει το ιερατείο των κυβερνητικών στελεχών, για ρουσφετολογικούς λόγους. Επίσης οι περιοχές που θα αφορούν οι όποιες δράσεις του Ταμείου θα είναι της επιλογής των αρμόδιων Υπουργών και τεχνοκρατών. Οι κοινωνικοί εταίροι περιθωριοποιούνται σε σχέση με τις αποφάσεις. Αυτό δεν το λέμε μόνο εμείς. Το λένε οι φορείς, το λέει η ΓΣΕΕ, το λέει σαφέστατα η ΟΚΕ, το λέει το ίδιο το νομοσχέδιο ξεκάθαρα. Προβλέπεται κυβερνητική πλειοψηφία στην Επιτροπή Διαχείρισης του ειδικού αυτού Ταμείου χωρίς τριμερή και αναλογική εκπροσώπηση, 9 μέλη, εκ των οποίων τα 5 θα διορίζονται από τον Υπουργό. Καταρρίπτεται κάθε έννοια κοινωνικής συνεργασίας. Ο διάλογος με τους μαζικούς φορείς των εργαζομένων «πάει περίπατο». Η μάσκα της διαλλακτικής Κυβέρνησης πέφτει. Σχετικά με τις έννοιες φθίνουσα περιοχή και φθίνων κλάδος, εδώ κι αν υπάρχει ασάφεια. Μάλιστα η ασάφεια είναι εσκεμμένη. Δεν δίνονται ούτε ορισμοί ούτε καθορίζονται κριτήρια που θα εξειδικεύονταν αυτές οι δύο έννοιες. Ο νόμος θα εφαρμόζεται με υποκειμενικό τρόπο. Ο Υπουργός θα αποφασίζει κατά το δοκούν, κατά τα συμφέροντα που νομίζει ότι αποφέρουν περισσότερα οφέλη στο κόμμα. Επίσης είναι κυνική η πρόβλεψη του νομοσχεδίου με την οποία μπορούν να αλλάξουν οι προϋποθέσεις για υπαγωγή κατηγοριών ανέργων και περιοχών, στις προβλέψεις του Νόμου. Θεωρώ ότι με πρωτόγνωρο για τη Δημοκρατία μας τρόπο, καταργείται η διάκριση εξουσιών. Η εκτελεστική εξουσία δηλαδή θα έχει πλέον τη δυνατότητα να αλλάζει νομοθετικές διατάξεις. Αυτό σας επισημαίνει σαφέστατα η ΟΚΕ. Μια απλή Υπουργική απόφαση θα αλλάζει κατά περίπτωση, προϋποθέσεις και κριτήρια, όπως οι ελάχιστες ημέρες ασφάλισης, όπως τα ελάχιστα όρια ηλικίας. Κύριοι συνάδελφοι δεν παίζετε μόνο με την ανασφάλεια και την αξιοπρέπεια χιλιάδων άνεργων πολιτών. Παίζετε με τους ίδιους τους θεσμούς, για να έχετε το πάνω χέρι.

Είναι προφανές ότι με αυτές τις μεθοδεύσεις σας, έχετε στόχο πρώτον, να κρατάτε σε ομηρία μεγάλες κατηγορίες ανθρώπων που έχασαν τη δουλειά τους ή ψάχνουν δουλειά και δεύτερον, να βολέψετε κατά προτεραιότητα τα «δικά σας παιδιά». Μετέρχεστε μεθόδων που μόνο ως εκβιαστικές μπορούν να χαρακτηρισθούν. Το ζήτημα της έκπτωσης από τα μέτρα για όσους αρνούνται εργασία που δεν είναι αντίστοιχη με τα προσόντα τους ή το επάγγελμά τους, τι άλλο είναι παρά εκβιαστικό δίλλημα; Αφήνετε σκόπιμα ασαφή την έννοια του ευρύτερου επαγγελματικού κλάδου. Λέτε στον άνεργο: Ή κάνεις αυτό που σου λέω ή δεν εντάσσεσαι ξανά στα μέτρα του νόμου. Το άλλο σημαντικό πρόβλημα σ’ αυτό το νομοσχέδιο είναι η αοριστία στο ζήτημα των πόρων του Ταμείου. Αυτό το τόνισαν και οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ, τις επεσήμανε και η ΟΚΕ στο έγγραφό της. Τελικά γιατί ζητάτε τη γνωμοδότηση της ΟΚΕ, αφού καμιά από τις παρατηρήσεις της δεν εφαρμόζετε; Και η ασάφεια αυτή είναι σκόπιμη. Γιατί δεν χρειάζεται να αντιστοιχηθούν ποσά με αριθμό δικαιούχων, όπως είπα και δεν τα έχετε προσδιορίσει, για να μην εκτεθείτε για μια ακόμη φορά για τις διαπραγματεύσεις που δεν κάνατε στην ΕΕ. Δεν καταφέρατε να αποκομίσετε κονδύλια για να μπορέσετε να ενισχύσετε τον άνεργο πληθυσμό της χώρας μας. Θάθελα επίσης να τονίσω και εγώ το ζήτημα της εξαίρεσης των Αγροτών. Πώς είναι δυνατόν να μιλάτε για την ανεργία και να μένουν έξω οι αγρότες που πλήττονται από τη Νέα ΚΑΠ. Ψάχνουν και οι αγρότες μας για δουλειά σε μεγάλα αστικά κέντρα. Γι’ αυτούς δεν γίνεται ούτε κουβέντα στο Νομοσχέδιο. Όσον αφορά τον ΟΑΕΔ, θάθελα να σημειώσω πέραν των άλλων, γράφτηκε βέβαια και σε κυριακάτικη εφημερίδα, ότι τα παιχνίδια που παίζονται με τους επί συμβάσει εργαζόμενους έχουν καταντήσει ανοιχτή πρόκληση και για τους πολίτες και για τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τα stage χαρακτηρίζονται ως πανηγύρι «ημετέρων», αυτά που διαρκούν 18 μήνες και που οι διαδικασίες πρόσληψής τους ξεκίνησαν το προηγούμενο Ιούλιο. Μόνο που η διαφάνεια γι’ αυτά τα προγράμματα και η διαφάνεια για την κάλυψη τους χάθηκε στο δρόμο.

Οι υποψήφιοι και οι ΟΤΑ δεν έχουν την πληροφόρηση που θα έπρεπε να έχουν. Και αυτό δεν είναι το μοναδικό φαινόμενο βέβαια για το βόλεμα «γαλάζιων παιδιών» Καθημερινά έρχονται στο φως της δημοσιότητας τέτοιες καταγγελίες. Έτσι, νομίζετε κύριοι συνάδελφοι ότι θα κερδίσει τις εκλογές; Τόσο πολύ υποτιμά την νοημοσύνη και την αξιοπρέπεια του κόσμου; Όλοι πλέον έχουν εικόνα για την αξιοπιστία των κυβερνητικών υποσχέσεων και των προθέσεων της για το μέλλον. Η περίπτωση των 250.000 συμβασιούχων που περίμεναν να μονιμοποιηθούν, τα λέει όλα. Τέλος, κύριε Υπουργέ, θάθελα να αναφερθώ για λίγο στους απολυμένους τους ελάχιστα πλέον άνεργους τις (ΜΑΡΜΕΤΑΛ και της ΚΟΙΣΕΛΙΚ. Έχω κάνει άπειρες ερωτήσεις, έχω καταθέσει τροπολογίες. Επί τρία σχεδόν χρόνια έχει σταματήσει η επιδότηση από τον Σεπτέμβριο του 2004. Επί τρία χρόνια, λοιπόν, και ο νυν Υπουργός και ο προηγούμενος λένε ότι εξετάζουν το θέμα. Έλεος! Φθάνει η κοροϊδία! Κοντεύουν να φθάσουν στη συνταξιοδότηση. Να βρουν δουλειά δεν μπορούν. Τόσο πολύ θα έπεφτε έξω ο κρατικός προϋπολογισμός αν ρυθμίζατε το επίδομα αυτό να το πάρουν οι λιγότεροι από πενήντα άνεργοι αυτών των μεταλλευτικών επιχειρήσεων; Και απ’ αυτό φαίνεται πόσο ανάλγητη είναι η Κυβέρνησή σας. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, Η πολιτική σας είναι καθαρά ταξική, άδικη και αντιαναπτυξιακή. Αυτό βέβαια θα το επιβεβαιώσει σύντομα και με την ψήφο του ο ελληνικός λαός. Καταψηφίζω το νομοσχέδιο.

Related Posts

Copyright © 2011-2024 perlepe.gr | Developed by Oceancube - Hosted by innoview.gr