15-7-2010 ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

ΘΕΜΑ: Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης».

Θα ξεκινήσω από τους γιατρούς του ΕΣΥ διότι ακούσθηκαν διάφορα. Είναι περίπου 20 χιλιάδες οι γιατροί του ΕΣΥ και προσφέρουν εξαιρετικά σημαντικό έργο και θέλω αυτό να το επισημάνω γιατί ήμουν επί 20ετία γιατρός του ΕΣΥ. Υπάρχουν, όμως, και επίορκοι στον κλάδο μας όπως υπάρχουν επίορκοι σε όλους τους κλάδους και σε όλους τους εργαζόμενους. Αυτούς μπορούμε να τους απομονώσουμε, υπάρχουν ασφαλιστικές δικλίδες για να δούμε ποιοι είναι οι επίορκοι, αλλά όμως δεν μπορούμε να ισοπεδώνουμε τους χιλιάδες γιατρούς που προσφέρουν καθημερινά στο χώρο της υγείας. Το δεύτερο που θέλω να πω είναι για τα απογευματινά ιατρεία, συμφωνώ και εγώ διότι έτσι λύνεται και ένα πρόβλημα και να επισημάνω ότι εγώ τότε σαν συνδικαλιστικό όργανο ήμουν αντίθετη με το νομοσχέδιο του κυρίου Παπαδόπουλου, το οποίο έλεγε ότι θα έπρεπε ο ασφαλισμένος να πληρώνει και το απόγευμα. Επομένως, με το συγκεκριμένο λύνεται ένα πρόβλημα, είναι πολύ θετικό και βέβαια, θα μπορούν οι ασφαλιστικές εταιρίες πλέον να νοσηλεύουν τους ασφαλισμένους στα δημόσια νοσοκομεία, κάτι που μέχρι τώρα δεν μπορούσε να γίνει. Αυτό ήταν μεγάλη απώλεια χρημάτων από τα δημόσια νοσοκομεία. Επομένως, είναι πάρα πολύ θετικό, όπως θετικό είναι και οι κυλιόμενοι πίνακες και βεβαίως, και το καθηκοντολόγιο των νοσηλευτριών διότι αυτό δεν υπήρξε ποτέ και το πρόβλημα ήταν μεγάλο.

Αυτές είναι διαφορετικές κατηγορίες νοσηλευτών όπου χωρίζονται σε μονοετούς, διετούς και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης που επιτέλους, μετά από τόσα χρόνια, θα πρέπει για την κάθε κατηγορία να υπάρχει ένα σαφές καθηκοντολόγιο, ώστε να μην δημιουργούνται και προβλήματα στο χώρο της εργασίας. Πάντοτε ζητούσαμε το καθηκοντολόγιο από τα Υπουργεία και ποτέ δεν μπορούσαν να μας το δώσουν γιατί δεν υπήρχε. Εγώ θα ήθελα, κυρία Υπουργέ, να βάλω ακόμα ένα θέμα το οποίο μπορεί να έχει τεθεί και από την Ομοσπονδία. Υπάρχουν περίπου 15 θέσεις άμισθες για εξειδίκευση στη λοιμωξιολογία και στις συγκεκριμένες θέσεις δεν μπορούν καν να εφημερεύσουν οι γιατροί. Έχουμε ανάγκη από λοιμωξιολόγους και πρέπει να γίνουν έμμισθες οι θέσεις αυτές. Όπως θεωρώ ότι είναι σωστό και για την τροπολογία που κατατέθηκε για τους γιατρούς που έχουν θητεύσει αρκετά χρόνια στα θεραπευτήρια του ΙΚΑ να αναγνωρίζεται ο χρόνος ως προϋπηρεσία για την εξέλιξή τους. Συμφωνώ ότι και αυτό είναι πολύ θετικό, όπως και για τους γιατρούς του Ωνασείου. Επίσης, θα ήθελα να σας παρακαλέσω για τους γιατρούς που περιμένουν να αρχίσουν την ειδικότητά τους, διότι είναι αρκετοί απ’ αυτούς που περίμεναν, περίπου σε 10 ημέρες να τους καλέσουν να ξεκινήσουν την ειδικότητα και τώρα βρίσκονται σε απόγνωση διότι τους λένε ότι με την αλλαγή στους πίνακες θα πάνε περίπου άλλα δύο χρόνια πίσω. Νομίζω ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει να ισχύει η απόφαση του ΣτΕ μετά από έξι μήνες ή μετά από ένα χρόνο, δηλαδή να υπάρξει μια μεταβατική περίοδος ώστε να μην αδικήσουμε αυτούς τους συναδέλφους, οι οποίοι είναι αρκετοί. Όλες οι ρυθμίσεις είναι πολύ σημαντικές και βέβαια, λύνουν χρόνια προβλήματα στο ΕΣΥ.

Related Posts

Copyright © 2011-2024 perlepe.gr | Developed by Oceancube - Hosted by innoview.gr