13/04/2010 ΟΜΙΛΙΑ για το σχέδιο νόμου «Αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης και αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής».

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, Το φορολογικό σύστημα μιας χώρας είναι σίγουρος δείκτης κοινωνικής δικαιοσύνης και κρίσιμη παράμετρος που καθορίζει το επίπεδο και τη δυναμική ενός λαού και ενός κράτους. Όταν η φορολογία είναι άδικη, υπονομεύονται το παρόν και πολύ περισσότερο το μέλλον της κοινωνίας, η συνοχή της εξασθενεί, και κάθε προσπάθεια προόδου γίνεται προβληματική και ακυρώνεται. Ο κάθε φορολογούμενος συγκρίνοντας τον εαυτό του με τους άλλους όσον αφορά τις υποχρεώσεις προς το κρατικό ταμείο, αντιλαμβάνεται πότε αυτές είναι σωστά κατανεμημένες ή πότε πληρώνουν μόνο κάποιοι, ενώ κάποιοι άλλοι φοροδιαφεύγουν σχεδόν μόνιμα. Για να μπει ένα τέλος σε μια δημοσιονομική πραγματικότητα που δεν είχε καταφέρει ή δεν ήθελε τον καταμερισμό των φορολογικών βαρών με τρόπο δίκαιο και ορθολογικό, η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, κατέθεσε αυτό το νομοσχέδιο, ως απόδειξη της θέλησής της να τηρήσει την υπόσχεσή της, για μια κοινωνία δικαιοσύνης. Είναι μια μεγάλη τομή και μεταρρύθμιση που οδηγεί με δίκαιο τρόπο στη σταθερότητα και στη διαχρονικότητα του φορολογικού συστήματος, ζητούμενα για τα οποία δεν χωρά πλέον καμιά καθυστέρηση στην επίτευξή τους.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα γίνεται μια συγκροτημένη προσπάθεια συνολικής αντιμετώπισης των προβλημάτων και των αδικιών στο σύστημα φορολόγησης. Μπαίνει φραγμός στη μαύρη οικονομία, που ευδοκίμησε για πολλούς λόγους στον τόπο μας η οποία ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την οικονομική κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα. Οργανώνεται με σαφή τρόπο η σύλληψη της φορολογητέας ύλης που διαφεύγει από το σύστημα, είτε γιατί δεν υπήρχαν οι απαραίτητοι ελεγκτικοί μηχανισμοί, είτε γιατί δεν υπήρξε ξεκάθαρη πολιτική βούληση να αντιμετωπισθεί ριζικά το φαινόμενο της φοροδιαφυγής. Διευρύνεται η φορολογική βάση για όλους όσους έχουν φοροδοτική ικανότητα. Η φορολογία γίνεται με την πιο προοδευτική κλίμακα που υπήρξε ποτέ και το βάρος μετατοπίζεται από τα χαμηλά και μεσαία, στα υψηλά εισοδήματα. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, Με το νέο πλαίσιο που ορίζεται στο νομοσχέδιο ο αναδιανεμητικός ρόλος του συστήματος φορολογίας, επιτυγχάνεται προς όφελος των πολλών και του αισθήματος δικαίου, δίνοντας ταυτόχρονα αναπτυξιακή προοπτική Βεβαίως δίνονται κίνητρα για την ανάπτυξη μέσα από τα φορολογικά μέτρα, με αυστηρό έλεγχο όμως για το αν πράγματι εκπληρώνεται ο στόχος αυτός. Ιδιαίτερα στο πρόσφατο παρελθόν αυτού του τύπου τα κίνητρα, είχαν ως σύνηθες αποτέλεσμα τον ατομικό πλουτισμό κάποιων λίγων, χωρίς να υπάρχει καμιά τους συνεισφορά στην ανάπτυξη. Aυτή βέβαια δεν ήταν η μοναδική εκτροπή το προηγούμενο διάστημα. Τα τελευταία χρόνια οι παθογένειες του συστήματος αντί να αντιμετωπιστούν γενικεύτηκαν, προστέθηκαν καινούργιες και τελικά επικράτησε κατά κράτος η αδικία. Με τη φορολογική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας ευνοήθηκαν σκανδαλωδώς αυτοί που θάπρεπε να συνεισφέρουν τα περισσότερα και τα βάρη σήκωσαν εκείνοι τους οποίους το κράτος όφειλε να ελαφρύνει, δηλαδή μισθωτοί και συνταξιούχοι. Από τη μια μεριά χαρίζονταν 1 δις ευρώ στους μεγαλομετόχους κάθε χρόνο και από την άλλη, τα μικρά και μεσαία εισοδήματα ήταν μονίμως τα «υποζύγια» που σήκωναν τις φορολογικές υποχρεώσεις με δυσανάλογο τρόπο. Προκλητική και κραυγαλέα ήταν η κατάργηση από τη Ν.Δ. του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας και η επιβολή του ΕΤΑΚ. Όσες απαλλαγές δόθηκαν στους μεγαλοϊδιοκτήτες, έγιναν ταυτόχρονα φορολογικά βάρη για χιλιάδες κατόχους μικρής ακίνητης περιουσίας. Αναφέρω αυτά τα δύο παραδείγματα ανάλγητης φορολογικής πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης από ένα σύνολο μέτρων που ευνόησαν τους λίγους και επιβάρυναν τους πολλούς με τον πιο προκλητικό τρόπο. Τώρα με την επαναφορά του Φ.Μ.Α.Π. μπαίνει τέλος στη θλιβερή παρένθεση του ΕΤΑΚ, που υπήρξε από τα πιο προκλητικά μέτρα της προηγούμενης κυβέρνησης.

Θα πληρώσουν μόνο όσοι κατέχουν ακίνητη περιουσία από 400 χιλ. και πάνω με προοδευτικό συντελεστή και θα απαλλάσσεται ο μικροϊδιοκτήτης που είχε υποβληθεί άδικα σε ποσοστό ίδιο με αυτό που αντιστοιχούσε και στους κατόχους πολλών ακινήτων στα ακριβότερα μέρη της χώρας. Σ’ αυτή την κατεύθυνση λειτουργούν και τα τεκμήρια. Είναι το απαραίτητο «εργαλείο» προσέγγισης των πραγματικών εισοδημάτων και ορθώς μπαίνουν σε εφαρμογή με τους τρόπους που προβλέπονται στο νομοσχέδιο. Βέβαια τα τεκμήρια είναι μαχητά από το φορολογούμενο, αλλά δεν θα μπορεί πλέον κάποιος με μεζονέτα, με πισίνα και με πολυτελή αυτοκίνητα, να δηλώνει εισόδημα 15 χιλ. ευρώ το χρόνο. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, Σήμερα ξεκινά μια νέα εποχή για τα φορολογικά πράγματα της χώρας. Για να πετύχουν τα μέτρα που θεσπίζονται στον επιθυμητό βαθμό, χρειάζεται οι ίδιοι οι φορολογούμενοι να πιστέψουν στην αποτελεσματικότητά τους. Αυτό θα προκύψει όσο γίνεται εμφανές, ότι όλοι ελέγχονται, όλοι πληρώνουν αυτό που τους αναλογεί, όλοι απολαμβάνουν την επανεπένδυση των χρημάτων που μάζεψε το κράτος. Κάθε πολίτης πρέπει επιτέλους να νοιώθει ότι εκτός από υποχρεώσεις έχει και δικαιώματα. Πρέπει να πεισθεί ο πολίτης ότι δεν υπάρχει πια ανοχή στην αδικία και στην παρανομία. Πρέπει να σταματήσει να πληρώνει ο συνεπής τους από πρόθεση ασυνεπείς, τους φοροφυγάδες και τους επιτήδειους. Αυτός που πλουτίζει φοροδιαφεύγοντας και σε βάρος των άλλων πρέπει επιτέλους να τιμωρηθεί. Έτσι θα σταματήσει και η καχυποψία των πολιτών για το σύστημα. Έτσι θα νοιώσουν οι φορολογούμενοι ότι η εποχή των έξυπνων και των κορόιδων τελείωσε. Γι’ αυτό μπαίνει πλέον τέλος στα «παράθυρα» και στις εξαιρέσεις.

Ο καθένας συνεισφέρει ανάλογα με τις αληθινές δυνατότητές του. Παράλληλα, είναι απόλυτα απαραίτητο να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και οι τομές παντού, ώστε με ένα πλήρες σχέδιο, που υπάρχει, «να πιάνουν τόπο» τα έσοδα της φορολογίας, να διαχέονται πάλι στο κοινωνικό σύνολο, να γίνονται δημόσια έργα σχολεία, υγειονομικές υποδομές, πολιτισμός, θέσεις εργασίας, ευημερία για όλους. Ακόμα και σ’ αυτή τη σκληρή φάση που περνά η χώρα, τα χρήματα από τη φορολογία, εκτός των άλλων αναγκών, θα καλύψουν και το έλλειμμα σε προοπτική. Θα κλείσουν τα ρήγματα στο κοινωνικό κράτος. Ο προϋπολογισμός του 2010 αύξησε τις δημόσιες δαπάνες, γι’ αυτό το σκοπό. Υλοποιούνται οι προσλήψεις στην Υγεία και ενισχύεται η Παιδεία, όπως είχε δεσμευτεί η Κυβέρνηση. Με τα χρήματα των φορολογουμένων μπορούμε να ανταποκριθούμε στις υποσχέσεις μας για τη στήριξη του κοινωνικού κράτους ακόμα και σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, Με την ενσωμάτωση στο σχέδιο νόμου, των εποικοδομητικών προτάσεων των φορέων, κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε στον κοινωνικό διάλογο και στη Διαρκή Επιτροπή της Βουλής, το τελικό κείμενο των ρυθμίσεων εκπληρώνει ακόμα περισσότερο τους στόχους και τη φιλοσοφία αυτής της μεγάλης τομής, αυτής της μεγάλης μεταρρύθμισης. Υπερψηφίζω το νομοσχέδιο.

Related Posts

Copyright © 2011-2024 perlepe.gr | Developed by Oceancube - Hosted by innoview.gr