12/03/07 ΟΜΙΛΙΑ ΚΟΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε Υπουργέ, πριν από λίγες ημέρες με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα των γυναικών περίσσεψαν οι δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών για τη στήριξη που πρέπει να παράσχει η πολιτεία προς το γυναικείο πληθυσμό, ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει στους πολλαπλούς του ρόλους. Απ’ ό,τι φαίνεται, μόνο επετειακά θυμάται η Νέα Δημοκρατία τα προβλήματα των διαφόρων κατηγοριών και ομάδων του ελληνικού πληθυσμού και δυστυχώς, μόνο επικοινωνιακά προσπαθεί να χειριστεί αυτές τις ανάγκες και τις απαιτήσεις που υπάρχουν. Ειδικά για τις γυναίκες φαίνεται ότι δεν γνωρίζει η Κυβέρνηση το πόσο πολύ απέχουν οι δείκτες απασχόλησης από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Κοινότητας για τη γυναίκα στην Ελλάδα, πόσο δυσχερής είναι η θέση της και πώς δεν μπορεί να βρει δουλειά, γιατί δεν υπάρχουν και υποστηρικτικές δομές. Επιβαρύνεται κατά πολύ, επειδή δεν υπάρχει όλο αυτό το κράτος πρόνοιας που θα έπρεπε να υπάρχει, ώστε να παρέχει τη δυνατότητα και στις γυναίκες να βγουν στην αγορά εργασίας και να βρουν πιο εύκολα δουλειά. Αναφέρω εδώ εν τάχει ότι οι λίγοι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί που υπάρχουν, έχουν τεράστια προβλήματα χρηματοδότησης, και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης παιδιών, όπως και τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων. Ας έρθουμε λίγο στα προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι».

Υπολειτουργούν, από τη μία, έχουν απλήρωτους τους εργαζόμενους για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» είναι από τα πιο σημαντικά. Το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, κύριε Υπουργέ, ξέρετε πόσο μεγάλη είναι η προσφορά όλων αυτών των ανθρώπων που εργάζονται στο «Βοήθεια στο Σπίτι». Και εδώ το πρόβλημα είναι διπλό. Το ένα είναι ότι το πρόγραμμα τελειώνει τον Ιούνιο του 2007. Από τη μία, οι εργαζόμενοι θα μείνουν στο δρόμο και από την άλλη, οι χιλιάδες των συνανθρώπων μας που εξυπηρετούνται από το «Βοήθεια στο Σπίτι», θα μείνουν στην τύχη τους. Μόνο στην Εύβοια υπάρχουν ογδόντα επτά εργαζόμενοι και εξυπηρετούν περίπου τρεις χιλιάδες άτομα. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει φως στον ορίζοντα. Και εδώ θέλω να κάνω μία επισήμανση. Ο κ. Τσιτουρίδης και ο κ. Παυλόπουλος την 1η του Μάρτη συναντήθηκαν και αν κρίνω από το Δελτίο Τύπου που έβγαλαν, αναλώθηκαν και οι δυο στο να ευχαριστεί ο ένας τον άλλον για την καλή συνεργασία. Δηλαδή για το αυτονόητο, για τη συνεργασία που έπρεπε να έχουν οι Υπουργοί μεταξύ τους για να λύσουν προβλήματα, ευχαριστούσε ο ένας τον άλλον, χωρίς να μας πουν τι θα γίνει τελικά με το «Βοήθεια στο Σπίτι», από πού θα βρεθούν τα λεφτά, πότε θα βρεθούν, πότε θα δοθούν. Καμία απάντηση σ’ αυτό. Και πάλι εξαγγελία, όπως χιλιάδες άλλες, χωρίς αντίκρισμα. Για τους εργαζόμενους που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή στο «Βοήθεια στο Σπίτι» το πρόβλημα είναι τεράστιο. Η γραφειοκρατία είναι τεράστια. Ζητούν είτε ασφαλιστικές ενημερότητες είτε φορολογικές είτε προϋπολογισμό των δήμων. Και σαν να μη φθάνει αυτό, σε ένα Δήμο της Εύβοιας –το αναφέρω έτσι, για να αναδείξω τη γραφειοκρατία που υπάρχει- στο Δήμο Ταμυνέων δεν μπορούν να πληρωθούν οι εργαζόμενοι για τους προηγούμενους μήνες, γιατί κρίνει η περιφέρεια ότι δεν έχουν φωτοτυπία των ενταλμάτων, η οποία φαίνεται κάλλιστα από την κίνηση των λογαριασμών. Δηλαδή κολλάνε τόσο πολύ! Και αυτό είναι εις βάρος των εργαζομένων, όταν ο άλλος δουλεύει ώρες ατέλειωτες, δεν πληρώνεται επί μήνες και δεν ξέρει αν θα πληρωθεί. Θα πρέπει, λοιπόν, εσείς ως Κυβέρνηση, τουλάχιστον αυτή τη γραφειοκρατία που υπάρχει σήμερα να τη μειώσετε. Θέλω γι’ αυτό το πρόγραμμα απαντήσεις, από πού θα βρεθούν τα λεφτά και πώς θα συνεχιστεί το πρόγραμμα, όπως επίσης θέλω απαντήσεις, για το τι θα γίνει με αυτούς τους εργαζόμενους.

Οι εργαζόμενοι αυτοί έχουν προσληφθεί μέσω Α.Σ.Ε.Π. και εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Θα πρέπει, λοιπόν, σοβαρά η Κυβέρνηση να λύσει το πρόβλημα της μονιμοποίησής τους. Θέλω να αναφέρω και κάτι άλλο για το Βοήθεια στο Σπίτι. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είχε προβλέψει και είχαν αγοραστεί, περίπου χίλια οχήματα, για να μπορέσει να εξυπηρετηθεί αυτή η υπηρεσία, να μπορούν να πηγαίνουν στα σπίτια κ.λπ. Εδώ και μήνες, από το Σεπτέμβρη, σας είχα κάνει μία ερώτηση για ένα όχημα πάλι στο Δήμο Ελυμνίων. Δεν υπάρχει εκεί και δεν υπάρχει ούτε κέντρο υγείας κοντά. Δεν υπήρχε καν όχημα για να πηγαίνουν οι εργαζόμενοι στο Βοήθεια στο Σπίτι, στα σπίτια, όπου υπήρχε ανάγκη. Η απάντησή σας, λοιπόν, ήταν ήξεις αφίξεις, ότι το Υπουργείο θα προμηθευτεί κάποια οχήματα και θα διαθέσει, όπου υπάρχουν ανάγκες, αλλά επτά-οκτώ μήνες μετά, δεν έχει γίνει τίποτα. Δεν ξέρω καν, αν έχετε προμηθευτεί κάποιο όχημα, πού το δώσατε τελικά και ποιες ανάγκες προσπαθείτε να εξυπηρετήσετε.

Το άλλο που θέλω να επισημάνω είναι για τα θεραπευτήρια χρονίων παθήσεων. Οι άρρωστοι είναι πάρα πολλοί σε όλα τα θεραπευτήρια χρονίων παθήσεων και οι εργαζόμενοι νοσηλευτές ειδικά, ελάχιστοι. Μήνες περιμένουμε πάλι σ' αυτό το θεραπευτήριο χρονίων παθήσεων -και αναφέρομαι επιγραμματικά πάλι σε κάποια που υπάρχουν στο Νομό, για να αναδείξω και το πρόβλημα, γιατί το ίδιο συμβαίνει σε όλους τους νομούς της χώρας, διότι μακάρι να ήταν το πρόβλημα μόνο το Νομό Εύβοιας και στους άλλους να μην υπήρχε- για τέσσερις νοσηλεύτριες, οι οποίες όλο έρχονται και αυτά τα τρία χρόνια δεν έχουν εμφανιστεί. Δηλαδή πόσα χρόνια θα πρέπει να περιμένουμε για να διοριστούν κάποιοι που είναι άκρως απαραίτητοι; Γιατί τα άτομα είναι πολλά και δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν, να έχουν την περίθαλψη που πρέπει. Οι εργαζόμενοι έχουν φθάσει στα όριά τους. Στο τέλος θα αρρωστήσουν όλοι, γιατί δεν προλαβαίνουν. Ούτε ρεπό μπορούν να πάρουν, ούτε τίποτα, για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν. Το άλλο μείζον πρόβλημα που υπάρχει είναι με τη ψυχιατρική μεταρρύθμιση. Και εδώ, θέλω να αναφέρω, ότι οι επιχορηγήσεις στις μονάδες ψυχικής υγείας, σε σχέση με την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, είναι μειωμένες, κατά 17,3 εκατομμύρια ευρώ, σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2006. Τα τρία χρόνια που κυβερνάτε εσείς, το έλλειμμα στις μονάδες ψυχικής υγείας αγγίζει τα 65.000.000 ευρώ και εγώ λέω, τι θα γίνει με αυτές τις μονάδες; Ήδη οι πιο πολλές μονάδες έχουν αρχίσει και απολύουν προσωπικό, γιατί δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα, διότι δεν παίρνουν την επιχορήγηση που πρέπει να πάρουν. Υπάρχουν δύο χιλιάδες επτακόσιοι ψυχικά ασθενείς. Τι θα τους κάνουμε αυτούς δηλαδή; Θα τους ξανακλείσουμε στα ψυχιατρεία; Τι θα γίνει με αυτές τις δομές; Έχουμε φθάσει να ακούμε όλα αυτά τα χρόνια μόνο υποσχέσεις και «θα…», χωρίς να έχουμε ορατό αποτέλεσμα πουθενά. Θα πρέπει κάποτε να σταματήσουν οι υποσχέσεις και να αρχίσουν να υλοποιούνται αυτά που υπόσχεστε στον ελληνικό λαό.

Επικρατεί παντού ένα χάος. Φαίνεται ότι το κράτος-πρόνοιας δεν είναι όραμα για τη Νέα Δημοκρατία, αυτό αποδεικνύεται. Εξαγγέλλονται διάφορα, για να φανεί δήθεν, ότι και εσείς είσαστε υπέρ του κοινωνικού κράτους, αλλά δεν είναι στις προτεραιότητές σας. Γιατί το μόνο που κάνετε, είναι εξαγγελίες. Πρόσφατα ήρθε και ο Υπουργός Υγείας στην Εύβοια και εξήγγειλε ξανά το νοσοκομείο. «Πέταξε» ένα «μετά από οκτώ μήνες θα ξεκινήσει», χωρίς να δώσει πάλι ημερομηνία δημοπράτησης, από πού θα βρεθεί το κονδύλι και τα λοιπά. Μίλησε για αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας Ιστιαίας, λες και αναβάθμιση είναι να φτιάξουμε ένα δωμάτιο ακόμα και δεν είναι η αναβάθμιση στο προσωπικό και στους γιατρούς που δεν υπάρχουν εκεί. Πώς θα γίνει η επέκταση του ΕΚΑΒ, όταν σ’ αυτό για τρία χρόνια δεν έχει έρθει, ούτε ένα πλήρωμα στην Εύβοια και χρειάζονται τριάντα πληρώματα; Το Υπουργείο Οικονομικών, δεν έχει εγκρίνει κανένα πλήρωμα για να επεκταθεί το ΕΚΑΒ. Μόνο υποσχέσεις. Υλοποιήστε και κάτι. Ένα ελάχιστο, αλλά υλοποιήστε το. Μην αφήνετε την τέλεια αποδιοργάνωση σε όλο το κράτος πρόνοιας, σε όλη τη χώρα και κατ’ επέκταση και στο Νομό μου, αφού είναι σε όλη τη χώρα αυτή η χαοτική κατάσταση.

Related Posts

Copyright © 2011-2024 perlepe.gr | Developed by Oceancube - Hosted by innoview.gr