1/12/2009 στη πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ «Έκτακτα μέτρα ενίσχυσης των εισοδηματικά ασθενέστερων στρωμάτων».

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι, Από τον Οκτώβριο του 2008 που κατατέθηκε από το ΠΑΣΟΚ η πρόταση νόμου για τους οικονομικά ασθενέστερους, και μέχρι σήμερα, έχουν μεσολαβήσει πολύ δυσάρεστα γεγονότα για τους πολίτες και τη χώρα. Η κατάσταση της οικονομίας πάει από το κακό στο χειρότερο. Η ανεργία έχει αγγίξει το μισό εκατομμύριo. Η αύξηση από τον Απρίλη του 08 μέχρι τον Απρίλη του 09 ήταν 87.000 άνεργοι. Το ποσοστό των ανθρώπων που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας έχει αγγίξει το 20% του συνολικού πληθυσμού της χώρας. Μόλις πριν από μια εβδομάδα από τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Στατιστική υπηρεσία, επιβεβαιώθηκε αυτό που όλοι γνωρίζουμε. Ότι οι τιμές καταναλωτή κυρίως για τα είδη πρώτης ανάγκης, τα είδη ευρείας κατανάλωσης, είναι από τις ψηλότερες στην Ευρώπη και βρίσκονται σε πλήρη αναντιστοιχία με τους μισθούς που είναι παρά πολύ χαμηλοί στη χώρα μας εν συγκρίσει με τους μισθούς στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Κύριοι συνάδελφοι, Τα χρόνια που βρίσκεται στην κυβέρνηση η Ν.Δ., αποδείχθηκαν όλα δίσεκτα για τον Έλληνα και την Ελληνική Οικογένεια. Η επιβίωση έχει γίνει πλέον καθημερινό άγχος για εκατομμύρια πολίτες και δυστυχώς, αυτό δεν είναι σχήμα λόγου για να περιγραφεί η πραγματικότητα. Επειδή αυτή τη τραγική αλήθεια δεν μπορούν να την αρνηθούν ούτε οι σημερινοί κυβερνώντες, προβάλλουν ως δικαιολογία την «παγκόσμια κρίση». Όμως οι δικές τους ευθύνες, οι ευθύνες της κυβέρνησης και η πολιτική που ασκείται, είναι οι αληθινές αιτίες για κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην οποία έχουν βρεθεί χιλιάδες νοικοκυριά. Οικογένειες και με τους δύο γονείς άνεργους.

Οικογένειες με εισόδημα που δεν φτάνει ούτε για το μισό μήνα. Συνταξιούχοι χωρίς καμιά οικονομική δυνατότητα για να χαρούν, όπως δικαιούνται, τα χρόνια που ακολουθούν το πέρας του εργασιακού τους βίου. Πολίτες που οδηγήθηκαν βίαια στην ανεργία σε μεγάλη ηλικία και αδυνατούν να συμπληρώσουν ένσημα, για μια έστω πενιχρή σύνταξη. Στον ΟΑΕΔ οι ουρές, κυρίως από νέους και γυναίκες είναι ατελείωτες. Πτυχιούχοι από ανώτατες σχολές δουλεύουν για 400 και 500 ευρώ το μήνα αν δουλεύουν, και ανασφάλιστοι. Αγρότες που παίρνουν ψίχουλα για την παραγωγή τους, επειδή έτσι θέλουν τα καρτέλ και επειδή η κυβέρνηση είναι ανίκανη να τους στηρίξει. Κι από την άλλη οι λίγοι, οι ξύπνιοι κατά την νεοφιλελεύθερη άποψη. Αυτοί που καμιά κρίση δεν τους αγγίζει. Αυτοί που ευνοούνται από την ανέχεια των άλλων. Αυτοί που φρόντισαν να επενδύσουν στην αναρχία της αγοράς και να εκμεταλλευτούν τη διάλυση του κράτους και των μηχανισμών του, για να κερδοσκοπήσουν. Αυτοί που φτιάχνουν off shore εταιρείες για να φοροδιαφεύγουν και που αφήνονται από την κυβέρνηση στο απυρόβλητο. Αυτοί που θα έπρεπε να πληρώνουν τα περισσότερα και που φοροαπαλλάσσονται. Οι μεγαλοϊδιοκτήτες που σταμάτησαν να υπόκεινται στο Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Οι «ημέτεροι» της γαλάζιας επανίδρυσης του κράτους. Οι κουμπάροι και τα golden boys του δημόσιου τομέα και των τραπεζών. Όλοι όσοι ευνοήθηκαν και ευνοούνται από την πιο ταξική πολιτική, από τη μεταπολίτευση και μετά. Μια πολιτική που εφάρμοσε η κυβέρνηση της Ν.Δ. και που συνεχίζεται με ακόμα πιο σκληρά μέτρα, παρά την ηχηρότατη καταδίκη της στις πρόσφατες ευρωεκλογές. Οι έμμεσοι φόροι, που τσάκισαν στην κυριολεξία τους εργαζόμενους, τους μισθωτούς, τους ελεύθερους επαγγελματίες όλα τα προηγούμενα χρόνια, διευρύνθηκαν αμέσως μετά την 7η Ιουνίου. Όπως ο ίδιος ο Πρωθυπουργός προαναγγέλλει σε κάθε ευκαιρία, ακόμα κι αν χρησιμοποιεί φράσεις Πυθίας: «Δεν θα μπουν νέοι φόροι, εκτός κι αν χρειαστεί» Και πάντα χρειάζεται! «Δεν θα επιβαρυνθούν οι οικονομικά ασθενέστεροι» και πάντα αυτοί πληρώνουν το λογαριασμό. Το λογαριασμό για το έλλειμμα, το λογαριασμό για το χρέος, το λογαριασμό για μια οικονομική πολιτική που έχει οδηγήσει το ταμείο της χώρας σχεδόν στο μηδέν. Μια πολιτική όμως που βρήκε 28 δις για τους τραπεζίτες, αλλά αρνείται να δώσει 1 δις το χρόνο για όσους δεν μπορούν να αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης. Για όσους έχουν εισόδημα κάτω από 10.500 ευρώ το χρόνο, για τους Αγρότες που όχι μόνο δεν είδαν να αυξάνεται η επιστροφή του ΦΠΑ, όπως τους είχαν υποσχεθεί, αλλά πληρώνουν παραπάνω, όπως κάθε πολίτης από την αύξηση του ΦΠΑ, από το 18% στο 19% και από το 8% στο 9%, ακόμη στα αγροτικά μηχανήματα. Κύριοι συνάδελφοι, Τα προβλήματα που απασχολούν τους κατοίκους της χώρας, στην Εύβοια δυστυχώς έχουν ιδιαίτερες αναφορές. Η ανεργία, έχει χτυπήσει διψήφιο νούμερο.

Στο Νομό μου υπάρχουν περιοχές που οι άνεργοι είναι πολλοί περισσότεροι απ’ αυτούς που εργάζονται. Οι απολύσεις στα εργοστάσια, οι διαθεσιμότητες και οι υποχρεωτικές άδειες έχουν γίνει, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα καθεστώς, που πλήττει όλο και περισσότερους εργαζόμενους. ΝΕΟΣΕΤ, SHELMAN, TEMPO είναι χαρακτηριστικές περιπτώσεις εργασιακής αιμορραγίας αλλά και σε μικρές επιχειρήσεις τα αναγκαστικά λουκέτα που μπαίνουν λόγω της κρίσης στην αγορά, διευρύνουν δυστυχώς τον αριθμό των ανέργων στο νομό μου. Στον αγροτικό τομέα και ιδιαίτερα στα πυρόπληκτα χωριά της Εύβοιας, οι αγρότες συνεχίζουν να βιώνουν την εγκατάλειψη και την αδιαφορία της κυβέρνησης. Γι’ αυτές τις περιοχές, τα μέτρα που προτείνουμε με αυτή τη νομοθετική μας πρωτοβουλία είναι ακόμα πιο αναγκαία. Η πρότασή μας κύριοι συνάδελφοι είναι πρόταση κοινωνικής ευαισθησίας που αφορά επείγουσες ανάγκες του σήμερα, για χιλιάδες πολίτες. Η κυβέρνηση όχι μόνο αρνείται να την αποδεχθεί με δικαιολογίες που δεν πείθουν κανένα, αλλά την απαξιώνει ακόμη και με τον τρόπο που την έφερε προς συζήτηση. Ουσιαστικά για μια ακόμα φορά η Ν.Δ. απαξιώνει τα προβλήματα των πολιτών, τους ίδιους τους πολίτες και ιδιαίτερα τους οικονομικά ασθενέστερους. Η Ν.Δ., κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ίσως χάνει την τελευταία της ευκαιρία για μια συμβολική έστω εξιλέωση. Πολύ σύντομα θα χάσει και την εξουσία της με τη λαϊκή ετυμηγορία. Ευχαριστώ πολύ.

Related Posts

Copyright © 2011-2024 perlepe.gr | Developed by Oceancube - Hosted by innoview.gr