11-01-2011 ΟΜΙΛΙΑ στο σχ. νόμου «Ίδρυση Υπηρεσίας Ασύλου και Υπηρεσίας πρώτης Υποδοχής προσαρμογής ελληνικής νομοθεσίας προς τις διατάξεις της οδηγίας 2008/115/ΕΚ»

ΟΜΙΛΙΑ στο σχ. νόμου «Ίδρυση Υπηρεσίας Ασύλου και Υπηρεσίας πρώτης Υποδοχής προσαρμογής ελληνικής νομοθεσίας προς τις διατάξεις της οδηγίας 2008/115/ΕΚ «σχετικά με τους κοινούς κανόνες και διαδικασίες στα κράτη μέλη για την επιστροφή των παρανόμως διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών» και λοιπές διατάξεις».

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, Το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα, αφορά στην ουσία του βασικές ανθρωπιστικές αρχές και αρχές σύγχρονου δικαίου, όπως είναι η ισότητα, η ίση μεταχείριση και ο σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Δημιουργούμε ένα καινούργιο σύστημα που διασφαλίζει τη δίκαιη μεταχείριση και αντιμετωπίζει με ανθρωπισμό άτομα άλλων χωρών, που ζητούν προστασία στη χώρα μας, αφού στον τόπο καταγωγής τους ζουν ανελεύθερα και κινδυνεύει ακόμα και η ίδια τους η ζωή. Ταυτόχρονα, με το παρόν νομοσχέδιο, γινόμαστε συνεπείς στις διεθνείς μας υποχρεώσεις ως χώρα, και ευνοούμε το θετικό κλίμα υπέρ της πατρίδας μας από τη διεθνή κοινότητα. Πρόκειται για ένα ακόμη σοβαρό βήμα της συνολικής και συλλογικής μας προσπάθειας στη δύσκολη αυτή συγκυρία που ζούμε. Αποκαθιστούμε ένα σημαντικό κομμάτι της αξιοπιστίας μας διεθνώς και τελικά αυτός που κατ’ εξοχήν ωφελείται από τις ρυθμίσεις είναι η ελληνική κοινωνία και ο ίδιος ο πολιτισμός μας. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, Το πεδίο στο οποίο αναφέρεται το εξεταζόμενο νομοσχέδιο είναι απολύτως σαφές και συγκεκριμένο. Αφορά όσους ζητούν άσυλο, απ’ όσους περνούν τα σύνορά μας και δεν επεκτείνεται σε μια γενική προσέγγιση του μεταναστευτικού ζητήματος. Αφορά κατ’ αρχήν πρόσφυγες που ζητούν άσυλο. Αυτούς που άφησαν τα σπίτια τους και τον τόπο τους επειδή αναγκάστηκαν να εκπατριστούν και δεν μπορούν να γυρίσουν, αν δεν αποκατασταθεί η ομαλότητα, η δημοκρατία ή η ειρήνη σε περιπτώσεις εμπόλεμες.

Ο ανθρωπισμός που αναδεικνύεται από αυτό το νομοσχέδιο, έγκειται ακριβώς στο γεγονός ότι μπαίνει τάξη με όρους, κανόνες και εγγυήσεις στο ζήτημα της υπόθεσης απόδοσης Ασύλου, στους ανθρώπους που προαναφέρθηκαν. Κατά πρώτο λόγο εξευρίσκονται τα αιτήματα για άσυλο των ανθρώπων αυτών και δημιουργείται ο μηχανισμός εξέτασης των αιτημάτων, που μέχρι τώρα στοιβάζονταν ή κάπου ήταν χαμένα. Δυστυχώς, το προηγούμενο διάστημα δεν υπήρχαν μηχανισμοί, δεν υπήρχε συγκεκριμένο σχέδιο, δεν υπήρχε έλεγχος και βέβαια διαδικασίες, για να αποφαίνεται η πολιτεία ποιοι δικαιούνται άσυλο και ποιοι όχι. Από το νομοθετικό κενό που υπήρχε μέχρι σήμερα και από ανεκδιήγητες έως απαράδεκτες διαδικασίες είχε δημιουργηθεί η εντύπωση στους εταίρους μας, ότι η χώρα είναι ξέφραγο αμπέλι και στους μετανάστες, ότι είμαστε η γη της επαγγελίας για κάθε άνθρωπο που αναγκαζόταν να εγκαταλείψει το δικό του τόπο. Αυτή η κατάσταση, μας είχε εκθέσει διεθνώς. Είναι συγκεκριμένα τα προβλήματα που επιλύουμε τώρα, με το παρόν σχέδιο νόμου. Θεσπίζουμε ειδική Υπηρεσία Ασύλου, στελεχωμένη με το κατάλληλο προσωπικό κυρίως επιστημονικό, που θα εξετάζει ταχύτατα τα ζητήματα και αιτήματα Ασύλου τόσο κεντρικά, όσο και περιφερειακά. Είναι σαφές ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να θεωρείται από τους υπόλοιπους εταίρους μας ως ο αδύναμος κρίκος στην αλυσίδα της αντιμετώπισης του φαινομένου για το οποίο μιλάμε και ταυτόχρονα να γινόμαστε η εύκολη λύση για τα άλλα κράτη, στο ζήτημα για παράδειγμα, της επαναπροώθησης προς τη χώρα μας. Αυτό το καθεστώς πρέπει επιτέλους να σταματήσει. Με την ίδρυση Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής, διαχειριζόμαστε με ορθό τρόπο κάθε περίπτωση εισόδου μετανάστη στη χώρα, εντοπίζουμε ποιοι πραγματικά έχουν ανάγκη εθνικής ή διεθνούς προστασίας και ποιοι όχι, παρέχουμε σε όλους ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης έως ότου αποφανθούν γι’ αυτούς τα αρμόδια όργανα και υπηρεσίες. Σε κάθε περίπτωση, αναγνωρίζεται έμπρακτα το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια για κάθε άνθρωπο, ανεξάρτητα αν έχει ή δεν έχει τα κατάλληλα ταξιδιωτικά έγγραφα.

Παράλληλα προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε την ανεξέλεγκτη συγκέντρωση μεταναστών στα αστικά κέντρα που έχει ως αποτέλεσμα την «γκετοποίηση». Μέχρι τώρα δεν υπήρχε μηχανισμός υποδοχής, με αποτέλεσμα τη συχνή δημιουργία εντάσεων που όλοι γνωρίζουμε, με τις συγκρούσεις του ντόπιου πληθυσμού με τους μετανάστες. Με τα οργανωμένα πλέον κέντρα υποδοχής, αυτές οι εντάσεις θα αμβλυνθούν και θα αρχίσει να μπαίνει τάξη στις άναρχες συγκεντρώσεις πληθυσμών μεταναστών σε συγκεκριμένες περιοχές πόλεων. Με την Oδηγία που ενσωματώνει το νομοσχέδιο στο Εθνικό μας Δίκαιο, καλύπτονται κενά που σχετίζονται με την επιστροφή ή επαναπροώθηση μη νόμιμων μεταναστών. Τίθενται και στη χώρα μας οι κοινές αρχές που ισχύουν για τα κράτη της Ε.Ε. και ταυτόχρονα διασφαλίζονται τα συμφέροντα των ενδιαφερομένων αλλοδαπών. Θέλω παρ’ όλα αυτά να υπογραμμίσω ότι πρέπει να αναθεωρηθεί, ότι επιβαρύνει μονομερώς τη χώρα μας από άλλες συμβάσεις που ισχύουν, και εννοώ κυρίως το «Δουβλίνο 2». Ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα που προσπαθεί να αντιμετωπίσει το παρόν σχ. νόμου, είναι ο περιορισμός του χρόνου της κράτησης, αφού οι μέσοι χρόνοι που ισχύουν μέχρι σήμερα ως προς τη κράτηση των αλλοδαπών, είναι απαράδεκτα μεγάλοι, με αρνητικές συνέπειες και για αυτούς τους ανθρώπους και για τη χώρα μας. Στο εξής το ανώτατο όριο κράτησης δεν θα υπερβαίνει το εξάμηνο, και μόνο σε ειδικές περιπτώσεις θα μπορεί να υπερβαίνει το 12μηνο. Αγαπητοί συνάδελφοι, Στο νομό μου την Εύβοια, το ζήτημα των παράνομων μεταναστών είναι ιδιαίτερα έντονο, γιατί συνεχώς φθάνουν στο νησί δια των θαλασσίων οδών και βεβαίως μέσα από δουλεμπορικά κυκλώματα.

Η ελληνική αστυνομία στο νησί που είναι ελλιπής σε προσωπικό, διοχετεύει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της στο να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση και δεν μπορεί να ανταποκριθεί επαρκώς σ’ αυτό που είναι το κύριο μέλημά της δηλαδή στην ασφάλεια των πολιτών. Ελπίζω ότι με το νομοσχέδιο αυτό που περνάει και με την αντιμετώπιση των μεταναστών που παρανόμως έρχονται στη χώρα μας, θα απελευθερωθούν και οι δυνάμεις της Αστυνομίας, ώστε να κάνουν το κύριο έργο τους, δηλαδή την ασφάλεια των πολιτών. Ακόμα θέλω να σταθώ στις προβλέψεις του νόμου αυτού για ιδιαίτερη προστασία στις πλέον ευάλωτες ομάδες των μεταναστών αυτών που είναι οι υπερήλικες τα ανήλικα τέκνα και οι έγκυες γυναίκες. Προστατεύεται η οικογενειακή ενότητα και ορίζονται οι κατηγορίες αλλοδαπών για τους οποίους δεν επιτρέπεται η επιστροφή. Αγαπητοί συνάδελφοι, Η ψήφιση του νομοσχεδίου αυτού είναι ένα σημαντικό βήμα για λύσεις σε καίρια ζητήματα του μεταναστευτικού προβλήματος. Για να είναι στέρεο αυτό το βήμα χρειάζεται τη συνδρομή όλων μας και βεβαίως τις συνέργειες της κοινωνίας των πολιτών. Είναι βήμα πολιτισμού και για τη χώρα μας και για τους ανθρώπους που προσδοκούν τη βοήθεια και τη στήριξή μας βάσει πραγματικών τους αναγκών, ζωτικής γι’ αυτούς σημασίας. Είμαι σίγουρη ότι παρ’ όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε αυτή την περίοδο, μπορούμε να ανταποκριθούμε. Ευχαριστώ.

Related Posts

Copyright © 2011-2024 perlepe.gr | Developed by Oceancube - Hosted by innoview.gr