10/5/2006 ΟΜΙΛΙΑ Ομιλία στη Βουλή της κυρίας Περλεπέ την Τετάρτη 10/5/2006, κατά την διάρκεια οικονομικού νομοσχεδίου και τροπολογιών

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εκλέγομαι σ’ έναν νομό που δυστυχώς πλήττεται από την ανεργία. Άρχισε η αποβιομηχάνιση στο νομό την τριετία 1990-1993 και συνεχίζεται σήμερα. Και βέβαια, θέλω να σταθώ λίγο στην τροπολογία που καταθέσατε κύριε Υπουργέ για τις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις. ‘Ησασταν και τότε Υφυπουργός, όταν κάνατε τη συμφωνία. Πριν από επτά μήνες ο κύριος Παναγιωτόπουλος και εσείς κάνατε τη συμφωνία με το Σύνδεσμο Κτηνοτροφικών Επιχειρήσεων για ρυθμίσεις που θα έδιναν μια ανάσα στον κλάδο, ο οποίος βέβαια αυτήν την στιγμή διέρχεται πάρα πολλή μεγάλη κρίση και λόγω της γρίπης των πτηνών, αλλά και λόγω των χειρισμών της Κυβέρνησης, που ήταν πολύ ατυχείς, τουλάχιστον όταν προέκυψε στην αρχή το πρόβλημα με τη γρίπη των πτηνών. Κάνατε μια συμφωνία και εξαγγείλατε 120 μηνιαίες δόσεις προς το ΙΚΑ και 20 εξαμηνιαίες δόσεις αντίστοιχα προς τον ΟΓΑ και για το διάστημα από 1/7/2005 μέχρι 31/12/2006.

Έρχεστε τώρα με μια τροπολογία και εδώ θέλω να δω που είναι η υπευθυνότητα και η σοβαρότητα τελικά της κυβέρνησης. Μετά από επτά μήνες χωρίς να έχετε κάνει τίποτα-απλά εξαγγείλατε όλα αυτά- φέρνετε μια τροπολογία που ακυρώνει την προηγούμενη συμφωνία και μειώνετε τις δόσεις στις 80 και στις 14 αντίστοιχα. Καταθέσατε αυτήν την τροπολογία. Έρχεστε σήμερα, ξαναπαίρνετε πίσω το 80 και μιλάτε πάλι για 120 και εγώ θα ήθελα να ξέρω με τι σοβαρότητα έχετε ασχοληθεί με αυτό το θέμα και πως θα λύσετε το πρόβλημα και τι μέτρα θα πάρετε, για να στηρίξετε τον κλάδο. Και βέβαια, δεν είναι μόνο αυτό. Είναι και το δεύτερο κομμάτι της συμφωνίας που είχατε κάνει, το οποίο ακυρώνετε στην πράξη, για το 12% επί του κόστους μισθοδοσίας. Από τη μια, συμφωνήθηκε και εξαγγέλθηκε η ενίσχυση να περιλαμβάνει διάστημα από 1/7/2005 μέχρι 31/12/2006. Υπαναχωρείτε σ’ αυτό και το φέρνετε δυο μήνες πίσω. Από την άλλη, ενώ είχε συμφωνηθεί η ενίσχυση να αφορά όλο το κόστος μισθοδοσίας, έρχεστε σήμερα και αφαιρείτε τις εργοδοτικές εισφορές, που σημαίνει ότι το ποσοστό αυτό πέφτει κατακόρυφα. Κύριε Υπουργέ, για να μην απολυθούν οι εργαζόμενοι σε αυτές τις επιχειρήσεις, οι οποίες και σήμερα διέρχονται πάρα πολύ μεγάλη κρίση, γιατί δυστυχώς η κατανάλωση δεν έχει αρχίσει ακόμα να αυξάνεται, όπως θα έπρεπε, για να μπορέσουν να επιβιώσουν, θα πρέπει να πάρετε πίσω αυτή την τροπολογία και να υλοποιήσετε τις ρυθμίσεις που εσείς οι ίδιοι πριν από επτά μήνες εξαγγείλατε και δεσμευτήκατε. Δεν κατάλαβα τι άλλαξε σε αυτούς τους επτά μήνες και έρχεστε και ανατρέπετε όλη την προηγούμενη συμφωνία. Που είναι η σοβαρότητα της Κυβέρνησης; Άλλα υπόσχεται, άλλα κάνει, πέρα και έξω από κάθε δεοντολογία και βέβαια, τα θύματα σε αυτή την περίπτωση είναι πάντα οι εργαζόμενοι. Το δεύτερο κομμάτι που θέλω να σταθώ λίγο αφορά τους απολυμένους -εδώ και χρόνια βέβαια- από τις μεταλλευτικές επιχειρήσεις, από την ΚΟΙΣΕΛΙΚ και τη ΜΑΡΜΕΤΑΛ. Αυτούς τους είκοσι μήνες, από το Σεπτέμβρη του 2004, που έχει λήξει η επιδότηση αυτών των απολυμένων, οι οποίοι πλέον είναι πολύ λίγοι, γιατί οι περισσότεροι έχουν συνταξιοδοτήσει-είναι πολύ λιγότεροι από πενήντα στο σύνολο- είχα κάνει πάρα πολλές συναντήσεις με τον κ. Παναγιωτόπουλο.

Μου υποσχόταν κάθε φορά ότι θα κάνει τη ρύθμιση για να μπορέσουν οι άνθρωποι να πάρουν την επιδότηση μέχρι να συνταξιοδοτηθούν, σε ένα, δύο χρόνια που απομένει σε αυτούς τους λίγους πλέον μη συνταξιούχους. Ερχόμαστε είκοσι μήνες μετά και δεν έχει γίνει καμία ρύθμιση. Βέβαια, εδώ πάει γάντι αυτό που λένε ότι ο χορτάτος τον πεινασμένο δεν τον καταλαβαίνει. Είναι λογικό αυτό. Πώς να καταλάβετε ότι αυτή τη στιγμή κάποιοι δεν έχουν ούτε μισό ευρώ στην τσέπη τους; Ενώ , λοιπόν, υποσχεθήκατε ότι θα λύσετε το πρόβλημα, είκοσι μήνες μετά δεν έχετε δώσει καμία λύση. Θα μπορούσατε να είχατε κάνει μια νομοθετική ρύθμιση και να έπαιρναν τα 600 ευρώ, τα οποία έπαιρναν όλα αυτά τα χρόνια, που ήταν απολυμένοι και να λυθεί το πρόβλημα στο νομό για άλλη μια κατηγορία, η οποία είναι πλέον πολύ μικρή. Φαίνεται, λοιπόν, ότι τα μέτρα που παίρνετε είναι καθαρά αποσπασματικά. Δεν λύνετε το πρόβλημα της ανεργίας. Και δυστυχώς στο Νομό που είμαι εγώ, το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο και διογκώνεται. Διότι, όπως ξέρετε, έχουμε και τη ΔΑΡΙΓΚ που έκλεισε, έχουμε και τη SHELMAN, που αντιμετωπίζει πρόβλημα και τους επτακόσιους ογδόντα εργαζόμενους, που έχει, θέλει να τους μειώσει στους τετρακόσιους πενήντα-που αυτό σημαίνει ότι θα χαθούν και άλλες θέσεις εργασίας-πέρα από αυτούς που μπορεί να απολυθούν με κίνητρα. Θα χαθούν, λοιπόν, άλλες τριακόσιες θέσεις εργασίας στο Νομό. Βλέπετε, λοιπόν, ότι υπάρχει πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Και αντί να το δείτε με σοβαρότητα και να δώσετε λύσεις, αποσπασματικά φέρνετε κάποιες ρυθμίσεις τις οποίες βέβαια στην πορεία αλλάζετε κιόλας, όπως αποδείχθηκε με τη ρύθμιση που κάνατε για τις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις. Λίγη περισσότερη σοβαρότητα δεν θα έβλαπτε, κύριε Υπουργέ. Και οι εξαγγελίες προηγουμένως από τη συνάδελφο περί σοβαρότητας της Κυβέρνησης και περί κοινωνικής ευαισθησίας, θεωρώ ότι δεν πείθουν κανέναν.

Related Posts

Copyright © 2011-2024 perlepe.gr | Developed by Oceancube - Hosted by innoview.gr