10-03-2011 ΟΜΙΛΙΑ στο σχ. νόμου «Σύσταση Γραφείου Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και άλλες διατάξεις».

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, Για πρώτη φορά στη σύγχρονη εποχή στην Ελλάδα, όλα τα Σώματα Ασφαλείας συγκεντρώνονται και ανήκουν πλέον σε ένα Υπουργείο, στο Υπουργείο Προστασίας του πολίτη. Με αυτό το δεδομένο, το παρόν σχ. νόμου αποκτά ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα και εγκυρότητα, όσον αφορά τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνει. Ήταν λογικό και αναγκαίο μετά από αυτή την ενιαία υπαγωγή, να προχωρήσει και μια ορθολογικότερη διάρθρωση των υπηρεσιών, αλλά να γίνουν και παρεμβάσεις ποιοτικής βελτίωσης των Σωμάτων Ασφαλείας, σχετικά με τη λειτουργία τους. Κεντρικός στόχος και αυτών των παρεμβάσεων είναι η ασφάλεια και η προστασία του πολίτη, με όσο καλύτερο τρόπο γίνεται. Σε ένα κόσμο που αλλάζει και σκληραίνει, όπως δυστυχώς για άλλη μια φορά επιβεβαιώθηκε με το θάνατο των δύο αστυνομικών εν ώρα καθήκοντος, από κακοποιούς, η οργανωμένη πολιτεία οφείλει να προστατεύσει και να αναπτύξει με την πιο μεγάλη υπευθυνότητα, τους μηχανισμούς και τις υπηρεσίες Δημόσιας Τάξης. Το παρόν νομοσχέδιο κινείται σ’ αυτή ακριβώς την κατεύθυνση και επιχειρεί να λύσει χρόνια προβλήματα, που απασχολούν τα Σώματα Ασφαλείας και προστασίας του πολίτη. Kύριοι συνάδελφοι, Με τη σύσταση του Γραφείου Αντιμετώπισης Αυθαιρεσιών, επιδιώκεται η διαφύλαξη της υγιούς λειτουργίας των υπηρεσιών αυτών και η πάταξη κάθε ενδεχόμενης αυθαιρεσίας, με εμπεριστατωμένη τεκμηρίωση.

Οι επί μέρους ρυθμίσεις θεμάτων, που αφορούν το προσωπικό, τη λειτουργία των εν λόγω υπηρεσιών, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των αστυνομικών, ενισχύουν, τόσο τη θέση των εργαζομένων σ’ αυτό τον ευαίσθητο τομέα, όσο και το κύρος τους απέναντι στην κοινωνία. Η έμφαση στη Διαφάνεια, την Αξιοκρατία και την Αξιολόγηση, όπως και η θέσπιση υλικών και ηθικών κινήτρων, για την αύξηση του υπηρεσιακού ενδιαφέροντος του προσωπικού, αποτελούν τα κυρίαρχα στοιχεία αυτού του σχεδίου νόμου. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, Στα διαφορετικά ζητήματα, που ρυθμίζονται με τα επί μέρους άρθρα του νομοσχεδίου, θάθελα να αναφερθώ στο θέμα των πυροσβεστών και των συμβασιούχων πυροσβεστών. Η προεκλογική δέσμευσή μας για τη σύσταση ιδιαίτερης κατηγορίας πυροσβεστών πενταετούς θητείας, υλοποιείται στο παρόν σχ. νόμου. Η εργασιακή ανασφάλεια γι’ αυτούς τους ανθρώπους θα λάβει τέλος, αυτή η κατηγορία θα υποκαταστήσει σταδιακά το θεσμό του συμβασιούχου πυροσβέστη και θα είναι πλέον ενταγμένοι οργανικά στο Πυροσβεστικό Σώμα. Οι συμβασιούχοι πυροσβέστες, έχουν προσφέρει τα μέγιστα στη δασοπροστασία και δασοπυρόσβεση (στο νομό μου το έχουμε διαπιστώσει πάμπολλες φορές) και δικαιούνται την ένταξή τους σ’ αυτή την ειδική κατηγορία. Οι όροι και οι προϋποθέσεις που προβλέπονται γι’ αυτή την ένταξη, πρέπει να βελτιωθούν όσο το δυνατόν περισσότερο προς όφελος των συμβασιούχων πυροσβεστών. Βεβαίως, μετά τη συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή, τις επισημάνσεις των φορέων και τις προτάσεις που καταθέσαμε, επήλθαν βελτιώσεις και ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για τους εποχικούς πυροσβέστες. Θεωρώ όμως ότι, χρειάζεται να ρυθμιστούν μερικά ακόμη ζητήματα γι’ αυτούς τους ανθρώπους με περισσότερη ευρύτητα, ώστε να μην υπάρξουν αποκλεισμοί από το νέο θεσμό, ούτε κάποιοι να χάσουν το δικαίωμα στην εργασία και στη σύνταξη. Όπως ανέφερα και στη Επιτροπή, αρκετοί από τους εποχικούς, που έχουν τελειώσει μόνο το δημοτικό, έχουν πάει στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας και τον Ιούνιο θα πάρουν το Απολυτήριο του Γυμνασίου. Έτσι θα έχουν τη βασική εκπαίδευση. Είναι κρίμα να πάνε χαμένες οι προσπάθειές όλων αυτών των ανθρώπων που αρκετοί απ’ αυτούς διένυαν αρκετά χιλιόμετρα για να πάνε στα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας ώστε να πάρουν το πολυπόθητο απολυτήριο και να μην καταφέρουμε και αυτούς να τους συμπεριλάβουμε στους πυροσβέστες πενταετούς θητείας.

Με κάποιο τρόπο νομικά εφικτό θα πρέπει ανεξάρτητα από την ημερομηνία προκήρυξης, που πιθανολογώ ότι θα γίνει πολύ πιο σύντομα από τον Ιούνιο – να μπορέσουν αυτοί να συμπεριληφθούν έστω σε κάποια ενδεχόμενη προκήρυξη. Δεύτερον, για όσους συμβασιούχους πυροσβέστες δεν θα μπορέσουν να ενταχθούν στο νέο καθεστώς, πρέπει να υπάρξει μια συγκεκριμένη ρύθμιση στο νομοσχέδιο ώστε να μπορούν να προσλαμβάνονται κατά προτεραιότητα ως εποχικοί. Το Προεδρικό Διάταγμα, όπως όλοι γνωρίζουμε, ίσχυε μέχρι το τέλος του 2012. Με κάποια ρύθμιση μετά, έστω με κάποιο καινούργιο Π.Δ. να μπορέσουμε όταν χρειάζονται οι εποχικοί, να προσλαμβάνονται κατά προτεραιότητα όλοι αυτοί, για να καταφέρουν και την εργασία να μην χάσουν, αλλά και να μπορέσουν σε κάποια στιγμή να βγουν στη σύνταξη. Μια άλλη σημαντική ρύθμιση στην οποία θέλω να αναφερθώ, είναι η κατάργηση της Αγροφυλακής και η μεταφορά των αρμοδιοτήτων της στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, με το προσωπικό της να μετατάσσεται στις δασικές υπηρεσίες του κάθε τόπου. Έτσι, άλλη μια δέσμευση του ΠΑΣΟΚ υλοποιείται και διευθετείται ένα ζήτημα για το οποίο είχαμε παρά πολύ συζητήσει, όταν η Ν.Δ. εισήγαγε και ψήφισε την επανασύσταση της Αγροφυλακής. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, Με το πολυνομοσχέδιο αυτό διευθετούμε μια σειρά χρόνιων προβλημάτων που αφορούν στα Σώματα Ασφαλείας και στη λειτουργία τους, η διαιώνιση των οποίων στο παρελθόν ταλαιπώρησε και την ελληνική κοινωνία αλλά και τους ίδιους τους εργαζόμενους σ’ αυτές τις υπηρεσίες. Θεωρώ ότι, με την ψήφισή του θα βελτιωθεί η λειτουργία των Σωμάτων Ασφαλείας στο σύνολό τους και τα θετικά αποτελέσματα για την κοινωνία μας, αλλά και για τους υπηρετούντες, θα είναι πολύ σύντομα ορατά. Βεβαίως ψηφίζω κι εγώ το νομοσχέδιο, συγχαίροντας τον Υπουργό και όλη την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την πολύ σημαντική αυτή νομοθετική τους πρωτοβουλία, που καλούμαστε σήμερα να καταστήσουμε νόμο του κράτους. Ευχαριστώ.

Related Posts

Copyright © 2011-2024 perlepe.gr | Developed by Oceancube - Hosted by innoview.gr