09/03/2010 ΟΜΙΛΙΑ

ΟΜΙΛΙΑ Στο σχ. νόμου: « Σύγχρονες διατάξεις για την Ελληνική Ιθαγένεια και την πολιτική συμμετοχή ομογενών και νομίμως διαμενόντων μεταναστών και άλλες ρυθμίσεις».

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, Ο λαός μας έχει επώδυνα βιώματα από τις εξαναγκαστικές μεταβάσεις σε άλλους τόπους και σε άλλους πολιτισμούς μακριά από την προγονική εστία. Λόγοι κατά βάση οικονομικοί, αλλά και πολιτικές συγκυρίες σε τραυματικές περιόδους, οδήγησαν παρά πολλούς Έλληνες στη μετανάστευση. Όμως οι Έλληνες όπου κι αν πήγαν, κατάφεραν και να επιβιώσουν και να προκόψουν και να συνεισφέρουν στον τόπο που τους υποδέχθηκε αν και πολλές φορές τους υποδέχθηκαν όχι τόσο φιλικά προς αυτούς ή ήταν εχθρική η αντιμετώπισή τους. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, Το φαινόμενο της ελληνικής Διασποράς είναι η μεγάλη εθνική μας εμπειρία από την οποία όλοι πρέπει να αντλούμε διδάγματα, για να στεκόμαστε υπεύθυνα στα σχετικά ζητούμενα της σημερινής πραγματικότητας. Όσοι εθελοτυφλούν και ήθελαν να μη γίνει η συζήτηση για τα θέματα που θίγει αυτό το νομοσχέδιο, όσοι προβάλλουν φοβικά σύνδρομα και προσπαθούν να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη απ’ αυτή την πρωτοβουλία, όσοι προτείνουν ανεύθυνες και ανεδαφικές προτάσεις μόνο και μόνο για να αποποιηθούν ευθυνών, τελικά, συντείνουν αντικειμενικά στη διαιώνιση προβλημάτων που ούτως ή άλλως είναι υπαρκτά και δεν χωρούν άλλες καθυστερήσεις για την αντιμετώπισή τους. Με τις ρυθμίσεις που προωθούνται, δίνεται προοπτική σε νόμιμους μετανάστες που ζουν μακροχρόνια στη χώρα μας και έχουν αποκτήσει ισχυρούς δεσμούς με τη δική μας κοινωνικοικονομική ζωή. Δίνουμε την ευκαιρία να σχεδιαστεί ένα μέλλον ομαλότητας ασφάλειας και συνοχής, για την κοινωνία μας, όπως τόνισε και ο Πρωθυπουργός μας. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, Η ιθαγένεια, και η πολιτική συμμετοχή ομογενών και νομίμως διαμενόντων μεταναστών είναι τα δύο βασικά θέματα που ασχολείται το παρόν σχ. νόμου. Ρουσφέτια, έκνομες συναλλαγές διαφόρων τύπων, εξαρτήσεις με θύματα τους ανθρώπους αυτούς που ζουν στη χώρα μας, αντιμετωπίζονται καίρια με τις ρυθμίσεις του παρόντος νομοσχεδίου. Στόχος μας είναι η οριστική εξάλειψη αυτών των αρνητικών φαινομένων. Πρωτ’ απ’ όλα αγκαλιάζουμε τα παιδιά των μεταναστών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα, παρακολούθησαν το ελληνικό σχολείο και θεωρούν τη χώρα μας πατρίδα τους. Θεσμοθετούμε αντικειμενικές και ελέγξιμες προϋποθέσεις για τη δυνατότητα απόκτησης ιθαγένειας. Θέτουμε ώριμα ζητήματα πολιτικής συμμετοχής ομογενών και λοιπών αλλοδαπών τρίτων χωρών.

Όσα δεν έκανε η Ν.Δ. είτε επειδή δεν ήθελε είτε επειδή δεν τη βόλευε, εμείς τα αντιμετωπίζουμε χωρίς στρουθοκαμιλισμούς και υπεκφυγές. Κινούμαστε από τις ανθρωπιστικές μας αρχές και αξίες και από τα συμφέροντα της χώρας μας και της κοινωνίας. Παράλληλα αναπτύσσουμε συγκεκριμένο σχέδιο για την προστασία των συνόρων μας. Βεβαίως οι διαστάσεις του ζητήματος είναι ευρωπαϊκές αλλά και ευρύτερες. Απαιτούνται πολιτικές σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως έχουμε ήδη επισημάνει, με συγκεκριμένες προτάσεις και κατευθύνσεις. Επιμένουμε στην ευρύτερη ανάληψη ευθύνης από τους εταίρους μας για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων της χώρας μας σ’ αυτό το επίπεδο των ενωσιακών υποχρεώσεων. Ταυτόχρονα, όμως, λαμβάνουμε αυτά τα μέτρα για να μπει τάξη σε εκκρεμότητες που σέρνονται για καιρό στο εσωτερικό. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, Προωθήσαμε το νηφάλιο διάλογο. Απαντάμε με ψυχραιμία στις ακραίες φωνές, που έχουν γίνει σε κάποιες περιπτώσεις απειλές, ακόμα και σε προσωπικό επίπεδο. Επιδιώξαμε και πετύχαμε σε μεγάλο βαθμό συναινέσεις και βελτιώσαμε μετά από τη συζήτηση, τις αρχικές διατυπώσεις του νομοσχεδίου. Εν τέλει όλοι έκαναν σαφείς τις απόψεις τους και ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη του. Εμείς ως κόμμα αρχών και αξιών πράττουμε το καθήκον μας τηρώντας τις δεσμεύσεις μας και δεν κρυβόμαστε πίσω από δικαιολογίες ή υπεκφυγές. Αν η Ν.Δ. θέλει να συναγωνιστεί τον ΛΑΟΣ σε εθνικιστικές «κορώνες», βαρύνεται από την ίδια της την πολιτική στις περιόδους που βρέθηκε στην εξουσία 1990-1993 και 2004-2009, στις οποίες αντιμετώπισε το ζήτημα των μεταναστών με λογικές πολιτικού οφέλους για την ίδια και μόνο. Το νομοσχέδιο προφανώς και δεν απαντά σε όλα τα προβλήματα του μεταναστευτικού φαινομένου για την πατρίδα μας. όμως είναι ένα βήμα για την ομαλή ένταξη ανθρώπων που είναι χρόνια εγκαταστημένοι στη χώρα μας, που είναι νόμιμοι και που έχουν συνδεθεί δημιουργικά μαζί μας. Η ιθαγένεια από μόνης της δεν επιλύει όλα τα θέματα μιας ενταξιακής διαδικασίας. Αυτή είναι μια πολύ πιο σύνθετη υπόθεση.

Όμως αν επιλέξουμε ως κράτος και ως κοινωνία τον αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση αυτών των ανθρώπων, θα δυναμιτίζαμε μια ήδη δύσκολη πραγματικότητα. Και έρχομαι τώρα στο ζήτημα των πολιτικών δικαιωμάτων για τους μετανάστες για να κάνω μερικές επισημάνσεις. Το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις δημοτικές εκλογές, έτσι όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο για ομογενείς και λοιπούς αλλοδαπούς τρίτων χωρών νόμιμα εγκατεστημένους σε κάθε περίπτωση, πέραν των άλλων, βάζει φρένο στη γκετοποίησή τους στις τοπικές κοινωνίες. Όταν αυτοί οι άνθρωποι θα μπορούν να ψηφίζουν και κάποιοι να εκλέγονται στα Συμβούλια των Δήμων, θα αισθανθούν ότι μπορούν να έχουν λόγο στις αποφάσεις που τους αφορούν, θα νοιώσουν χρήσιμοι στην πόλη τους, στη γειτονιά τους, στο Δήμο τους, θα νοιαστούν για την τοπική κοινωνία και θα αναλάβουν και τις υποχρεώσεις τους μέσα σ’ αυτό το κοινωνικό σύνολο που ζουν. Αυτοί που θα αποκτήσουν το δικαίωμα του εκλέγειν όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία και όχι η φημολογία, είναι ως ποσοστό αμελητέο για κάθε Δήμο. Όσοι παραποιούν τα στοιχεία συνειδητά η ασυνείδητα, τελικά δίνουν τροφή σε σενάρια εξωπραγματικά και κυρίως, υποθάλπουν την προσπάθεια για κοινωνική συνοχή. Τελειώνοντας, θέλω να υπογραμμίσω ότι η κοινωνία της Ελλάδας στη μεγάλη ιστορική της διαδρομή πορεύεται με ανοιχτούς ορίζοντες και δεν φοβήθηκε ποτέ τις συναντήσεις ή τις οσμώσεις με Άλλους, γιατί είχε αναπτύξει ισχυρή αυτοπεποίθηση για τις δυνάμεις και τις δυνατότητές της. Αν κάποιοι μέσα στη χώρα μας αμφισβητούν αυτή την αλήθεια υποτιμούν την ίδια την ιστορία μας, αλλά και τις δυνατότητές μας στην εποχή που ζούμε. Όπως καταλαβαίνετε υπερψηφίζω το νομοσχέδιο. Ευχαριστώ πολύ.

Related Posts

Copyright © 2011-2024 perlepe.gr | Developed by Oceancube - Hosted by innoview.gr