03/12/2011 ΟΜΙΛΙΑ για τον Προϋπολογισμό του 2012

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στη συγκυρία της πιο μεγάλης ρευστότητας και αστάθειας για την Ευρωπαϊκή Ένωση η ελληνική Βουλή καλείται να ψηφίσει τον Προϋπολογισμό του 2012 με τη φιλοδοξία της αναστροφής της κρίσης και των συνεπειών της, μόνο που φέτος είναι εμφανές σε όλους ότι η κρίση δεν έχει ως βασικό παρανομαστή τη χώρα μας, αλλά σχεδόν όλα τα κράτη της ευρωζώνης και της Ευρώπης. Είναι βεβαίως κρίση χρέους αλλά και συστημική κρίση και αποτελεί αλληλένδετο κομμάτι της παγκόσμιας κρίσης.
 
Αυτή η παραδοχή έχει μια διπλή σημασία. Κάθε κράτος της Ευρώπης οφείλει να αναλάβει το μερίδιο ευθύνης που πραγματικά του αναλογεί, για να βγει ο κόσμος από την ύφεση. Δεν μπορεί να μεταφέρονται όλες οι αμαρτίες του καπιταλισμού μονοδιάστατα στις πλάτες ενός και μόνο λαού και στη συγκεκριμένη περίπτωση του ελληνικού λαού.
 
Σήμερα, λοιπόν, η Εθνική μας Αντιπροσωπεία αποφασίζει για τον καμβά, πάνω στον οποίο θα κυλήσει η επόμενη χρονιά, μια χρονιά που μπορεί να αποδειχθεί η κρισιμότερη των πρόσφατων δεκαετιών για την Ελλάδα και η πιο αποφασιστική για τα χρόνια που θα ακολουθήσουν. Αυτή η κρισιμότητα έγινε τελικά η αφορμή, ώστε με εθνική συνεννόηση και με την Κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης και σωτηρίας που συγκροτήθηκε να αναλάβουν ευθύνες περισσότερα κόμματα απέναντι στις πιεστικές επιταγές της συγκυρίας.
 
Η νέα Κυβέρνηση στους συγκεκριμένους στόχους που καλείται να ανταποκριθεί έχει μόνο μια επιλογή: την επιτυχία. Η άλλη εκδοχή δεν θα είναι η αποτυχία, αλλά η τραγωδία. Ο πρώτος, λοιπόν, στόχος που δεν είναι στοίχημα, αλλά απαίτηση και επιταγή είναι ο Προϋπολογισμός του 2012 και η εκτέλεσή του.
 
Επιτυχία θα είναι, κατά πρώτον, η επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος έτσι όπως έχει οριστεί. Επιτυχία θα είναι η σωστή εκτέλεση του Προϋπολογισμού στα έσοδα μέσα από τις εισπράξεις των φόρων από τη μεγαλύτερη δυνατή φορολογική βάση. Αναμένουμε το νέο φορολογικό νόμο, ώστε και η διεύρυνση στο σώμα των φορολογούμενων να επιτευχθεί και η φορολογική δικαιοσύνη να ενισχυθεί και οι αδικίες σε αυτόν τον τομέα να αποκατασταθούν.
 
Επιτυχία θα είναι το κοινωνικό κράτος εξορθολογιζόμενο να αντέξει, για να αντέξουν όσοι έχουν ανάγκη από περίθαλψη, όσοι είναι ανάπηροι, όσοι είναι στο οικονομικό περιθώριο και στην ανεργία, όσοι ανήκουν στις πιο αδύναμες ομάδες του πληθυσμού της χώρας.
 
Το προηγούμενο διάστημα έγινε υπερπροσπάθεια να μην χαθούν τα οικονομικά στηρίγματα σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και σήμερα μπαίνουν πάλι μπροστά τα προγράμματα για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Επίσης, υπήρξαν καίριες νομοθετικές πρωτοβουλίες για να βελτιωθεί η παιδεία μας. Ακόμη, υπήρξαν παρεμβάσεις για να μειωθεί η σπατάλη και η αδιαφάνεια για τα φάρμακα και για τα υγειονομικά υλικά, ώστε να διασωθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας από την κατάρρευση.
 
Όλα αυτά αποτυπώνονται σε αυτόν τον Προϋπολογισμό και σε όσες δαπάνες έχουν εγγραφεί. Για το κοινωνικό κράτος το κάθε ευρώ θα πρέπει να αποδίδει κοινωνικό όφελος στο 100% της αξίας του.
Επίσης, επιτυχία που θα καθορίσει το μέλλον της ελληνικής oικονομίας είναι η λειτουργία του Ε.Σ.Π.Α. και των δυνατοτήτων του στον ύψιστο βαθμό. Ό,τι δεν έγινε τα προηγούμενα χρόνια για τη μεγαλύτερη απορροφητικότητά του, οφείλουμε να το πετύχουμε τώρα μέσα στο 2012. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Το fast track πρέπει να ισχύσει, εκτός από τις μεγάλες επενδύσεις και για τις μικρές επιχειρηματικές δραστηριότητες, χωρίς γραφειοκρατία και καθυστερήσεις.
 
Η ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά είναι το ζητούμενο, για να πάρει μπρος πάλι η οικονομία στη βάση της με την αυτενέργεια του κάθε πολίτη που τολμά να επιχειρεί. Για όλα αυτά είναι πολύ ενθαρρυντικό στοιχείο η αύξηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων στα 7,7 δις ευρώ ή 11,76% περισσότερο σε σχέση με τον Προϋπολογισμό του 2011.
 
Αγαπητοί συνάδελφοι, αυτός ο Προϋπολογισμός δεν αποτελεί μία απλή προσαρμογή των οικονομικών μεγεθών στην σημερινή πραγματικότητα και στις επιταγές του μνημονίου. Στην ουσία οι κατευθυντήριες συνιστώσες του έχουν αναφορές σε ποιοτικά ζητήματα στη λειτουργία της οικονομίας. Ο στόχος για δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος υποδηλώνει το τέλος μιας εποχής όπου υπήρχε πλήρης αναντιστοιχία μεταξύ παραγωγής και κατανάλωσης.
 
Έχει γίνει πολύς λόγος για αυτή την αντίφαση. Θα ήθελα, όμως, να κάνω εδώ και μία επισήμανση. Στην νέα ισορροπία που προσδοκούμε, αυτοί που πραγματικά παράγουν, πρέπει να είναι και αυτοί που θα καταναλώνουν το αποτέλεσμα του κόπου τους και της εργασίας τους.
 
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το φάντασμα που πλανιόταν τα δύο τελευταία χρόνια πάνω από τη χώρα μας τώρα βρίσκεται πάνω από όλη την Ευρώπη. Όλοι πλέον κατάλαβαν εντός αλλά και εκτός Ελλάδος ότι ούτε τα αναθέματα, ούτε τα μαγικά ραβδιά, ούτε όμως και η θυματοποίηση κάποιων κρατών και των οικονομικών τους μπορούν να διώξουν τη σκιά πάνω από τη γηραιά ήπειρο.
 
Απαιτείται συνεργασία και συντονισμένες προσπάθειες από πολλές πολιτικές δυνάμεις, μικρές και μεγάλες, στον κάθε τόπο. Απαιτείται η συνεργασία των ίδιων των κρατών μεταξύ τους και συνολικά της Ένωσης και της Ευρωζώνης.
 
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι ακόμα και οι άνεργοι έχουν πληρώσει βαρύ κόστος για αυτό που βιώνει η χώρα μας. Δεν έχουν άλλες δυνατότητες. Άλλα περιθώρια για περισσότερα βάρη δεν υπάρχουν, ούτε άλλες ανοχές και αντοχές. Όσοι κατέχουν τον πλούτο είναι αυτοί που οφείλουν να καταβάλουν το μεγαλύτερο τίμημα για την υπέρβαση αυτής της κρίσης.
 
Αυτός ο Προϋπολογισμός ας είναι μια αφετηρία ενός νέου συμβολαίου του κράτους με τους πολίτες και τις παραγωγικές δυνάμεις της οικονομίας της χώρας μας στη βάση της κοινωνικής δικαιοσύνης για την εξασφάλιση ενός στέρεου μέλλοντος στην Ελλάδα, χωρίς εξαναγκασμούς και βίαιες προσαρμογές στην οικονομία και στις ζωές των ανθρώπων.
 
Ευχαριστώ

Related Posts

Copyright © 2011-2024 perlepe.gr | Developed by Oceancube - Hosted by innoview.gr