01-11-2010 ΟΜΙΛΙΑ στο σχ. νόμου: «Ηλεκτρονική καταχώριση και εκτέλεση ιατρικών συνταγών και παραπεμπτικών ιατρικών και ιατρικών πράξεων»

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, Το συζητούμενο νομοσχέδιο αποτελεί μια σημαντικότατη παρέμβαση για το χώρο της υγείας, και εκφράζει την πολιτική βούληση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να συγκρουστεί με συμφέροντα και νοοτροπίες, που υπονομεύουν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας της χώρας. Κινείται επίσης στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης μιας χρόνιας παθογένειας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον πολίτη σ’ αυτό τον τομέα, που συνεπάγοταν κυρίως σπάταλη και αδιαφανή διαχείριση, σε βάρος των πολιτών. Με την ηλεκτρονική καταχώρηση των ιατρικών συνταγών και των παραπεμπτικών, μπαίνει τάξη σ’ ένα σύστημα που δημιούργησε σοβαρά προβλήματα διαχείρισης των ζητημάτων υγείας, με βλαπτικές συνέπειες για τους χρήστες των υπηρεσιών αυτών και κατ’ επέκταση για ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Η συνταγογράφηση όπως γινόταν μέχρι τώρα λειτουργούσε χωρίς ουσιαστικό έλεγχο, η διακίνηση των φαρμάκων γινόταν χωρίς εξασφαλισμένες δικλείδες προστασίας για τον πολίτη και για τον γιατρό, και οι επιπτώσεις από ηθελημένη ή ακούσια κακοδιαχείριση των συνταγών, έθιγαν εν τέλει, ολόκληρο το σύστημα υγείας της χώρας μας. Το φαινόμενο, να αυξάνονται συνεχώς οι δαπάνες για την υγεία και ταυτόχρονα να αυξάνεται και η δυσαρέσκεια των πολιτών για το επίπεδο της υγειονομικής τους κάλυψης, έχει ως μια από τις αιτίες του, τη διαδικασία συνταγογραφήσεων και παραπομπών.

Με το σύστημα που προτείνεται στο νομοσχέδιο προστατεύεται η ιατρική δεοντολογία, αλλά και οι γιατροί ως επιστήμονες, ενώ χτυπιούνται οι όποιες προσπάθειες κατευθυνόμενης συνταγογράφησης που απορρέουν από τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς φαρμάκων. Καταπολεμάται επίσης η παράνομη συνταγογράφηση με τα βιβλιάρια που κυκλοφορούν παράνομα, ή με τη μετατροπή του κόστους της συνταγής, από ένα είδος σε άλλο. Οι στρεβλώσεις αυτές στο σύστημα συνταγογράφησης, διακίνησης φαρμάκων, ατασθαλιών και αθέμιτης κερδοσκοπίας εταιρειών, αλλά και παρανομιών ορισμένων λειτουργών στην υγεία, χτυπιούνται καίρια με το νέο σύστημα που καθιερώνει αυτό το νομοσχέδιο. Η σύγκριση στοιχείων με άλλες χώρες, είναι αποκαλυπτική για το πρόβλημα που υπάρχει στην Ελλάδα εδώ και καιρό. Όμως, η σύγκριση από έτος σε έτος και ειδικότερα τα τελευταία 5 χρόνια, είναι εξαιρετικά αποκαλυπτική της ασυδοσίας που επικράτησε αυτό το διάστημα. Οι δαπάνες για το φάρμακο υπερδιπλασιάστηκαν εκείνη την περίοδο και έμειναν ανεξέλεγκτες. Στο διάστημα που το ΠΑΣΟΚ είναι στην Κυβέρνηση, από τον Οκτώβρη του 2009, έγιναν αρκετά βήματα αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος, με τις παρεμβάσεις, μέσω νομοθετικών πρωτοβουλιών, στη τιμή των φαρμάκων. Μειώθηκαν ήδη οι τιμές σε χιλιάδες φάρμακα και η επαναλειτουργία της λίστας έχει ήδη επιφέρει θετικά αποτελέσματα. Τώρα παρεμβαίνουμε στο ζήτημα της ποσότητας, χωρίς να σημαίνει ότι σταματάμε με τα μέτρα για τις τιμές. Όσον αφορά τον έλεγχο των ποσοτήτων, θα ήθελα να πω ότι απαιτείται εξορθολογισμός σε πολλά επίπεδα. Πρώτον, το κράτος και οι αρμόδιοι φορείς, οφείλουν να εντείνουν τις προσπάθειες για την ενημέρωση σε ζητήματα δημόσιας υγείας, πολυφαρμακίας, πρόληψης, αλλά και απέναντι στο marketing των εταιρειών που προκρίνει το κέρδος, από το υγειονομικό αποτέλεσμα. Δεύτερον, οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί, πρέπει να στηρίξουν το νέο σύστημα, στηριζόμενοι οι ίδιοι από το κράτος ώστε να μην αναλώνονται σε γραφειοκρατική δουλειά, και να διαθέτουν πλέον όλο το χρόνο τους στην ουσία του καθήκοντος τους, δηλαδή στην υγεία των πολιτών. Τρίτον, η αλλαγή νοοτροπίας: Πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε συνολικά ως λαός απέναντι στο φαινόμενο της πολυφαρμακίας.

Η άσκοπη κατανάλωση πολλών φαρμάκων, αλλά και η συγκέντρωσή τους στα ντουλάπια και στις σακούλες χωρίς να πρόκειται να τα χρησιμοποιήσουμε ποτέ, πρέπει επί τέλους να σταματήσουν. Εαν όλα αυτά που είναι αυτονόητα και αποδεκτά απ’ όλους ή σχεδόν απ’ όλους, οφείλουμε εκτός από παραδοχές να τα κάνουμε πράξεις. Και το κάνουμε, χωρίς να υπάρξει καμιά επίπτωση στις πραγματικές υγειονομικές ανάγκες των πολιτών, αρκεί να είναι πραγματικές και όχι τεχνητές. Χωρίς να προκληθεί ταλαιπωρία ούτε για τους υγειονομικούς, ούτε για τους ασθενείς από το νέο σύστημα, αλλά αντίθετα να απλοποιείται η διαδικασία, πάντα με διάφανο και ελέγξιμο τρόπο. Χωρίς να κινδυνεύσουν προσωπικά δεδομένα πολιτών από το νέο σύστημα. Πιστεύω ότι αυτό είναι ένα κορυφαίο ζήτημα, που θα χρειάζεται συνέχεια έλεγχο και στενή παρακολούθηση των δικλείδων ασφάλειάς του. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, Οι εξοικονομήσεις που θα προκύψουν αντικειμενικά από την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, θα είναι το αποτέλεσμα εκείνο που θα βοηθήσει την ίδια την οικονομική στήριξη του συστήματος υγείας. Μέσα από τη μείωση της σπάταλης από τη συνταγογράφηση, με τη νέα μέθοδο που προωθεί αυτό το νομοσχέδιο, οι πόροι που θα εξοικονομηθούν θα ανακουφίσουν και τα Ταμεία και το ΕΣΥ. Το επίπεδο των παροχών και των υπηρεσιών θα βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό. Ο εξορθολογισμός στις δαπάνες, είναι από μόνος του σημαντικός τροφοδότης των οικονομικών αναγκών του συστήματος. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, Αυτό που επιτυγχάνεται με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και αφορά στην ουσία της ιατρικής επιστήμης, είναι ότι, τους όρους για τη χορήγηση των φαρμάκων και την εν γένει θεραπευτική προσέγγιση, δεν θα μπορεί να τους αλλοιώνει καμιά φαρμακευτική εταιρεία, κανένας μεσάζοντας, κανένας προμηθευτής. Όσον αφορά το οικονομικό σκέλος αυτής της τομής, βεβαίως κανείς δεν λέει ότι θα κλείσει η μαύρη τρύπα στα οικονομικά της υγείας.

Όμως σε συνδυασμό με τις παρεμβάσεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα και αυτές που θα ακολουθήσουν στο άμεσο μέλλον, θα αντιμετωπισθεί η απαράδεκτη κατάσταση της αδιαφάνειας, της γραφειοκρατίας και της σπατάλης. Συνοψίζοντας τα οφέλη από αυτή την παρέμβαση, αναφέρω: • την εξοικονόμηση 1 δις ευρώ, όπως προϋπολογίζεται • την αντικειμενική αποτύπωση σε μεγάλο βαθμό, της εικόνας για τη φορολόγηση των γιατρών. Θα λείψουν οι αμφιβολίες για τη μεγάλη πλειοψηφία των γιατρών και όσοι παρανομούν και αμαυρώνουν τον κλάδο, θα αποκαλύπτονται. • τα 10 εκατομμύρια ασφαλισμένων, που θα απαλλαγούν σταδιακά από το συνταγολόγιο αφού θα παίρνουν τα χρήματά τους με την επίδειξη της ηλεκτρονικής συνταγής γλυτώνοντας από ταλαιπωρία και επιβάρυνση για την υγεία τους, επακόλουθα του έως τώρα συστήματος. Και βέβαια οι χιλιάδες εργατοώρες που θα γλιτώσουν γιατροί φαρμακοποιοί, αλλά και διοικητικοί υπάλληλοι των Ταμείων, θα προστεθούν στις ωφέλιμες ώρες για την υγεία του πολίτη και των αναγκών του. Εν όψει της πλήρους μηχανοργάνωσης ολόκληρου του συστήματος υγείας της χώρας μας, το βήμα στο οποίο προχωράμε σήμερα με αυτό το νομοσχέδιο είναι, εκτός από καθοριστικό και αποδεκτό από σχεδόν όλους τους φορείς, επιστημονικούς, κοινωνικούς και πολιτικούς. Είναι επιλογή του ΠΑΣΟΚ, κύριοι συνάδελφοι και όχι του Μνημονίου όπως θέλουν να ισχυρίζονται μερικοί, που βάζει διαχωριστική γραμμή με το παρελθόν και είμαστε αισιόδοξοι για την επιτυχία του. Ψηφίζω το νομοσχέδιο.

Related Posts

Copyright © 2011-2024 perlepe.gr | Developed by Oceancube - Hosted by innoview.gr