22-1-2010 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Θέμα: «Κατ’ εξαίρεση αποζημίωση για πατατοπαραγωγούς του νομού, ζητά με επιστολή της η κυρία Περλεπέ»

Η βουλευτής Εύβοιας του ΠΑΣΟΚ κυρία Κατερίνα Περλεπέ-Σηφουνάκη απηύθυνε επιστολή προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κυρία Κατερίνα Μπατζελή και προς τον Υφυπουργό κ. Μιχάλη Καρχιμάκη, με την οποία ζητά να αποζημιωθούν κατ’ εξαίρεση οι πατατοπαραγωγοί του νομού μας, η παραγωγή των οποίων επλήγη από περονόσπορο τον περασμένο Οκτώβριο. Η επιστολή έχει ως εξής: «Λόγω των συνεχών βροχοπτώσεων του μηνός Οκτωβρίου και των ευνοϊκών θερμοκρασιών για εκδήλωση ασθένειας από περονόσπορο στις φυτείες της πατάτας, εκδηλώθηκε προσβολή στο σύνολο των καλλιεργειών αυτού του προϊόντος στη κεντρική Εύβοια (Δήμος Μεσσαπίων, Δήμος Διρφύων και ευρύτερη περιοχή) και οι ζημιές σε πολλές περιπτώσεις άγγιξαν το 70-80% της παραγωγής. Παρά τους προληπτικούς και θεραπευτικούς ψεκασμούς δεν κατέστη δυνατόν να ελεγχθεί η ασθένεια. Στις 27/11/2009 σας κατέθεσα ως αναφορά, αίτημα των γεωργικών-αγροτικών συνεταιρισμών της ευρύτερης ως άνω περιοχής για αποζημίωση των παραγωγών, οι καλλιέργειες πατάτας των οποίων επλήγησαν από τον περονόσπορο.

Στο απαντητικό σας έγγραφο κυρία Υπουργέ, αναφέρετε ότι σύμφωνα με τον κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής όπως ισχύει, οι ζημιές που παρατηρούνται σε πατατοκαλλιέργειες από περονόσπορο δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ. Οι πατατοπαραγωγοί της Εύβοιας και της περιοχής αυτής που έχουν ως κύρια ή και αποκλειστική πηγή βιοπορισμού την εν λόγω αγροτική δραστηριότητα, έχουν πληγεί καίρια και κινδυνεύουν με οικονομικό αφανισμό. Επειδή έχει γίνει ο έλεγχος και η εκτίμηση των ζημιών από τον ΕΛΓΑ και επειδή σε ανάλογες περιπτώσεις έχουν δοθεί κατ’ εξαίρεση αποζημιώσεις, όπως το 2001 αλλά και σε άλλες χρονικές περιόδους παρακαλώ, να αποφασίσετε την κατ’ εξαίρεση αποζημίωση και των πατατοπαραγωγών αυτών, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τη δεινή θέση στην οποία περιήλθαν και να συνεχίσουν απρόσκοπτα την καλλιέργεια του προϊόντος».

Related Posts

Copyright © 2011-2021 perlepe.gr | Developed by Oceancube - Hosted by innoview.gr