19/01/2012 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ με Θέμα: «Ερώτηση της κ. Περλεπέ για επιβαρύνσεις σε αγρότες επενδυτές Φωτοβολταϊκών πάρκων στην Εύβοια».

Η βουλευτής Εύβοιας του ΠΑΣΟΚ κυρία Κατερίνα Περλεπέ- Σηφουνάκη, με ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ζητά να απαλλαχθούν οι επαγγελματίες Αγρότες επενδυτές σε Φ/Β πάρκα, από την οικονομική επιβάρυνση που επιβάλλει με απόφαση της η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), για τους αγρότες αυτούς  στην Νότιο Εύβοια, ως κόστος συμμετοχής τους στην κατασκευή των νέων έργων που πραγματοποιούνται για τη μεταφορά Ηλεκτρικής Ενέργειας.


Στην ερώτησή της η κ. Περλεπέ ζητά επίσης, να σταματήσουν να μπαίνουν συνεχώς εμπόδια είτε από τη ΔΕΗ είτε από τη ΡΑΕ και να προχωρήσουν επιτέλους οι επενδύσεις σε Φ/Β για τους επαγγελματίες Αγρότες του νομού μας , με τους ευνοϊκούς όρους  που προβλέπει η σχετική νομοθεσία.


Η ερώτηση της Βουλευτού είναι η εξής:


Κύριε Υπουργέ,

«Με το Νόμο 3851/04-06-2010, δίνοταν η δυνατότητα στους επαγγελματίες Αγρότες να επενδύσουν σε Φ/Β πάρκα και με προτεραιότητα στην εξέταση των αιτημάτων τους έναντι άλλων ενδιαφερομένων, όπως ρητά αναφερόταν στο νόμο.

Δυστυχώς,  η πρόβλεψη αυτού του νόμου δεν είχε εφαρμογή για τους αγρότες της Εύβοιας, αφ΄ ενός μεν γιατί το δίκτυο στο νομό είχε  ανοίξει με τη διάθεση ισχύος μόνο 12 ΜW και αφ΄ ετέρου γιατί η ΔΕΗ και ορισμένα στελέχη της είχαν μοιράσει τις άδειες (μέσω της πρωτοκόλλησης των αιτήσεων) κατά το δοκούν, αφού αυτή η διαθέσιμη κατανεμημένη  ισχύς, δεν επαρκούσε για όλες τις αιτήσεις.

Με αφορμή εκείνη την απαράδεκτη κατάσταση, είχα καταθέσει επίκαιρη ερώτηση  στις 17/02/2011 σχετικά με αυτά τα ζητήματα και κατά τη συζήτησή της στην βουλή είχα λάβει τη διαβεβαίωση ότι θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και θα δικαιωθούν  oι αγρότες του νομού.

Πράγματι, όσον αφορά το θέμα της ισχύος, και όπως είχε δεσμευτεί ο αρμόδιος υφυπουργός,  η  Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ),   αφού
 « πείστηκε» ότι το δίκτυο της Εύβοιας δεν είναι «κορεσμένο», αύξησε την ισχύ  για Φ/Β πάρκα στο  Νομό κατά  24 ΜW  {(αριθμός Απόφασης  ΡΑΕ : 1291/2011)  (ΦΕΚ 2675- Β΄/ 09-11-2011)}.

Η επιπλέον αυτή ισχύς θεωρείται ικανή να  καλύψει όλα τα αιτήματα των αγροτών,  όμως η ΡΑΕ στην ίδια απόφαση έθεσε ως όρο, οι νέοι παραγωγοί να συμμετέχουν στο κόστος κατασκευής των νέων έργων που πραγματοποιούν  στη Νότιο Εύβοια για μεταφορά  Ηλεκτρικής Ενέργειας, η οποία παράγεται από Αιολικά Πάρκα και Θερμικούς Σταθμούς.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις και με πληροφορίες που αναφέρει η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Εύβοιας σε έγγραφη διαμαρτυρία της γι΄αυτή την απόφαση της ΡΑΕ, το ύψος συμμετοχής για τον κάθε αγρότη ξεπερνά τις 15.000 Ευρώ.

Eάν  ισχύσει αυτή η απόφαση, οι ενδιαφερόμενοι αγρότες ουσιαστικά αποκλείονται από επενδύσεις σε Φ/Β πάρκα και καταστρατηγείται έτσι ο νόμος 3851/ 10, με τον αποκλεισμό αυτό  δε, ευνοούνται άλλοι ιδιώτες επενδυτές και βεβαίως  οι μεγάλες εταιρείες  στο  χώρο αυτό.

Με βάση τα ανωτέρω, και σε συνδυασμό με τις συνεχείς χρονικές καθυστερήσεις που μειώνουν ως γνωστόν την τιμή της παραγόμενης Κwh   από Φ/Β  πάρκα κάθε εξάμηνο,

Ερωτάσθε κύριε υπουργέ,

Πως θα παρέμβετε  και τι μέτρα  θα λάβετε ώστε:

α) Να απαλλαχθούν οι Αγρότες  από την υποχρέωση καταβολής του πρόσθετου κόστους στην κατασκευή των νέων έργων μεταφοράς Η/Ε  που πραγματοποιούνται  στην Ν. Εύβοια ;

β) Οι αιτήσεις   των Αγροτών  για Φ/Β  να θεωρηθούν εμπρόθεσμες σύμφωνα με τα πρωτόκολλα κατάθεσής τους στις 10/02/2011 ;     
    
γ) Οι συμβάσεις αυτές  που θα υπογραφούν με ΔΕΗ  και  ΔΕΣΜΗΕ, να προβλέπουν την τιμή / kwh   που ίσχυε στις 10/02/2011 ή στις 10/10/2010;».

Related Posts

Copyright © 2011-2024 perlepe.gr | Developed by Oceancube - Hosted by innoview.gr