15/02/2012 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ με Θέμα:« Ερώτηση της κ. Περλεπέ για το μέλλον των ιχθυoσκαλών».

Η βουλευτής Εύβοιας του ΠΑΣΟΚ κυρία Κατερίνα Περλεπέ-Σηφουνάκη, συνυπόγραψε στις με άλλους τέσσερις συναδέλφους της ερώτηση που απευθύνουν προς τον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, σχετικά με το μέλλον των έντεκα (11) ιχθυοσκαλών της χώρας, μεταξύ των οποίων και της Χαλκίδας.
 
Αφορμή για την ερώτηση αποτέλεσε το γεγονός της απορρόφησης, μετά από σχετικό νόμο, της Εταιρίας Ανάπτυξης Αλιείας, η οποία είχε τον έλεγχο των ιχθυοσκαλών αυτών, στον Οργανισμό Κεντρικής Αγοράς Αθηνών.
 
Στο νέο αυτό πλαίσιο λειτουργίας τίθενται σοβαρά ερωτήματα για το μέλλον των ιχθυοσκαλών και ο αρμόδιος υπουργός καλείται να απαντήσει συγκεκριμένα στην ερώτηση των βουλευτών, η οποία έχει ως εξής:
 
«Οι Ιχθυόσκαλες λειτουργούν, από την ίδρυσή τους, σύμφωνα με το ΝΔ 420/1970 του Αλιευτικού κώδικα και του σχετικού κανονισμού λειτουργίας τους (ΦΕΚ 823 Β/22.6.1976).
 
Επιπλέον, πρέπει να επισημανθεί ότι τα έσοδα, τα οποία εισπράττουν οι Ιχθυόσκαλες είναι δημόσια και ότι οι ίδιες, στην μακρόχρονη πορεία τους, δεν επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ παράλληλα η οικονομική τους διαχείριση καλύπτεται εξ ολοκλήρου μέσω του αλληλόχρεου λογαριασμού τους.
 
Στη συνέχεια και σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 1800/7-11-2011 Κ.Υ.Α (ΦΕΚ 2624/τ.β΄/8/11/2011), η Εταιρεία Ανάπτυξης Αλιείας Α.Ε. (ΕΤ.ΑΝ.ΑΛ. Α.Ε.), η οποία είχε τον έλεγχο των 11 Ιχθυοσκαλών της χώρας, συγχωνεύθηκε με απορρόφηση από τον Οργανισμό Κεντρικής Αγοράς Αθηνών (Ο.Κ.Α.Α. Α.Ε.).
 
Στο πλαίσιο της ανωτέρω συγχώνευσης η νέα διοίκηση του Ο.Κ.Α.Α. Α.Ε. φαίνεται να προετοιμάζει, είτε την κατάργηση Ιχθυοσκαλών (π.χ. Μεσολογγίου), είτε την παραχώρηση άλλων στις κατά τόπους Περιφέρειες (όπως της Καβάλας, της Αλεξανδρούπολης, της Χίου, της Καλύμνου, των Χανίων, της Χαλκίδας και της Πρέβεζας), είτε την μετατροπή των υπολοίπων ιχθυοσκαλών σε υποκαταστήματα του ΟΚΑΑ (Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Πάτρας) και την ίδρυση εντός των εγκαταστάσεων του Ο.Κ.Α.Α., ιχθυαγοράς με ανάθεση σε ιδιώτη για 50 έτη.
 
Δεδομένου ότι ο πολύπαθος κλάδος της αλιείας δέχεται συνεχώς της επιπτώσεις μιας γενικευμένης κρίσης.
 
Δεδομένου ότι χωρίς να έχει προηγηθεί καμία προηγούμενη διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς και τους εργαζόμενους στις Ιχθυόσκαλες παραχωρείται το ευαίσθητο κομμάτι της διακίνησης αλιευμάτων σε ιδιώτες, χωρίς κανένα έλεγχο από δημόσιο φορέα.
 
Δεδομένου ότι οι υπόλοιποι ιχθυέμποροι ανά την Ελλάδα, πλην Αττικής, δεν γνωρίζουν ακόμη με ποιό καθεστώς θα λειτουργούν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
 
Δεδομένου ότι σε κάθε περίπτωση οι ιχθυόσκαλες παρουσιάζουν θετικά αποτελέσματα, έχοντας σήμερα υπόλοιπο 3.000.000 ευρώ στον αλληλόχρεο λογαριασμό τους.
 
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1.     Ποιός είναι ο προγραμματισμός του αρμόδιου Υπουργείου αναφορικά με το μέλλον των ιχθυοσκαλών της χώρας;
2.     Ποιό το μέλλον των περιφερειακών ιχθυοσκαλών, οι οποίες σε κάθε περίπτωση υποβαθμίζονται;»

Related Posts

Copyright © 2011-2024 perlepe.gr | Developed by Oceancube - Hosted by innoview.gr