14-07-2005 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Θέμα: «Τις αρνητικές συνέπειες από τη μείωση των εισακτέων…

Θέμα: «Τις αρνητικές συνέπειες από τη μείωση των εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση επισημαίνει με παρέμβασή της προς την Υπουργό Παιδείας η κυρία Περλεπέ»

Σύμφωνα με εκτιμήσεις που δημοσιεύθηκαν στις εφημερίδες και οι οποίες βασίζονται σε στοιχεία προερχόμενα από τις φετινές εξετάσεις, η μείωση των φοιτητών που πρόκειται να εισαχθούν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση κατά το ακαδημαϊκό έτος 2006-2007 λόγω των ρυθμίσεων του νέου συστήματος εισαγωγής, ενδέχεται να φθάσει κα να υπερβεί τον αριθμό των 40.000. Η πρώτη και σοβαρότερη συνέπεια αυτού του γεγονότος, θα είναι προφανώς, η δραματική μείωση του φοιτητικού πληθυσμού στις Σχολές και τα Τμήματα εκείνα, όπου κάθε χρόνο εισάγονται οι υποψήφιοι με τις χαμηλότερες βαθμολογίες. Με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή και που απευθύνεται προς την Υπουργό Παιδείας, η Κατερίνα Περλεπέ-Σηφουνάκη και άλλοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνουν ότι με δεδομένη την ύπαρξη του ιστορικά καταγεγραμμένου φαινομένου της υπέρμετρης ζήτησης πτυχίου Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη χώρα μας, είναι μαθηματικώς βέβαιη και αναμενόμενη η αύξηση του αριθμού της φοιτητικής διαρροής προς άλλες χώρες για σπουδές.

Οι δυσμενείς συνέπειες μιας τέτοιας αύξησης είναι ασφαλώς προφανείς για την ελληνική οικονομία αλλά και για κάθε οικογένεια ξεχωριστά, με παιδιά που θα αναγκασθούν να σπουδάσουν στο εξωτερικό. Με την ερώτησή τους οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητούν από την Υπουργό να απαντήσει πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της μείωσης του φοιτητικού πληθυσμού που θα προκύψει μετά την εφαρμογή του νέου συστήματος εισαγωγής στα Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι., καθώς και πώς προτίθεται να προχωρήσει σε ρυθμίσεις για ανακατανομή των θέσεων στα Ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ώστε να μην παρουσιά- ζεται το φαινόμενο σε άλλα Ιδρύματα να υπάρχει κάλυψη των θέσεων στο 100% και σε άλλα η κάλυψη αυτή να μην υπερβαίνει το 10%. Επίσης πως προτίθεται η Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της αναμενόμενης αύξησης της διαρροής του φοιτητικού πληθυσμού προς το εξωτερικό ως αποτέλεσμα της μείωσης του αριθμού εισακτέων στην Ελλάδα. Η κυρία Περλεπέ επίσης σε δηλώσεις της για το ζήτημα αυτό επισημαίνει, ότι ένας μεγάλος αριθμός νέων της πατρίδας μας θα αποκλειστεί οριστικά από την Τριτοβάθμια εκπαίδευση, νέοι που προέρχονται κυρίως από οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, και αυτό αποτελεί έκφραση των πιο σκληρών ταξικών διακρίσεων που δεν συνάδει σε καμία περίπτωση με το πνεύμα και την ουσία μιας κοινωνίας ισονομίας, ισοπολιτείας και ίσων ευκαιριών για τα μέλη της.

Related Posts

Copyright © 2011-2021 perlepe.gr | Developed by Oceancube - Hosted by innoview.gr