10/02/2012 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ με Θέμα: «Συνυπόγραψε η κ. Περλεπέ κοινή δήλωση και ερώτηση Νησιωτών Βουλευτών για τους μειωμένους συντελεστές Φ.Π.Α. στα νησιά του Αιγαίου».

Η βουλευτής Εύβοιας του ΠΑΣΟΚ κυρία Κατερίνα Περλεπέ-Σηφουνάκη,  συνυπόγραψε στις 10/02/2012 με άλλους συναδέλφους της βουλευτές νησιωτικών περιοχών, κοινή ερώτηση και κοινή δήλωση για τους μειωμένους συντελεστές Φ.Π.Α. στα νησιά του Αιγαίου, ζήτημα που αφορά και τη  Σκύρο.
Τα κείμενα αυτά της δήλωσης και της ερώτησης με τα οποία οι βουλευτές ζητούν να μην καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές είναι τα ακόλουθα:
 
Δήλωση νησιωτών Βουλευτών για τους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά
 
Η καθιέρωση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, θεσμοθετήθηκε ως ελάχιστο αντισταθμιστικό μέτρο για την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους που καλούνται να καταβάλλουν οι νησιώτες για κάθε υπηρεσία και εμπόρευμα. Το ειδικό αυτό καθεστώς χρονολογείται από τη Συνθήκη προσχώρησης της χώρας στην ΕΟΚ. Είναι ευρωπαϊκό και ελληνικό κεκτημένο.
 
Δεν αποτελεί ζήτημα ιδιαίτερης μεταχείρισης των νησιωτών, αλλά αντιθέτως, μέτρο που διασφαλίζει τη συνεισφορά χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις των Ελλήνων, σύμφωνα με τις επιταγές του άρθρου 101 § 4 του Συντάγματος, αποτελεί δε Ευρωπαϊκό κεκτημένο και σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λισαβόνας. Ζητούμε τη διατήρησή του προκειμένου να μην πληγεί ανεπανόρθωτα το κόστος διαβίωσης, να μην εκμηδενιστεί η ανταγωνιστικότητα των προϊόντων και υπηρεσιών, και να μην οδηγηθούμε σε κλείσιμο επιχειρήσεων και εκτόξευση της ανεργίας. Παράλληλα, καταθέσαμε Ερώτηση για το ακριβές δημοσιονομικό όφελος που εκτιμάται πως θα εισρεύσει στα ταμεία του κράτους αν εφαρμοστεί το μέτρο, με βάση τα έως τώρα στοιχεία, λαμβανομένης υπόψη και της επίπτωσης που θα έχει η ύφεση στο όποιο όφελος.
 
Οι νησιώτες Βουλευτές δηλώνουμε ρητά ότι δεν δεχόμαστε την κατάργηση ενός μέτρου που συμβάλλει καθοριστικά στηδιατήρηση της κοινωνικής συνοχής και της βιωσιμότητας των νησιών μας, και καλούμε την κυβέρνηση να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για να την αποφύγει. Είναι θέμα ζωτικής εθνικής σημασίας. Καλούμε επίσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συνδράμει προς αυτή την κατεύθυνση.
 
ΕΡΩΤΗΣΗ
(Αρ. πρωτ. 5644/10.2.2012)
 
Προς:  - Υπουργό Οικονομικών, κ. Ευαγ. Βενιζέλο
 - Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας, κ. Μιχ.      Χρυσοχοϊδη
 
 Θέμα: Μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου και σχετικό κόστος για το ελληνικό δημόσιο.
 
Η πιθανή κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, που συνεχώς διατηρείται στη δημοσιότητα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, θα καταφέρει ένα ισχυρό πλήγμα στις τοπικές κοινωνίες.
 
Το γεγονός της εξαίρεσης νησιών του Αιγαίου (μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα) δεν αποτελεί προνόμιο ή χαριστική ρύθμιση, αλλά ένα ελάχιστο αντισταθμιστικό μέτρο απέναντι στο εκ των πραγμάτων αυξημένο κόστος μεταφοράς εμπορευμάτων, προϊόντων και υπηρεσιών στα νησιά μας.  
 
Στην περίπτωση που εφαρμοστεί ένα τέτοιο μέτρο θα σημάνει αύξηση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων, καθώς και περαιτέρω αύξηση του ήδη υψηλού κόστους διαβίωσης για κάθε κάτοικο, με την αύξηση του ΦΠΑ να μετακυλίεται στις τελικές τιμές των προϊόντων και υπηρεσιών.
 
Μια τέτοια εφαρμογή θα εκμηδενίσει κάθε μέτρο συνοχής που έχει θεσμοθετήσει όχι μόνο η Ελληνική πολιτεία[1], αλλά και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση[2]. Παράλληλα  η αναφορά  των νησιωτικών περιοχών στο Ευρωσύνταγμα[3] δηλώνει τη βούληση της ΕΕ, η οποία είναι εταίρος του μηχανισμού στήριξης, να αναλάβει δράσεις για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων των νησιωτικών περιοχών.  
 
Επειδή η στήριξη της κοινωνικής και οικονομικής συνοχής των νησιών του Αιγαίου είναι ζήτημα εθνικής σημασίας,
 
Επειδή ένα τέτοιο μέτρο εκτιμάται πως θα οδηγήσει σε μαζική μετανάστευση και μαρασμό των τοπικών κοινωνιών,
 
Επειδή κάθε μέτρο δημοσιονομικής προσαρμογής θα πρέπει να έχει εξεταστεί ως προς την ωφέλεια ή μη της εφαρμογής του,
 
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
 
1.     Ποια θα ήταν τα δημοσιονομικά οφέλη αν η κατάργηση του ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου είχε εφαρμοσθεί τα έτη 2000-2010;
 
2.     Έχουν υπολογιστεί οι πολλαπλασιαστικές υφεσιακές επιπτώσεις εξαιτίας της εφαρμογής του μέτρου και ποια είναι η ποσοτικοποίησή τους; Συνεκτιμώμενες με τα οφέλη εκ του προηγούμενου ερωτήματος, το συνολικό αποτέλεσμα είναι θετικό ή αρνητικό;
 
 


[1] Άρθρο 101 του Συντάγματος «Νησιωτικότητα»

[2]Οδηγία 92/77/ΕΟΚ

[3] Άρθρα 220, 167 §3 και 246 του Ευρωπαϊκού Συντάγματος

Related Posts

Copyright © 2011-2024 perlepe.gr | Developed by Oceancube - Hosted by innoview.gr